--.-° --% 0мм

«Влада запустила лапу у кишеню Кривого Рогу», - Максим Курячий закликає криворожан протистояти свавіллю монобільшості

14:40, 28 окт 2021 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

У Кривому Розі відбулися збори «Європейської Солідарністі». За останні роки це найвагоміша подія, що дійсно об’єднала та мобілізувала партійців та прихильників політичної сили. Понад сто осіб прийняли участь у заході.

На зборах був присутній керівник Дніпропетровської обласної організації партії «Європейська Солідарність» Максим Курячий. Він зазначив основні завдання партійної діяльності на наступний період.

Важливою подією зборів стало обрання керівника міської організації «ЄС». Ним став Юрій Яровий, що добре відомий у місті активною громадянською позицією.

Наше видання отримало ексклюзивне інтерв’ю від Максима Курячого.

Корр.: Максим Павлович, сьогодні Ви проводили у Кривому Розі партійну конференцію вашої політичної сили. Про що там йшлося?

МП.: Партійці Кривого Рогу обрали сьогодні нового керівника міського осередку партії «Європейська солідарність». Ним став Юрій Борисович Яровий. Він добре відомий землякам, людина з багаторічним досвідом громадсько-політичної діяльності, досвідчений керівник місцевого самоврядування. Вважаю, що Юрій Борисович впорається з  тим великим обсягом роботи, який чекає на нас у найближчий час.

Корр.: Які саме завдання, - якщо це не секрет, - ви збираєтесь реалізувати?

МП.: «Європейська солідарність» тому й має таку назву, бо дотримується європейських принципів в політиці – відкритості, прозорості, чесності. Ми виступаємо за збереження в Україні здобутків реформ минулих років, наших демократичних інститутів, дотримання євроатлантичного курсу країни, за безпеку до добробут українців. Ми рішуче проте спроб влади на згортання реформ, централізацію влади, обмеження прав та свобод громадян.

На превеликий жаль, перелік довгий. Якщо говорити коротко, - демократія в Україні знаходиться вже у «помаранчевій» зоні небезпеки. Цю політичну пандемію делетантства, невігластва та популізму треба зупинити.

Корр.: Які саме загрози ви вбачаєте зараз?

МП.: Останній приклад – спроба протягнути через Верховну Раду законопроект № 6062 про внесення змін до Бюджетного кодексу України. Й хоча проєкт зняли з порядку денного сесії, це не означає, що він нього відмовились. Це прямий виклик демократії, бо у законопроекті про внесення змін до Бюджетного кодексу України закладені норми, які підірвуть фінансову спроможність місцевого самоврядування. Це буде руйнацією децентралізації, відкат на 20 років назад.

Корр.: Що саме Вас так збентежило у цьому законопроєкті?

МП.: Цим проектом, зокрема, передбачається: ліквідація з 2023 року бюджету розвитку місцевих громад; пропонується «повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до Державного бюджету, здійснюється в межах коштів, наявних на єдиному казначейському рахунку»; передбачається залишки коштів за освітньою субвенцією, що не використані протягом наступного бюджетного періоду, вилучати до державного бюджету.

Законопроектом №6062 пропонується також доповнити Земельний кодекс, яким «установити, що у 2022 році надходження від викупу земельних ділянок державної та комунальної власності, передбачених пунктом 61 Перехідних положень Земельного кодексу України, зараховуються: 70 відсотків до спеціального фонду державного бюджету, а 30 відсотків до бюджету розвитку місцевих бюджетів».

І ще одна груба антисамоврядна норма проекту №6062 - запропоновані зміни щодо погашення заборгованості за середньостроковими позиками перед державним бюджетом, які будуть здійснюється «у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України». Врешті, згідно з проектом №6062, місцеві ради перетворюються в статистів формування місцевих  бюджетів, бо Міністерство фінансів і посадовці місцевих державних адміністрацій отримують повноваження зупиняти рішення місцевих рад про бюджет.

Все це - спроба поховати фінансову децентралізацію і інфраструктурні проекти на місцевому рівні, це спроба нової централізації

Дніпропетровська область була першою в Україні, яка почала процес децентралізації – однієї з найбільш успішних реформ за роки незалежності - й досягла на цьому шляху вражаючих результатів. Десятки громад, сотні громадських організацій, тисячі громадян були залучені до підготовки проектних пропозицій, їх обговорення, експертиз та реалізації. У разі ухвалення законопроекту №6062 це стане катастрофою для територіальних громад, руйнацією довіри місцевого самоврядування до центральної влади.

Корр.: Що Ви збираєтесь робити?

МП.: Депутати від нашої політичної сили в радах різних рівнів готують звернення до Кабінету міністрів України з вимогою повернути проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» на доопрацювання з метою виключення з цього проекту дискримінаційних норм по відношенню до місцевого самоврядування. Від президента ми вимагаємо  виконання функцій гаранта Конституції України та, у разі прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» скористатись правом вето.  На найближчий сесії обласної ради я буду виносити це питання у сесійну залу. Нам треба консолідувати зусилля всіх демократичних, патріотичних сил на захист наших базових інституцій та цінностей.

Корр.: Ви сказали, що демократія в Україні знаходиться вже у «помаранчевій» зоні небезпеки.  Це – реакція на даний законопроект чи є інші фактори?

МП.: На жаль, так. Візьмемо інший законовитвір влади - скандальний законопроєкт №5600, який пограбує простих людей на 50 млрд.грн. З чотирьох арифметичних дій влада твердо засвоїла дві – відняти та поділити. Додати і помножити – це не про них.

Законопроєкт № 5600 наочний приклад нахабності та економічного невігластва, який знищить залишки середнього класу й занурить у левову частину українських громадян у фінансову скрути та зубожіння. Не виробляти, а контролювати, вилучати прибуток, обмежувати інвестиції (ну який інвестор буде вкладатися у бізнес в країні, де державне втручання максимальне, а корупція найвища?). Розрахунок на додаткове стягнення (точніше, вичавлення) до бюджету 50 млрд.грн. насправді обернеться збитками у десятки разів більшими, через масове скорочення податкової бази. Це аксіома економіки.

Друга владна «ідея» у законопроєкті №5600 про сплату власниками земельних ділянок близька 1400 грн. податку з 1 га.землі (а по факту 2800 грн., бо це основна частина паїв) незалежно від урожаю, приведе до того, що триматися за такі паї у власників не матиме сенсу. Не обійшли увагою й господарів 50 соток – реалізація вирощеної  городини підлягатиме обов’язковому оподаткуванню. Отже, за таких умов масовий продаж землі за викидними цінами – питання короткого часу та подарунок для агробаронів. Так працює земельний ринок по-зеленому.

Законопроєкт №5600 між іншим, - це про скасування безвізу. Маєш податковий борг? За рішенням суду (жодних сумнівів, що процес буде поставлений на потік) українців масово не будуть випускати за кордон до повного погашення податкового боргу. У тому числі, для термінових операцій і лікування, навчання, інших невідкладних життєве важливих справ.

Наша політична сила – як єдина опозиція чинній владі - послідовно виступала й виступає за захист прав та свобод українців від свавілля та некомпетентності влади, дії якої останнім часом викликають все більш широке суспільне невдоволення.

Я впевнений, що ми подолаємо цю «зелену» смугу перешкод, як й всі інші до цього, на шляху України до Європи, безпеки, добробуту.

КОММЕНТАРИИ — 5


  • 28.10.2021 15:19   Гастрабайтер

    Пршнк пнх

  • 28.10.2021 15:55   Гость

    на шляху України до Європи, безпеки...юмористы, блин!! Європейська солідарність» тому й має таку назву, бо дотримується європейських принципів в політиці – відкритості, прозорості, чесності. Это порох что ли честный? Сколько у него там в оффшорах бабла спрятано и не оплачено налогов в ненке? Cколько он заработал на поставках гнилья в армию? Ребята, в Кривом Роге вам ловить не чего! Ну мало здесь дураков и рагулей)

  • 28.10.2021 19:52   шатун

    европэйська солидарнисть - ещё те падлюки! вспомните, сколько мы платили за коммуналку до рэволюции гидотности? было ли отопление? сколько стоил газ? продукты? ведь именно эти кастрюлеголовые падлюки были на майдане, убивали ребят из омона и милиции, которые даже не были вооружены и исполняли приказ. а сейчас все эти гады повылазили, бо чуйка их не подводит - надо брать власть в городе и грабить.

  • 29.10.2021 05:38   Стар

    Але гірку правду про дії влади можливо почути лише з вуст опозиції.

  • 29.10.2021 15:13   Андрій

    "ЄС", знайдіть нову достойну кандидатуру на мера!

Популярное

Топ обсуждаемых