--.-° --% 0мм

Вода в Кривому Розі стала ще чистішою

12:55, 13 янв 2012 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Вода в Кривому Розі стала ще чистішоюЗа дорученням губернатора Олександра Вілкула заступник голови облдержадміністрації Геннадій Темник провів виїзну нараду щодо завершення другого етапу модернізації очисних споруд на Карачунівському водопровідному комплексі державного промислового підприємства «Кривбаспромводопостачання». У нараді взяли участь керівники профільних підрозділів облдержадміністрації та керівництво міста Кривий Ріг.

«Підвищення якості питної води є одним з головних напрямів регіональної екологічної політики в рамках реалізації Комплексної стратегії розвитку регіону, яка була розроблена і прийнята за ініціативою губернатора області Олександра Вілкула. Наразі в області реалізується цілий ряд губернаторських проектів з поліпшення якості води. Це і установка фільтрів доочищення в дитсадках і школах області, і зменшення скиду неочищених стоків у басейн річки Дніпро по місту Дніпропетровську на 70%, і програма зариблення водойм області, і реконструкція швидких безнапірних фільтрів на Аульському водоводі, тощо», - сказав Геннадій Темник.

Одним з ключових проектів у цьому напрямку є модернізація очисних споруд на Карачунівському водопровідному комплексі державного підприємства «Кривбаспромводопостачання». Адже Карачунівське водосховище є одним з головних джерел водопостачання для міста Кривий Ріг, з якого надходить вода в домівки 250 тисяч мешканців Кривбасу.

У 2010 році був реалізований перший етап проекту. Його вартість 10 млн грн. Кошти були виділені з обласного природоохоронного фонду за ініціативи Олександра Вілкула. У результаті була введена в експлуатацію сучасна насосна станція, яка дозволила припинити скидання в річку Інгулець води, яка використовувалася для промивання фільтрів (а це майже мільйон кубометрів стоків щорічно). Крім того, встановлене сучасне обладнання на насосній станції дозволяє економити майже 50% обсягів споживаної електроенергії (щодобове заощадження становить 1600 кВт).

У 2011 році розпочато другий етап проекту. Його вартість понад 16,5 млн грн. Він передбачає впровадження технології мікрофільтрації води – її освітлення і вилучення осаду для передачі на спеціальну (коагуляційну) обробку – очищення від мутності, кольоровості, органічних і неорганічних речовин. Після цього освітлена вода буде направлятися в очисні споруди, а муловий осад – в спеціальну (кавітаційну) насосну станцію, на якій він буде зневоднюватися, а сухий залишок пакуватися для подальшого використання у виробництві асфальтобетонної суміші.

На другому етапі проведено реконструкцію діючих і будівництво нових споруд реагентного господарства підприємства:
будівництво станції дозування і складу активованого вугілля;
будівництво системи для преамонізаціі води;
реконструкція ємності для прийняття коагулянту і системи перекачування в ємності дозування;
реконструкція системи дозування та подачі коагулянту;
реконструкція трубопроводу хлорної води;
будівництво системи для приготування і дозування флокулянта;
реконструкція будівлі реагентного господарства;
встановлення автоматичних засобів вимірювання.

В ході другого етапу робіт на об'єкті встановлено сучасне обладнання з використанням енергозберігаючих технологій. Контроль всього технологічного циклу забезпечений Автоматизованої Системою Управління (АСУ).

«На сьогодні роботи по другому етапу модернізації Карачунівського водопровідного комплексу підходять  до завершення. Ведуться роботи з благоустрою території. Губернатор області Олександр Вілкул поставив завдання незабаром ввести об'єкт в експлуатацію», - сказав Геннадій Темник.

Після цього буде розпочато третій етап реконструкції очисних споруд Карачунівського водопровідного комплексу. «Ми розраховуємо, що роботи будуть профінансовані з державного бюджету. Тим більше, що на останньому засіданні Комітету реформ 11 січня наш Президент Віктор Федорович Янукович доручив Уряду спільно з представниками регіональної влади переглянути державний бюджет в частині збільшення підтримки регіональних проектів модернізації», - сказав Геннадій Темник.

Складовою частиною модернізації очисних споруд Карачунівського водопровідного комплексу є впровадження системи преаераціі водозабірного ковша. Він передбачає встановлення аераторів під водою на глибині 12 м для забезпечення кисню і кругообігу води в ковші водозабору.

На сьогодні забетоновано майданчик для установки обладнання під комплектну трансформаторну підстанцію, шафи управління преаерацією і виконується укладка кабелів.

При впровадженні системи преаераціі покращиться якість води, яка надходитиме в систему водозабору, шляхом підвищення в ній вмісту розчиненого кисню перед водозабором. Це дозволить знизити кислотність води, неприємні запахи, а також кольоровість води від літнього цвітіння водоростей.

«Обласна влада під керівництвом губернатора Олександра Вілкула системно підвищує якість питної води на Дніпропетровщині. Це є пріоритетом Комплексної стратегії розвитку нашого регіону. Наша задача – щоб люди були пили якісну чисту воду, а це здоров'я наших громадян», - сказав Геннадій Темник.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых