--.-° --% 0мм

На Дніпропетровщині комплексно вирішують питання соціальної адаптації та працевлаштування інвалідів

11:07, 3 ноя 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

На Дніпропетровщині комплексно вирішують питання соціальної адаптації та працевлаштування інвалідівПитанню працевлаштування інвалідів та сприяння збуту продукції підприємств, у штаті яких працює понад 50% людей з обмеженими фізичними можливостями, була присвячена виїзна нарада, яку провів Олександр Вілкул у навчально-виробничому об’єднанні «Луч» системи Українського товариства сліпих.  

В області працює 12 підприємств громадських організацій інвалідів. На цих підприємствах створені робочі місця для понад 1,5 тисяч працюючих інвалідів, у тому числі біля 1 тисячі працюючих інвалідів з проблемами зору і слуху (підприємства Українського товариства сліпих УТОС та Українського товариства глухих УТОГ).

На Дніпропетровщині найбільший відсоток працевлаштування інвалідів з проблемами зору серед регіонів України. Найбільшим підприємством УТОС в області та в Україні є Дніпропетровське навчально-виробниче об’єднання «Луч», яке виробляє садово-городній інвентар, електроплити та електротехнічне обладнання, поліетиленові пакети під торгівельною маркою «Леміра». На цьому підприємстві працює 623 працівники, у тому числі 454 інваліди по зору та інших нозологій.

До складу об’єднання «Луч» також входять Дніпропетровське УВП УТОС, Дніпродзержинське УВП УТОС, Криворізьке УВП УТОС, Нікопольське УВП УТОС, на яких працюють 715 осіб, у тому числі 502 інваліди. На підприємствах впроваджено сучасні технології, асортимент продукції постійно оновлюється, слідуючи за змінами споживчого попиту на ринку України та зарубіжних країн. Наприклад, Криворізьке УВП УТОС випускає промислові світильники, які дешевші за закордонні аналоги, проте не поступаються їм у якості; Нікопольське – вироби з паперу та картону.  

Для впровадження нових технологій, випуску нових видів продукції з метою створення нових робочих місць для інвалідів підприємствам, на яких працює понад 50% інвалідів, надається фінансова допомога Фондом соціального захисту. Зокрема, протягом 2011 року надано такої допомоги на суму 3 млн 300 тис грн, створено нових робочих місць – 82 (до кінця року – 111).

За результатами наради буде видано розпорядження відповідно до якого має бути створений каталог продукції підприємств Дніпропетровської області, де працюють люди з обмеженими фізичними можливостями. Крім того, Олександр Вілкул підкреслив: «Голови райдержадміністрацій та мери повинні приділяти особливу увагу придбанню на конкурентних умовах, безперечно, продукції саме підприємств на яких працюють люди з обмеженими потребами для того, щоб їх підтримати».

Губернатор також наголосив на необхідності більш активної роботи громади, бізнесу, влади у вирішенні питання зайнятості інвалідів.

«Для людей з обмеженими фізичними можливостями бути працевлаштованим - значить мати можливість підвищити свій соціальний статус і самостійно поліпшити власний добробут. Ці люди більше за інших прагнуть самореалізації та відповідально ставляться до поставлених завдань. У регіоні впроваджуються освітні програми, завдяки яким інваліди наразі володіють тими знаннями та навичками, які необхідні регіону. Це наші з вами земляки, які прагнуть бути корисними Дніпропетровщині, своїй країні. Я закликаю всіх підприємців, бізнес-організації уважніше поставитись до людей з особливими потребами та залучати їх до роботи», – підкреслив голова облдержадміністрації Олександр Вілкул.

За законодавством, на всіх підприємствах та організація будь-яких форм власності має працювати не менш 4% від середньорічної чисельності працюючих. За невиконання цієї норми передбачені адміністративно-господарчі санкції. Загалом на Дніпропетровщині на 4 700 підприємствах працює 29 800 інвалідів. У 2011 році в базових центрах зайнятості регіону перебувало на обліку 1827 осіб з обмеженими фізичними можливостями, з них вже працевлаштовано 34% – 636 осіб, 19 розпочали підприємницьку діяльність. Служби Фонду зайнятості регулярно проводять «Ярмарки вакансій» для роботодавців та людей, що шукають роботу. Губернатор Олександр Вілкул поставив завдання службам Фонду зайнятості більш активно інформувати роботодавців щодо професійних кваліфікацій людей з обмеженими фізичними можливостями, яким потрібна робота. «Люди з обмеженими фізичними можливостями – уважні та відповідальні працівники. Завдяки можливості працювати, значно спрощується процес їхньої соціальної адаптації в суспільстві, а отже вони можуть жити повним життям», – зазначив Олександр Вілкул.

Губернатор підкреслив, що на Дніпропетровщині комплексно вирішується питання соціальної адаптації та працевлаштування людей з особливими потребами. Зокрема, у Дніпропетровській області раніше, ніж в інших регіонах, запроваджено здобуття вищої освіти дітям-інвалідам з вадами слуху та зору. Наразі в Регіональному центрі освіти інвалідів при Національній металургійній академії України за спеціальностями «Економічна кібернетика», «Технологія машинобудування», «Економіка підприємства», «Інформаційні технології та системи» в 12 спецгрупах навчається 110 студентів-інвалідів з вадами слуху та зору. У професійно-технічних закладах області навчається 214 осіб з обмеженими фізичними можливостями, з яких 168 мають інвалідність. А загалом у 85 вищих навчальних закладах 1-4 рівня акредитації навчається 965 студентів-інвалідів.

У складі Дніпропетровського міського центру соціальної допомоги функціонує відділення професійної медико-соціальної реабілітації інвалідів. У відділенні отримують професійну реабілітацію за фахом: оператор комп’ютерного набору, перукар, взуттєвик, швацька справа.

Для інклюзивного навчання дітей з особливими потребами за ініціативи губернатора Дніпропетровщини Олександра Вілкула розробляється Програма їх навчання у загальноосвітніх закладах та через Інтернет. До цього процесу в наступному році будуть залучені експерти в галузі педагогіки і психології з-за кордону.

Довідка

Обласною програмою забезпечення державних соціальних гарантій і регіональних форм адресної підтримки ветеранів війни, інвалідів та окремих категорій громадян у Дніпропетровській області на 2010 – 2014 роки за рахунок бюджетних коштів здійснюється фінансування заходів з поліпшення соціального захисту інвалідів.

Протягом 2011 року видано понад 6 тисяч технічних засобів пересування та реабілітації.

Міськими та районними управліннями праці та соціального захисту населення було видано понад 11 тисяч направлень на виготовлення протезно-ортопедичних виробів для інвалідів області.

Забезпечено 724 інваліди з вадами зору та слуху спеціальними засобами для орієнтування, спілкування та обміну інформацією: спеціальні годинники, магнітофони, мобільні телефони.

Амбулаторне лікування отримали 95% інвалідів, стаціонарне лікування – 80% інвалідів області.

В області відповідно до індивідуальних програм реабілітації та Порядку надання інвалідам та дітям-інвалідам реабілітаційних послуг надаються реабілітаційні послуги в реабілітаційних закладах різного підпорядкування та форм власності. Всього в області функціонує 49 реабілітаційних закладів різного підпорядкування та форм власності, у тому числі в системі охорони здоров’я – 12 санаторіїв і 9 реабілітаційних центрів, освіти і науки – 26 установ, 5 відділень при територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) і 2 міських центри.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых