--.-° --% 0мм

Обласна влада виконує угоду про партнерство з профспілками та роботодавцями Дніпропетровщини

11:21, 8 окт 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Обласна влада виконує угоду про партнерство з профспілками та роботодавцями ДніпропетровщиниПро це голова облдержадміністрації Олександр Вілкул заявив під час засідання обласної тристоронньої соціально-економічної ради з питань підбиття підсумків виконання Регіональної угоди на 2011-2013 роки за перше півріччя 2011 року. У засіданні взяли участь представники профспілкових організацій області, об'єднань роботодавців та структурних підрозділів облдержадміністрації.  

Регіональна угода про соціальне партнерство облдержадміністрації, профспілок області та об'єднань роботодавців була підписана 15 березня цього року. Угода була укладена з метою забезпечення ефективного розвитку економіки області та соціального захисту найманих працівників, а також з метою узгодження інтересів трудящих, власників й уповноважених ними органів при регулюванні виробничих, трудових і соціально-економічних відносин, досягнення стабільності та злагоди в суспільстві. Також Угода спрямована на захист вітчизняного виробника і споживчого ринку області, відродження і розвиток професійно-технічної освіти.

«Обласна влада послідовно виконує Регіональну тристоронню угоду про соціальне партнерство з профспілками та роботодавцями. Всі основні норми угоди стали частиною Комплексної стратегії розвитку Дніпропетровщини, яку обласна влада втілює в життя. Це наша покрокова програма дій у всіх сферах життєдіяльності області, яка забезпечую динамічний соціально-економічний розвиток регіону», - сказав Олександр Вілкул.

Зокрема, результатом реалізації Стратегії, наголосив губернатор, стало значне покращення соціально-економічних показників. За січень-серпень цього року найбільші темпи росту спостерігаються в машинобудуванні – 32%, деревообробці - майже 23%, легкій промисловості - 21%. Реалізовано промислової продукції на суму 120 млрд. грн. За цим показником Дніпропетровщина посідає друге місце в Україні.

Також підвищилася ефективність роботи господарського комплексу області – прибуток від діяльності суб'єктів господарювання збільшилася в 3,3 рази і склав 19,4 млрд грн. За цим показником область тримає першість у країні.

Дніпропетровщина залишається лідером по загальному обсягу прямих іноземних інвестицій, який наразі складає 7,7 млрд грн. Тільки за перше півріччя 2011 року обсяг прямих іноземних інвестицій збільшився майже на 180 млн доларів США (102,4% до початку року) - це найкращий показник серед промислових областей України.

Реалізація заходів активної соціальної політики обласної влади дозволила досягти зростання середньої заробітної плати.

Так, за серпень 2011 року вона досягла рівня 2822,45 грн, що в 2,9 рази перевищує розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи (960 грн). За рівнем середньомісячної заробітної плати в рейтингу серед областей України Дніпропетровщина займає провідні позиції (3-е місце, після Донецької та Київської областей).

Темп зростання заробітної плати до відповідного періоду минулого року склав 16,9%. Середньомісячна заробітна плата штатного працівника, зайнятого в промисловості в серпні 2011 року досягла 3384,7 грн, що в 3,5 рази перевищує рівень прожиткового мінімуму для працездатної особи (960 грн).

Поряд з підвищенням рівня заробітної плати в області спільно з органами прокуратури, правоохоронними та контролюючими органами вжито низку заходів щодо недопущення зростання заборгованості із виплати заробітної плати та забезпечення її щомісячного скорочення. Протягом січня - вересня поточного року заборгованість скорочено з 23,2 млн грн до 16,0 млн грн (на 7,2 млн грн, або на 31,0%).

«На початок 2010 року борги по зарплаті в області становили 89 млн грн. За півтора року ми скоротили заборгованість більш ніж у 5,5 рази», - наголосив Олександр Вілкул.

Особливу увагу в області приділяється детінізації трудових відносин.
За квітень-серпень кількість роботодавців області, які нараховують зарплату нижче або в межах мінімальної, скоротилася в 4,5 рази: з 18,1 тис до 4 тис. А кількість працівників, які отримують заробітну плату нижче або в межах мінімальної, зменшилася у п'ять разів: з 77 тис до 15,2 тис. Легалізовано 7284 робочих місця. Підвищили рівень оплати праці 630 роботодавців.

«Обласна влада як захисник прав громадян в отриманні державних соціальних гарантій буде тільки посилювати цю роботу. Адже наша стратегічна мета – підвищення якості життя жителів Дніпропетровщини», - зазначив губернатор.

Голова обласного об’єднання профспілок Віталій Дубіль відзначив, що в рамках виконання тристоронньої регіональної угоди профспілки області скерували  свої зусилля на виконання ініціативи Олександра Вілкула щодо доведення середнього рівня заробітної плати на промислових підприємствах області до 4 тис грн. Відповідні зміни профспілкові комітети внесли у колективні договори підприємств. За словами керівника профспілок області, ця мета була досягнута на підприємствах низки галузей промисловості: харчовій - Дніпропетровський маслоекстраційний завод – понад 4 тис.грн.; хімічної – ПАТ «ЛіндеГазУкраіна» - 4,5 тис.грн.; металургійної – ПАТ «Дніпропетровський металургійний завод ім. Комінтерну» - понад 4 тис.грн., ВАТ «Дніпропетровський завод прокатних валків» - 4,38 тис грн., ВАТ «Нікопольський завод феросплавів» – 4,767 тис грн.

У серпні 2011 року найбільшу зарплату мали працівники вугледобувних підприємств області - 5505,7 грн і підприємств металургійної галузі – 3754,2 грн.

ДОВІДКА
Дніпропетровська обласна тристороння соціально-економічна рада (надалі – Рада) є тристороннім органом, що складається з представників сторін соціального партнерства – виконавчої влади області, об’єднань роботодавців і профспілкових об’єднань області. Основним завдання Ради є сприяння узгодженню позицій сторін соціального діалогу щодо шляхів розвитку соціально-економічних і трудових відносин в області.

Рада відповідно до покладених завдань, вносить пропозиції щодо проекту Регіональної угоди, організації та проведення консультацій при її укладанні, аналізує її виконання.

Регіональна угода укладається відповідно до Закону України «Про колективні договори і угоди», Закону України «Про організації роботодавців», Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та Закону України «Про соціальний діалог» між органом обласної виконавчої влади в особі Дніпропетровської обласної державної адміністрації, об’єднаннями (організаціями) роботодавців та профспілковими організаціями області в особі Спільного представницького органу профспілкових організацій області.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0