--.-° --% 0мм

О.Вілкул: «Підвищення безпеки на шахтах є основним завданям у рамках модернізації вугільної галузі»

15:54, 2 авг 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

О.Вілкул: «Підвищення безпеки на шахтах є основним завданям у рамках модернізації вугільної галузі»Голова облдержадміністрації Олександр Вілкул увів у експлуатацію підвісний монорейковий транспорт на шахті «Степова» ПАТ «ДТЕК Павлоградвугілля». Запуск нового обладнання було здійснено в рамках технічного переозброєння шахти на загальну суму понад 621,7 млн грн.

«Підвищення безпеки на шахтах є одним із основних завдань у рамках модернізації вугільної галузі. І «Павлоградвугілля» – це якраз те підприємство, яке є одним з передовиків щодо технічного переозброєння своїх виробничих потужностей», – сказав Олександр Вілкул.

Генеральний директор ПАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» Артур Мартовицький зазначив, що в результаті системної модернізації на підприємстві значно зросли виробничі показники. У минулому році об'єднання «ДТЕК Павлоградвугілля» вперше в своїй історії подолало 15-мільйонний рубіж у видобутку вугілля. Також об'єднання реалізує комплексну програму з енергозбереження – за 6 місяців 2011 року підприємство заощадило 5,5 млн кіловат електроенергії та 1198 гігакалорій теплової енергії.

Шахта «Степова» – це практично вже нова шахта. Наразі вона є передовим майданчиком компанії ДТЕК «Павлоградвугілля» з упровадження найсучаснішої вугледобувної техніки. На блоці № 2 шахти створено новий виробничий комплекс. Він включає монорейкову підземну дорогу, струговий автоматизований лава-комплект для видобутку вугілля, дегазаційну установку й породний комплекс. Створений комплекс дозволить вести ефективний видобуток вугілля на нових шахтних полях і забезпечить безпечні умови праці гірників.

В оснащення цих об'єктів ДТЕК інвестував близько 622 млн грн. Зокрема, монорейкова підвісна дорога виробництва компанії «Ferrit» (Чехія) має загальну протяжність близько 8 км. Інвестиції ДТЕК у проект склали понад 26,7 млн грн.

Основна перевага монорейки полягає в тому, що вона може працювати у виробках з кутом нахилу до 25-30 градусів. З його допомогою можна доставляти вантажі безпосередньо до вибою, виключаючи маневри на заїзді. Крім того, конструкція дороги повністю виключає сходження рухомого складу з рейкової колії, що притаманне традиційному, наземному рухомому складу. Таким чином, упровадження нової дороги дозволяє скоротити час на проведення монтажно-демонтажних робіт, доставку людей і транспортування вантажів безпосередньо на робочі місця. При цьому забезпечується високий рівень безпеки праці гірників. Крім того, підземна дорога комплектується різними пристроями, що дозволяють полегшити працю робітників.

Також на шахті «Степова» наразі здійснюється впровадження першого в Західному Донбасі стругового комплексу, виготовленого світовим лідером з виробництва гірничо-шахтного устаткування компанією Bucyrus DBT. Вартість проекту склала близько 351,9 млн грн. Це обладнання проектувалося і проводилося з урахуванням гірничо-геологічних умов і технологічних особливостей шахти «Степова». За прогнозами фірми-виробника й технічних фахівців ПАТ «ДТЕК Павлоградвугілля», після виходу обладнання на проектну потужність, навантаження на стругову установку складе 3300 тонн на добу, що в 2-3 рази перевищує навантаження на традиційні комбайни. Крім того, струг дозволяє підвищити рівень безпеки праці шахтарів, тому що процес видобутку вугілля здійснюється в автоматичному режимі, без присутності людини безпосередньо в очисному вибої.

Для зниження газовості пластів і підвищення рівня безпеки на блоці № 2 шахти «Степова» функціонує дегазаційна система. Вона включає поверхневу вакуум-насосну станцію і трубопроводи дегазації, прокладені поверхнею, стовбуром і гірничими виробками. Загальна сума інвестицій ДТЕК у будівництво об'єкту склала більше 13 млн грн.

Крім того, на другому блоці «Степової» працює новий породний комплекс, що складається з породного підйому, галереї, навантажувальних пунктів, автодороги, породного відвалу. Це місце є важливою ланкою технологічного ланцюжка з розробки запасів шахтного поля блоку, що містить більше 37 млн тонн вугілля. Його експлуатація дозволить підвищити темпи і знизити енергоємність підготовки очисного фронту «Степової» на 25%.

«Підвищення ефективності вуглевидобутку поряд зі створенням безпечних умов праці – це основне завдання, яке поставив перед нами губернатор Олександр Вілкул. Для шахт Західного Донбасу це складне, але здійсненне завдання. Ми відпрацьовуємо тонкі, малопотужні пласти, у складних гірничо-геологічних умовах. Але робота нашого підприємства в складі ДТЕК – найбільшої енергетичної компанії України – дає нам можливість залучати інвестиції для придбання і впровадження новітнього обладнання, засобів індивідуального та колективного захисту, вдосконалення техніки й технологій», – підкреслив генеральний директор ПАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» Артур Мартовицький.

«За роки своєї роботи ДТЕК показала себе ефективною компанією. Вона зробила практично неможливе – довела, що з тонких вугільних пластів потужністю близько одного метра можна видобувати вугілля, яке буде конкурентоспроможним на ринку», – сказав Олександр Вілкул. Навіть на надтонких вугільних пластах об'єднання ДТЕК «Павлоградвугілля» сьогодні досягає таких виробничих показників, які, за оцінками фахівців, характерні для світових показників на пластах середньої потужності.

«При цьому більшість вітчизняних запасів вугілля – близько 80% – зосереджені саме в тонких і надтонких пластах. І цілком логічно, що унікальний досвід представників ДТЕК вилився в написання наукової роботи. Сьогодні ця робота висувається на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки. Я вважаю, що це безпрецедентний факт, коли приватна компанія готова ділитися своїми практичними напрацюваннями та досягненнями з усіма зацікавленими сторонами. І сьогодні ці напрацювання можуть бути використані в масштабах всієї держави, у всій вугільній галузі України», – підкреслив Олександр Вілкул.

Губернатор переконаний, що особливо важливим є те, що в цій науковій роботі мова йде про соціально орієнтовану виробничо-економічну модель роботи бізнесу. «У цій роботі доводиться той факт, що така модель може поєднувати в собі задоволення інтересів бізнесу, суспільства й держави. І сьогодні ми бачимо, що це практично впроваджено на підприємствах «ДТЕК Павлоградвугілля». Зокрема, компанія забезпечує своїм співробітникам гідний рівень заробітної плати. А в рамках програм соціального партнерства з містами своєї присутності компанія реалізує ряд важливих соціальних проектів», – сказав губернатор.

За результатами першого півріччя 2011 року середня заробітна плата в ПАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» склала 5735 грн. Це один з найвищих показників в області. При цьому відрахування до фондів і бюджетів усіх рівнів за цей період перевищили 300 млн грн, що на 63 млн грн більше, ніж за перше півріччя минулого року. Програма соціального партнерства, яку компанія реалізує в містах і районах Дніпропетровщини, досягла 16,6 млн грн.

Олександр Вілкул нагородив кращих працівників шахти «Степова» відзнаками й грамотами облдержадміністрації та цінними подарунками.

«Обласна влада й надалі буде всіляко сприяти модернізації підприємств базових галузей регіональної економіки, а також забезпечувати підвищення соціальних стандартів для їх працівників. Це запорука соціально-економічного розвитку нашого регіону та країни», – сказав губернатор

ДОВІДКА
ПАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» (вугледобувна ланка вертикально інтегрованої компанії ДТЕК) є найбільшим вуглевидобувним підприємством України. До його складу входить 10 шахт та інші структурні підрозділи. Колектив підприємства нараховує близько 26 тис чоловік. За підсумками 2010 року кожна п'ята тонна українського вугілля була піднята на-гора гірниками Західного Донбасу. Зокрема торік підрозділами вугледобувного об'єднання вперше в його історії було видобуто 15 млн 43 тонни вугілля, що склало 20% від видобутку в країні.

Запорукою успішної діяльності об'єднання є концепція розвитку, що включає в себе модернізацію обладнання, впровадження сучасних методів управління виробництвом і охороною праці, системна робота з навчання та розвитку персоналу.

ДТЕК – перша приватна вертикально-інтегрована енергетична компанія України. Входить до складу фінансово-промислової групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ). Підприємства ДТЕК створюють ефективний виробничий ланцюжок з видобутку й збагачення вугілля, генерації й дистрибуції електроенергії.

До вугільного блоку ДТЕК входять ВАТ «Павлоградвугілля» (об'єднує десять шахт), ВАТ «Шахта «Комсомолець Донбасу» і п'ять збагачувальних фабрик. За підсумками 2009 року частка ДТЕК у вугледобувній галузі України склала 24,4%.

Блок генерації представлений ТОВ «Східенерго» й асоційованою компанією ВАТ «Дніпроенерго», у якій ДТЕК володіє 47,55% акцій. За підсумками роботи в 2009 році частка цих компаній у тепловій генерації України склала: «Східенерго» – 25,3%, «Дніпроенерго» – 20,5%.

ТОВ «Сервіс-Інвест» і ВАТ «ПЕМ-Енерговугілля» у складі ДТЕК представляють блок дистрибуції електроенергії, їх частка закупівлі в ДП «Енергоринок» у 2009 році склала 7,7%.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых