--.-° --% 0мм

В Кривому Розі до Дня довкілля оцінили екологічний стан міста

09:45, 8 июн 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

В Кривому Розі до Дня довкілля оцінили екологічний стан міста5 червня відзначався Всесвітній день охорони навколишнього середовища, запроваджений в 1972 році у Стокгольмі на конференції ООН з метою привернення уваги світової громадськості до проблем екології.

Це час підбиття підсумків проведеної природоохоронної роботи, її результативності і ефективності, обговорення питань, що потребують вирішення, час аналізу та планування на майбутнє.

Кривий Ріг є унікальним містом, що визнається фахівцями з різних питань, у тому числі з питань екології.

Внаслідок тривалого та інтенсивного видобутку залізних руд та їх переробки у Кривому Розі зазнають величезного техногенного навантаження практично всі складові навколишнього середовища.

Перш за все, це атмосферне повітря. Обсяг викидів шкідливих речовин від підприємств в минулому році становив майже 395 тис. тонн, що більше 42 % від обсягу викидів по Дніпропетровській області.

Під негативним впливом знаходяться також підземні та поверхневі води. Це пов’язано з необхідністю відкачувати з надр на поверхню щорічно до 20 мільйонів м3 шахтної та кар’єрної води, насиченої забруднюючими речовинами. Частина цієї води використовується на підприємствах, частина надходить у ставок-накопичувач балки Свистунова, звідки за окремим розпорядженням Кабінету Міністрів України щорічно в міжвегетаційний період скидається в річку Інгулець (до 12 млн.м3). Навесні русло річки промивається водою з Карачунівського водосховища.

Крім того, річки Саксагань та Інгулець, а поза межами міста - Широка, Кам’янка, Базавлук - приймають в себе дощові, фільтраційні, виробничі та господарсько-побутові стоки, від якості очищення яких залежить як стан зазначених річок, так і стан найбільшої з річок України – Дніпра, яка є джерелом питного водопостачання для усього півдня нашої країни.

Внаслідок виробничої діяльності з підземного видобутку руди змінюється рівновага гідрохімічних, гідрогеофільтраційних та інженерно-геологічних процесів, що призводить до просідання, зсувів та обвалів земної поверхні, що особливо небезпечно в районі негативного впливу колишніх шахт, діяльність яких припинено, у тому числі на початку минулого сторіччя.

В місті щорічно утворюється більше 200 млн. тонн промислових та 400 тис. тонн побутових відходів.

Так коротко можна охарактеризувати стан довкілля в Кривбасі і саме тому виконкомом міської ради приділяється значна увага вирішенню невідкладних екологічних проблем. З метою реалізації нагальних природоохоронних заходів, ліквідації наслідків діяльності підприємств та запобігання негативному їх впливу, у місті за ініціативи міської ради та її виконавчого комітету при підтримці Дніпропетровської облдержадміністрації та Дніпропетровської облради розроблено не маючий аналогів в Україні екологічний проект – довгострокову програму по вирішенню екологічних проблем Кривбасу та поліпшенню стану навколишнього природного середовища на 2011-2022 роки, затверджену 29.04.2011обласною радою.

Це нормативний документ, яким визначено напрямки і конкретні заходи природоохоронної діяльності на найближчі 12 років.

Основними пріоритетами на 2011 рік є розширення і реконструкція загальноміських каналізаційних очисних споруд (Центральна (ІІ черга), Південна та Північна станції аерації), будівництво напірних трубопроводів та каналізаційних колекторів (напірного колектору від КНС-8 до Центральної станції аерації, самопливних колекторів по вул. Кузнецова, Модрівській та каналізаційних мереж вулиць Каракалпацької, Єрмолової, Кленової), ліквідація наслідків підтоплення та захист від підтоплення швидкісного трамвая, в т.ч. станції "Електрозаводська", заходи щодо озеленення території міста. 2 з цих об'єктів - "Розширення та реконструкція загальноміських каналізаційних очисних споруд", "Розширення та реконструкція загальноміських каналізаційних очисних споруд (Південна станція аерації)"- плануються до вводу в експлуатацію.

Підприємства міста завершують виконання повітроохоронних заходів:
- будівництво скруберу на млинних трактах цеху з виробництва окатишів №2 на ПАТ "Північний ГЗК";
- реконструкція системи аспірації 1-2 стадії дроблення дробильної фабрики ПАТ "Інгулецький ГЗК";
- реконструкція обладнання очистки газу АТУ-1,2 в корпусі середньодрібного дроблення гірничо-збагачувального комплексу; об’єднання повітряників апаратів, ємкостей сульфатного відділення в загальний колектор у цеху вловлювання коксохімічного виробництва ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг".

Очікуване зниження обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря – 180 тонн на рік.

На контролі в управлінні екології виконкому міськради знаходяться найгостріші екологічні питання, відстежується хід виконання рішень міської ради та її виконавчого комітету, які мають вагоме значення в поліпшенні атмосферного повітря, водного середовища, запобіганні забрудненню земель відходами, неприпустимості погіршення стану довкілля. Спільними зусиллями разом з Криворізьким відділом охорони навколишнього природного середовища, Відділом екологічного та інструментального контролю Державної екологічної інспекції в Дніпропетровській області, Міською СЕС, Криворізькою лабораторією по спостереженню за забрудненням атмосферного повітря, природоохоронними службами підприємств міста, активістами екологічних громадських організацій, усіх, хто не байдужий до справи збереження і охорони довкілля, за підтримки обласних і державних владних структур, ми зробимо наше місто ще кращим.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых