--.-° --% 0мм

О.Вілкул презентував у Кривому Розі наймасштабнішу екологічну програму в історії України (фото)

14:38, 26 май 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Сьогодні, 26 травня, голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул презентував Довгострокову регіональну програму з вирішення екологічних проблем Кривбасу та поліпшення стану навколишнього природного середовища на 2011 - 2022 роки. За обсягами фінансування та запланованими природоохоронними заходами документ є найбільш масштабним за всю історію України. Презентація Програми відбулась у Палаці молоді і студентів, де саме проходить Міжнародна конференція «Сталий розвиток гірничо-металургійної промисловості».

О.Вілкул презентував у Кривому Розі наймасштабнішу екологічну програму в історії України (фото) 

Програма була розроблена за ініціативою губернатора області Олександра Вілкула та прийнята на 6-й сесії облради 29 квітня поточного року. Обсяг її фінансування становить майже 11 млрд. гривень. Це більш як уп'ятеро перевищує обсяг коштів, який було виділено на природоохоронні заходи Кривбасу впродовж попередніх 10-ти років.

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів міського, обласного та державного бюджетів, а також за кошти провідних промислових підприємств Кривбасу. У ході реалізації Програми буде проведено більше 130 природоохоронних заходів. Причому 70% з них - на першому етапі реалізації Програми - тобто впродовж 2011-2015 років. Решту заходів буде реалізовано впродовж 2016-2022 років.

Програма передбачає впровадження на всіх великих промислових підприємствах міста нових технологій виробництва, які відповідають найвищим екологічним стандартам і покликані зменшити шкідливі викиди в довкілля на 35%.

Також у рамках Програми будуть реконструйовані об'єкти водного господарства міста і побудовані нові. В тому числі, будуть запроваджені нові сучасні технології очищення води, аби поліпшити якість питної води і довести його до високих європейських норм. Будуть розчищені русла річок та акваторій водойм міста, розширені і реконструйовані міські очисні споруди - Центральна, Північна і Інгулецька станції аерації, що забезпечить очистку стічних вод до нормативних показників.

У рамках реалізації програми також будуть зменшені обсяги розміщення промислових відходів на 254 млн. тонн або на 15% в рік. Відновлено 116 гектарів порушених гірничопромисловими роботами земель та утилізовано всі токсичні відходи, а це 292 тонни.

Також буде проведено масштабне озеленення нашого міста. Тільки цьогоріч буде висаджено майже 6 тисяч дерев та проведено благоустрій понад 400 гектарів парків і скверів Кривого Рогу. Всього згідно зі строками реалізації Програми планується висадити 108 тисяч дерев та кущів.
Крім того, Програмою передбачено запровадити жорстку систему моніторингу та контролю за станом навколишнього середовища з використанням новітніх інформаційних технологій.

«У результаті реалізації Комплексної екологічної програми Кривий Ріг отримає друге дихання», - наголосив Олександр Вілкул.

За його словами приземні концентрації пилу, діоксиду сірки, діоксиду азоту, оксиду вуглецю вже в найближчі роки знизяться в два рази. А небезпечні приземні концентрації сірчистого газу та діоксиду азоту звузяться до кордонів підприємств.
«Кривий Ріг стане чистим і екологічно безпечним містом, в якому умови життя будуть відповідати європейським стандартам», - сказав Олександр Вілкул. Він підкреслив, що впровадження Комплексної екологічної програми стане потужним поштовхом для подальшого соціально-економічного розвитку Кривого Рогу та Дніпропетровщини.

Олександр Вілкул зазначив, що в рамках Комплексної екологічної програми Кривого Рогу у місті вже реалізовано частину проектів.

Зокрема, це:

• Реконструкція та модернізація очисних споруд на Карачунівському водосховищі, на яку цього року з обласного бюджету виділено 15 млн. грн.. Перший етап даного проекту за станом на лютий цього року вже реалізовано. У результаті скиди в річку Інгулець зменшено на 1  млн. кубометрів на рік. На наступному етапі буде впроваджена мікрофільтрація води. Це істотно поліпшить якість питної води на Криворіжжі. До того ж, нові технології дозволять упаковувати осад  після чищення  води для  подальшого  його використання  у виробництві асфальтобетонної суміші.

• Очищення  русла  річки Саксагань.  На зазначені  цілі з  обласного бюджету виділено 13,5 млн. грн.

• Установка систем доочищення питної води в дитячих садках і школах міста, на що з обласного бюджету виділено 1,775 млн. грн. У цьому році такі системи будуть встановлені у всіх дитсадочках. У наступному - у всіх школах. Системи доочищення передбачають як механічне, так і бактеріологічне очищення води.

• Придбання сучасної техніки для прибирання міста - 12 сміттєзбиральних машин (8 за рахунок коштів минулого року вже придбано, в цьому році з обласного бюджету виділено 2,1 млн.грн. на закупівлю ще чотирьох машин).

Також, за словами губернатора, обласній владі вдалося на державному рівні вирішити питання щодо поліпшення якості питної води, шляхом ретельного промивання русла річки Інгулець. Якщо раніше здійснювалася промивка русла Інгульця протягом півтора місяця на рік, в ході якої промивалося 70 млн. кубометрів води, то в цьому році вперше таке промивання триватиме з квітня і до кінця вересня. У результаті буде промито 140 млн. кубометрів води (тобто вдвічі більше), що значно поліпшить якість води, яка надходить до Карачунівського водосховища - основного джерела питного водопостачання Кривого Рогу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых