--.-° --% 0мм

О.Вілкул: «На Дніпропетровщині створені всі можливості для розвитку національних товариств»

09:50, 24 май 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

О.Вілкул: «На Дніпропетровщині створені всі можливості для розвитку національних товариств»Голова облдержадміністрації Олександр Вілкул у рамках відзначення Дня слов’янської писемності та культури провів круглий стіл на тему «Словянський світ перед лицем викликів сучасності».

У заході взяли участь почесні гості: Тамара Хорошун – перший секретар посольства Республіки Білорусь в Україні, Віталій Богданов – консул Російської Федерації в Харкові, а також голова обласної ради Євген Удод та митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней.

Дні слов'янської писемності та культури стали вже доброю традицією для Дніпропетровщини та України. Вони відзначаються в день святих Кирила та Мефодія – первоучителів і просвітителів слов'янських.

Звертаючись до присутніх, Олександр Вілкул наголосив, що багато в чому завдяки духовно-просвітницькій діяльності Кирила та Мефодія, сьогодні можна говорити про багатонаціональний слов'янський світ, об'єднаний писемністю, близькими мовами, спільними християнськими цінностями й культурними традиціями.

«Слов'янська писемність як найважливіша культурна спадщина слов'янського світу дозволяє нам вийти за рамки державних кордонів, розширюючи можливості для плідної співпраці як в духовно-культурній сфері, так і в економіці», – сказав губернатор. За його словами, перебуваючи в самому серці слов'янського світу, Дніпропетровщина та Україна мають унікальну можливість розвитку співпраці з цілою низкою країн, близьких за духом, цінностями і культурою.

На території області наразі активно працюють різні національно-культурні центри, які сприяють гармонійному розвитку наших народів. Це і «Російський центр» при обласній бібліотеці. І Центр польської культури ім. Кароля Войтили, і Товариство ім. Шопена, і Білоруське товариство «Білоруси Придніпров'я». «На Дніпропетровщині створені всі можливості для розвитку національних товариств», – сказав Олександр Вілкул.

«Слов'янський світ є невід'ємною частиною загальноєвропейської цивілізації», – підкреслив губернатор. І сьогодні, на його переконання, у період глобалізації, коли кордони й бар'єри між країнами все більше стираються, збереження й розвиток слов’янського світу є запорукою збереження й розвитку ідентичності та самобутності всієї європейської цивілізації.

«Адже мова йде про більш ніж тисячолітню духовно-культурну спадщину, яка визначає слов’янські народи як давню європейську цивілізацію і яка вписана в загальноєвропейську духовно-культурну скарбницю», – підсумував він.

У свою чергу голова обласної ради Євген Удод зазначив, що в Дніпропетровську з ініціативи облради Обласна наукова бібліотека носить імена первоучителів слов’янських Кирила та Мефодія. Він наголосив, що завдяки подвижництву цих святих слов'янські народи отримали писемність і прийняли християнство раніше, ніж більшість народів сучасної Європи. «Народи, що мають таке духовне багатство, можуть з оптимізмом дивитися в майбутнє», – сказав голова обласної ради.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0