--.-° --% 0мм

О. Вілкул: «Детінізація зарплати – запорука соціально-економічного розвитку регіону та країни»

11:04, 18 апр 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

О. Вілкул: «Детінізація зарплати – запорука соціально-економічного розвитку регіону та країни»В Дніпропетровській області буде створено обласну робочу групу з питань легалізації виплати зарплати й зайнятості населення. До неї увійдуть представники всіх органів, які у межах своїх повноважень ведуть аналіз та боротьбу з порушеннями законодавства в частині легальної оплати праці та зайнятості населення – Держінспекція праці, податкова адміністрація, Пенсійний Фонд України, МВС і прокуратура.  

Про це стало відомо на нараді, яка відбулась за ініціативи губернатора Олександра Вілкула та була присвячена розробці подальших спільних дій усіх задіяних структур у боротьбі з зарплатами «в конвертах» та прихованою зайнятістю.

«Детінізація зарплати має декілька важливих аспектів. По-перше, зарплата «в конвертах» та прихована зайнятість унеможливлюють отримання працівниками в повній мірі соціальних гарантій. Детенізація є законним резервом для істотного збільшення податкових надходжень, в першу чергу - податку на прибутки, який має найбільшу питому вагу у загальних надходженнях місцевого бюджету. Це також і суттєве збільшення надходжень до Пенсійного фонду. Всі розуміють, наскільки ці два аспекти актуальні для розвитку регіону і країни, а також для поліпшення соціального захисту громадян», - підкреслив Олександр Вілкул.

За офіційними даними органів статистики, середньомісячна заробітна плата в області за лютий цього року склала 2474,97 грн. Це в 2,6 рази перевищує рівень мінімальної заробітної плати (на 01.02.2011 мінімальна зарплата складає 941 грн). В цілому зростання зарплати минулого року склало більше 20%. За цим показником Дніпропетровщина - серед лідерів в Україні.

Проте, за даними органів статистики на 1 січня 2011 кількість працівників, як отримують зарплатню за розміром близьку до мінімальної, становить 119,7 тис. осіб. Фактично половина цих людей працює в сфері переробної промисловості працює (22,1%) і в сфері торгівлі (20,9%).

«Ми бачимо що в області достатньо велика кількість людей отримують офіційну зарплату на рівні тисячі гривень - тобто, фактично на рівні мінімальної», - підкреслив Олександр Вілкул.

Через високий рівень тінізації зайнятості та доходів населення, майже третина застрахованих осіб оплачує обов'язкові внески з мінімальної заробітної плати. «Для області це - втрата мільйонів, а для країни - мільярдів гривень, які повинні йти до державного бюджету, Пенсійного та інших страхових фондів. Прихована зайнятість - тобто, робота без оформлення трудових відносин – також позбавляє працівників соціальних гарантій. У цьому випадку оплата відпускних, лікарняних, дотримання умов охорони праці і можливість одержання гідної пенсії в майбутньому - все це стає примарним для людини», - зазначив губернатор.

У першу чергу, увага з боку органів влади, правоохоронних і контролюючих органів повинна бути направлена на керівників «підприємств-мінімізаторів», де люди працюють на умовах «неповної зайнятості». Олександр Вілкул зауважив, що впровадження на підприємстві неповної зайнятості стало популярним методом виправдовувати низький рівень заробітної плати своїх працівників. «У багатьох випадках цей формат роботи насправді не відповідає реальності», - зазначив він.

Найбільша кількість підприємств-мінімізаторів серед міст - у місті Дніпропетровську (47,7%), а серед районів - у Дніпропетровському районі (4,8%). Відсутні такі підприємства лише в 2-х містах (Першотравенськ, Тернівка) та Софіївському районі.

По-друге, необхідно звернути особливу увагу на підприємства, де керівники нараховують собі заробітну плату від 1 до 1,5 тисячі гривень. У більшості випадках, це стосується підприємств торгівлі, готельного та ресторанного бізнесу. На нараді було зазначено, що, вочевидь, це говорить про отримання заробітної плати "в конвертах" як керівником, так і працівниками підприємства.

По-третє, на нараді було прийнято рішення зосередити зусилля і на роботі з населенням, з громадянами. «Потрібна широкомасштабна інформаційно-роз'яснювальна робота про важливість і необхідність оформлення легальних трудових відносин, - наголосив Олександр Вілкул. - Ми повинні актуалізувати у свідомості громадян розуміння того, до яких наслідків призводить нелегальна зайнятість і виплата заробітної плати "в конвертах".

За підсумками наради було прийнято рішення про створення обласної робочої групи, яка покликана підсилити загальну ефективність роботи в цьому напрямку усіх задіяних органів та структур.

Територіальна державна інспекція праці, Державна податкова адміністрація в Дніпропетровській області та Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області запровадять щомісячний взаємообмін інформацією щодо підприємств, які нараховують заробітну плату нижче законодавчо встановленого мінімального рівня.

«Ми повинні забезпечити ефективну роботу та виконання законодавства по відношенню до держави та громадян», - наголосив Олександр Вілкул.

Нарада пройшла на виконання доручень Президента України, Прем’єр-міністра України та розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів щодо детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення» у рамках проведення круглих столів «Легальна зарплата сьогодні – достойна пенсія завтра». Зокрема, були обговорені три урядові законопроекти щодо детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення, підготовлені Міністерством соціальної політики України:

«Про відповідальність підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб - підприємців та інших суб’єктів підприємницької діяльності у сфері праці»; «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо мінімальних розмірів оплати праці та гарантій їх забезпечення); «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про працю)».

З текстами законопроектів можна ознайомитися на веб-сайті Міністерства соціальної політики України: http://www.mlsp.gov.ua
     
Довідка:

За офіційними даними органів статистики, за лютий 2011 року майже 350 підприємств з чисельністю понад 10 працівників, прозвітували до органів статистики про нараховану середню заробітну плату по підприємству до тисячі гривень, з них: у сфері переробної промисловості – 27,7%; у сфері торгівлі – 21,4%.
     
За даними Державної податкової адміністрації, кількість підприємств, які нараховують заробітну плату нижче прожиткового мінімуму на 01.01.2011 становила 412 одиниць, що на 358 підприємств менше, ніж у I кварталі 2010.
     
За даними звітності персоніфікованого обліку Пенсійного фонду, де більш широке коло спостережень, виплачується заробітна плата нижче або на рівні мінімальної 18,3 тисячами платників (роботодавців).
      
На протязі І кварталу 2011 року Територіальною державною інспекцією праці у Дніпропетровській області перевірено 435 роботодавців, з них у 204 були виявлені порушення законодавства про працю щодо оформлення трудових взаємовідносин, ведення кадрового діловодства.
По результатах проведених перевірок: внесено 205 приписів роботодавцям за порушення в оформленні трудових відносин, складено 108 протоколів про адміністративне правопорушення на підставі ч.1 ст. 41 КУпАП, внесено 4 постанови про накладення штрафних санкцій за ст. 188-6 КУпАП та до правоохоронних органів передано 32 подання.
      
Протягом I кварталу 2011 року податковими органами: виявлено майже 2 тис. неоформлених найманих осіб; до державної реєстрації залучено 720 громадян, завдяки чому до бюджету додатково надійшло 510 тис. грн податків; з питань підвищення рівня заробітної плати заслухано керівників 1139 підприємств, 863 з яких підвищили її розмір, завдяки чому у місцеві бюджети додатково надійшло понад 500,0 тис. грн податку з доходів фізичних осіб; в органи прокуратури передана інформація по 177 підприємствам, які нараховують заробітну плату менше законодавчо встановленого рівня.
     
Співробітниками підрозділів податкової міліції області проведена відповідна робота щодо легалізації заробітної плати: отримана інформація про 53 факти грубого порушення законодавства про працю, у тому числі, про 25 фактів безпосередньо пов’язаних з виплатою заробітної плати „в конвертах”; за результатами проведених перевірок донараховано 1,4 млн грн; в результаті роботи з посадовими особами підприємств в бюджет стягнуто 123,9 тис. грн; 53 матеріали за фактами порушень трудового законодавства направлені в органи прокуратури.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых