--.-° --% 0мм

«Криворiжгаз» нагадує правила безпеки при користуваннi газом в побутi

13:30, 15 апр 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

«Криворiжгаз» нагадує правила безпеки при користуваннi газом в побутiПравилам безпеки людину треба навчати з самого дитинства, особливо у такій сфері, як користування газом у побуті. Саме тоді можна запобігти багатьом нещасним випадкам, а іноді - і непоправній біді, адже газ не вибачає помилок або необачного, недбалого ставлення.  

Слід пам'ятати, що газифікацію житлових будинків та встановлення побутових газових приладів здійснюють працівники спеціалізованих організацій відповідно до проектів газифікації, які грунтуються на вимогах існуючих норм і правил. Отже, категорично забороняється самовільно встановлювати, переставляти, ремонтувати і замінювати газові прилади.
      
При експлуатації газового обладнання не дозволяється: виявляти витікання газу за допомогою запаленного сірника; користуватись несправними газовими приладами чи використовувати їх не за призначенням.

Забороняється: користуватися газовими приладами дітям до 12 років; залишати без нагляду газові прилади, бо у випадку загасання одного з пальників газового приладу, приміщення загазовується і може статися вибух. Необхідно стежити, щоб рідина, яка кипить на плиті, не залила вогонь пальника, протяг чи подих вітру не загасив полум'я.

Особлива небезпека створюється, коли в димоходах відсутня тяга. Це приводить до неповного згоряння газу і виділення чадного газу (СО). При відсутності тяги, а також під час сильних вітрів та атмосферних опадів, різкому перепаді температури повітря користуватись газовими приладами з відводом продуктів згорання в димоходи категорично забороняється.
  
Перед користуванням газовими водонагрівачами та опалювальними печами слід обов'язково перевірити наявність тяги в димарі і вентиляційному каналі. На весь час роботи газових приладів необхідно залишати кватирку вікна відчиненою для постійного провітрювання.
  
Важливою умовою безпеки при користуванні газовими приладами є також контроль за тим, чи правильно згорає газ. При повному згорянні газу полум'я має голубувато-фіолетовий колір, при неповному - жовтувато-солом'яний. Неповне згоряння газу приводить до інтенсивного виділення в приміщення чадного газу, який отруйно діє на організм людини.

Чадний газ не має ні кольору, ні запаху, але характеризується високою токсичністю. Після кількох вдихів повітря, що містить всього 1% (за об'ємом) оксиду вуглецю (чадного газу), людина втрачає свідомість і через 1-2 хвилини наступає смерть. Природний газ погано розчиняються у крові, але змішуючись з повітрям, значно зменшує вміст кисню в організмі людини. Людина, що знаходиться в такій атмосфері, відчуватиме кисневе голодування (для дихання не вистачає повітря), а при значних концентраціях газу в повітрі може померти від задухи. Кисневе голодування може наступити під час роботи газових приладів, якщо не надходить необхідна кількість свіжого повітря.

Якщо запах газу з'явився на вулиці, у під'їзді, на подвір'ї та в інших місцях необхідно повідомити про це, аварійно-диспетчерську службу ПАТ «Криворіжгаз» за телефоном 104 і обов'язково виконати вказівку диспетчера АДС.

Необхідно зважати на те, що працівникам аварійно-диспетчерської служби цілодобово надходять заявки на ремонт газових приладів і усунення витоків газу, і часом на попередження аварії залишаються лічені хвилини. У зв'язку з цим дуже важливо, щоб телефон 104 використовувався тільки у випадку необхідності.

Отже, при правильній експлуатації побутових газових приладів і дотримання вимог безпеки при користуванні газом можна запобігти аваріям і травмам людей.
  
Прес-служба ПАТ «Криворіжгаз»

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых