--.-° --% 0мм

О.Вілкул: «На Дніпропетровщині впроваджується передовий науковий досвід в сфері енергозбереження»

11:15, 22 мар 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

О.Вілкул: «На Дніпропетровщині впроваджується передовий науковий досвід в сфері енергозбереження»Дніпропетровська обласна рада, Дніпропетровська обласна державна адміністрація, ДТЕК та Фонд Східна Європа (ФСЄ) оголосили про запуск спільного проекту „Чиста енергія: партнерство для майбутнього Дніпропетровщини”.  

21 березня 2011 року, Дніпропетровськ. Сьогодні відбулося урочисте підписання протоколів про наміри між Фондом Східна Європа та Дніпропетровською обласною радою, обласною державною адміністрацією та компанією ДТЕК про реалізацію трирічного проекту „Чиста енергія: партнерство для майбутнього Дніпропетровщини”.

Мета проекту, бюджет якого складає понад 5 млн. грн., стимулювати енергозбереження та зменшити викиди парникових газів у Дніпропетровській області. Проект допоможе посилити потенціал місцевих органів влади та бізнесу у сфері розробки, оцінки та впровадження стратегій та проектів в галузі енергозбереження та використання альтернативних джерел енергії.

«Упевнений: співробітництво Дніпропетровської області з міжнародними організаціями дозволить значно розширити в нашій області межі впровадження екологічних та енергозберігаючих знань і технологій. Дніпропетровщина зацікавлена у використанні передового наукового і технічного світового досвіду в сфері енергозбереження. Я переконаний, що наш спільний проект стане початком більш тривалої співпраці.

Зі свого боку обласна влада забезпечить усе необхідне для успішної реалізації проекту», - наголосив голова облдержадміністрації Олександр Вілкул. Губернатор підкреслив, що задля підвищення енергоефективності та покращення екологичного стану, в області реалізується цілеспрямована політика з модернізації об’єктів ЖКГ, впроваджуються ерегозберігаючі технології на промислових підприємствах.

Проте, наголосив Олександр Вілкул, без державно-приватного партнерства, без допомоги міжнародних організацій та фондів, вирішити питання енергозбереження було б вкрай складно.

Як зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод, депутатами обласної ради прийнято Програму підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергетичних ресурсів у Дніпропетровській області на 2010 – 2015 роки. Крім неї, на покращення екологічної ситуації в регіоні працюють 7 обласних природоохоронних програм.

Разом з тим, - переконаний Євген Удод, - на сьогодні є необхідність застосування принципово нових підходів до розроблення і запровадження механізмів забезпечення реалізації регіональної політики у сфері енергоефективності. „У мене немає сумніву, - наголосив обласної ради, - що завдяки послідовним і консолідованим діям ми зможемо виконати ті амбітні і серйозні завдання, які ставить перед нами Президент України, народ, час. А наш спільний з ФСЄ проект буде потужним стартом для розвитку нових технологій”.

«У термін «сталий розвиток» ДТЕК вкладає як турботу про своїх співробітників, розвиток регіонів присутності бізнесу, так і охорону навколишнього середовища, впровадження енергозберігаючих технологій. Ми готові з нашими партнерами – Фоном Східна Європа та органами влади Дніпропетровської області – активно розвивати проекти у сфері енергозбереження та використання альтернативних джерел енергії», - відзначив директор із зовнішніх зв’язків ДТЕК Олександр Толкач.

„Важливість питання енергоефективності для України важко переоцінити. ФСЄ вже кілька років поспіль працює в цій сфері, допомагаючи владі, громаді та бізнесу об‘єднати зусилля, щоб покращити життя місцевих громад. Для Дніпропетровщини цей проект є унікальним, оскільки його екологічний, економічний та соціальний ефект стануть запорукою сталого розвитку регіону”, - вважає виконавчий директор Фонду Східна Європа Віктор Лях.

Проект „Чиста енергія: партнерство для майбутнього Дніпропетровщини” передбачає вивчення потенціалу області у сфері енергозбереження, використання альтернативних джерел енергії та скорочення викидів парникових газів. Результати цього дослідження стануть основою для розробки довгострокової стратегії області з використання альтернативних джерел енергії та скорочення викидів парникових газів.

Також в рамках проекту проводитиметься навчання представників місцевих органів влади, комунальних підприємств, бізнесу, щоб ознайомити їх з перевагами застосування чистих технологій. На тренінгах учасники зможуть спільно з експертами знайти ефективні рішення, які можна впроваджувати у громадах та на підприємствах Дніпропетровщини, а також дізнаються про можливі джерела фінансування для таких ініціатив. Для того, щоб наочно продемонструвати населенню, підприємцям та місцевим органам влади позитивний ефект від використання альтернативних джерел енергії та енергозбереження в області будуть реалізовані пілотні проекти на об‘єктах соціальної сфери.

Проект реалізується Фондом Східна Європа у партнерстві з Дніпропетровською обласною радою та Дніпропетровською обласною державною адміністрацією за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку та компанії ДТЕК.

Довідково

Фонд Східна Європа (ФСЄ)— міжнародна благодійна організація, заснована Фондом Євразія у 2007 році. Місія Фонду—сприяти соціальному та економічному розвитку України, мобілізуючи ресурси, зміцнюючи громади та підтримуючи партнерство громади, влади та бізнесу. Підтримка Фонду здійснюється Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) через Фонд Євразія та іншими донорами – урядами, фондами, корпораціями та приватними донорами. Більше інформації на www.eef.org.ua


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых