--.-° --% 0мм

В Кривому Розі мистецькі заклади закликали надавати більше платних послуг

15:01, 16 фев 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

В Кривому Розі мистецькі заклади закликали надавати більше платних послугНа сьогоднішній день в Кривому Розі працюють 18 комунальних позашкільних мистецьких навчальних закладів, із них: 13 музичних шкіл, 2 школи мистецтв та 3 художні школи. При цьому контингент у школах естетичного виховання складає в середньому 6000 дітей та підлітків, із них 688 учнів - це діти пільгових категорій, які здобувають початкову мистецьку освіту безкоштовно. Про це повідомила начальник управління культури і туризму управління міськради Любов Маляренко, доповідаючи про організацію мистецької освіти в Кривому Розі.

- Нині у мистецьких школах працюють різні відділення (музичні, художні, хореографічні, театральні та інші) та відділи (фортепіанний, народних інструментів, струнно-смичкових інструментів, скульптури, народного танцю та інші), - розповіла Любов Олександрівна. - Але на сьогодні фінансове забезпечення закладів культури не дозволяє виконувати їх на 100% через формульний розрахунок видатків бюджету на культуру.

Так, на забезпечення діяльності шкіл естетичного виховання з міського бюджету щорічно виділяється близько 50% асигнувань, передбачених на галузь культури, з яких 95,3% направляються на захищені статті бюджету - заробітну плату з нарахуваннями та оплату комунальних послуг, решта - на придбання нотної та іншої навчальної літератури, оргтехніки, сценічних костюмів, освітлювальної та підсилюючої апаратури, мольбертів, меблів, господарчих і канцелярських товарів, музичних інструментів, які майже на 100% зношені, та на здійснення поточних ремонтів.

Як доповіла Любов Маляренко, за останні три роки проведено ремонти у 9 закладах на загальну суму 1495 тис. грн. Кошти, отримані як батьківська плата за навчання та інші надходження у сумі 7404,7 тис. гривень., направляються, у першу чергу, на виплату заробітної плати, частково на комунальні послуги, поліпшення матеріально-технічної бази шкіл та господарчі витрати.

При цьому, протягом 2008-2009 років міським методичним кабінетом створено електронну бібліотеку навчальних програм відповідно до переліку, наданого Державним методичним центром закладів культури і мистецтв, яка використовується школами естетичного виховання України. За підтримки виконкому міської ради разом із музичним училищем та радою директорів запроваджено і проводяться 3 всеукраїнських, 6 регіональних та 10 міських конкурсів та фестивалів за різними видами мистецтва.

Разом з тим, на думку чиновників, у роботі шкіл естетичного виховання мають місце і недоліки. Відповідно до українського законодавства, школи естетичного виховання мають право створювати різні структурні підрозділи, що працюють на засадах самоокупності, надавати приміщення в оренду. Але тільки 50% навчальних закладів Кривому Розі використовують таку можливість, що дало за останні 3 роки дохід у розмірі майже 398,4 тис. грн., які були направлені на поліпшення матеріально-технічної бази шкіл. Залишаються малочисельними відділи духових та ударних інструментів, через що немає можливості створювати оркестри духових інструментів.

- Через недостатність фінансових ресурсів гостро стоять проблемні питання щодо виконання на 100% типових навчальних планів; здійснення капітальних ремонтів у закладах, які збудовані у 1950-1960 роках, у першу чергу підсилення фундаменту основного корпусу будівлі музичної школи № 1, концертного залу школи мистецтв № 2, системи електропостачання художньої школи № 1; проходження курсів підвищення кваліфікації педагогічними працівниками 1 раз на 5 років; придбання музичних інструментів та оновлення бібліотечних фондів, - повідомила Любов Маляренко.

Не дивно, що керівникам естетичних шкіл керівництво виконкому Криворізької міськради дало указівку розширювати сферу платних послуг.

Однак, незважаючи на існуючі проблеми, школи естетичного виховання плідно працюють задля виховання підростаючого покоління та процвітання нашого міста. Про це свідчить той факт, що більше 20% випускників шкіл естетичного виховання щорічно вступають до вищих мистецьких навчальних закладів.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0