--.-° --% 0мм

З початку війни Кривий Ріг прийняв понад 80 тисяч переселенців з 15 областей України. Для них створюються хаби, організовано соціальну, психологічну, медичну та інші види допомоги

09:56, 26 июл 2024 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

«Хочу подякувати Раді оборони міста та міській владі. Це хороша робота», - Віцепрем'єр-міністр України Ірина Верещук Під час робочого візиту віцепрем'єр-міністр - міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук разом з головою Ради оборони міста Олександром Вілкулом провели робочу зустріч з питань роботи одного з Центрів підтримки, який працює у місті - «З Бахмутом у серці. Кривий Ріг». Вони поспілкувалися з відвідувачами та ознайомилися з роботою хаба-переселенців

Олександр Вілкул підкреслив: «Кривий Ріг став справжнім прихистком для людей, яким через війну довелось покинути свої домівки. З початку війни місто прийняло понад 80 тисяч переселенців з 15 областей України. У місті з перших днів війни налагоджена системна робота з підтримки внутрішньо переміщених осіб: цілодобово працював міський штаб з допомоги ВПО «Народний дім», де людям надавалася вся необхідна підтримка починаючи від реєстрації, надання медичної, психологічної, гуманітарної підтримки. Було організоване безкоштовне триразове харчування для людей, якщо вони заселялися у наших шелтерах. Це - школи, садочки та гуртожитки.

Робимо все можливо, щоб людям було комфортно. Також, надаємо приміщення для створення хабів. За допомоги та підтримки міста відкрито та працює 5 хабів для ВПО з Маріуполя, Херсону, Бахмуту, Авдіївки. Це багатофункціональні майданчики, де надається вся необхідна допомога та підтримка. Також надаємо партнерську допомогу з міжнародними організаціями, які працюють з містом. Спільними зусиллями ми зробимо все можливе, щоб Україна перемогла і всі переселенці мали змогу повернутися до рідних міст та селищ!»  

Віцепрем'єр-міністр - міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук зазначила: «Цей хаб є прикладом ефективної співпраці місцевої влади та гуманітарних операторів. Також це дієвий інструмент адаптації й інтеграції переселенців у новій громаді. Хочу подякувати Раді оборони міста та міській владі. Це хороша робота».

Задля підтримки внутрішньо переміщених осіб у Кривому Розі діють осередки для «нових криворіжців». Наразі у місті працюють 5 хабів з підтримки переселенців з різних областей. Так, на базі Художньої школи №1 ім. О. Васякіна працює Центр «ЯМаріуполь. Кривий Ріг». Також у приміщенні Міської дитячої бібліотеки (вул. Космонавтів, 3) функціонує осередок «З Бахмутом у серці. Кривий Ріг». Він об’єднав 528 сімей та 312 дітей, які були вимушені виїхати із зони бойових дій в більш безпечні міста та знайшли прихисток у Кривому Розі. На базі бібліотеки – філіалу для дорослих №11 відкрито Центр підтримки цивільного населення Бахмутського району - «Бахмутський район єднає», який об’єднав 2200 бахмутчан, із них понад 500 дітей. Також функціонує «Гуманітарний хаб Херсонської області» (вул. Святителя Григорія Богослова, 6). З червня 2024 року у приміщенні міської дитячої бібліотеки відкрився хаб з допомоги ВПО «Кривий Ріг - Авдіівка» (вул. Гетьманська, 5). У місті на даний час проживає близько 500 авдіївців. Всі Центри розташовані у різних районах міста.

Крім того, у закладах культури міста працюють і дитячі хаби, які сприяють  творчому розвитку та психологічному розвантаженню дітей. З лютого 2024 року на базі Центральної дитячої бібліотеки (проспект Поштовий, 30) діє дитячий простір для розвитку та активного дозвілля дітей - Дитяча точка «Спільно» за підтримки Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ. У бібліотеці-філіалі для дорослих  № 24 (провулок Бульварний, 16) діє освітній дитячий хаб «SMILE» (простір розвитку та безпеки), головною метою якого є підтримка дітей внутрішньо переміщених осіб, які живуть у Кривому Розі. Великою популярністю серед внутрішньо переміщених осіб користуються розмовні клуби «Спілкуймося українською» та «Mówimy po polsku».

Взагалі з початку року бібліотеками міста було проведено понад 160 різнопланових інформаційно-культурних заходів,  у яких взяли участь близько 3000 ВПО, серед яких: ігрові, розвиваючі програми, лекторії, книжкові виставки та інші.

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых