--.-° --% 0мм

Віцепрем'єр-Міністр Ірина Верещук: На сьогодні Кривий Ріг в авангарді щодо впровадження нової ветеранської політики - я почула те, що ми можемо масштабувати на всю Україну

10:06, 26 июл 2024 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

У Кривому Розі створено одну з найкращих в Україні систему підтримки ветеранів - у рамках політики Героїв реалізуються програми за 70 напрямками.

Віцепрем'єр-Міністр Ірина Верещук: На сьогодні Кривий Ріг в авангарді щодо впровадження нової ветеранської політики - я почула те, що ми можемо масштабувати на всю Україну

У Кривому Розі створено одну з найкращих в Україні систему підтримки ветеранів - у рамках політики Героїв реалізуються програми за 70 напрямками

Кривий Ріг з робочим візитом відвідала віцепрем’єр-міністр – Міністр  з питань реінтеграції  тимчасово окупованих територій України  Ірина Верещук.  Разом з головою Ради оборони міста Олександром Вілкулом  вони  провели низку  робочих зустрічей та нарад. Міністерка відвідала реабілітаційний центр для ветеранів, хаб для ВПО «З Бахмутом в серці», Офіс «Я-ВЕТЕРАН», будівництво хабу «Сервісний офіс «Ветеран» та тренування ветеранів-спортсменів.
Підсумком  насиченого робочого дня стало проведення  розширеного круглого столу (діалогової платформи)  з питань  ветеранської політики. В рамках зустрічі голова Ради оборони міста Олександр Вілкул презентував розроблені та впроваджувані в Кривому Розі заходи в рамках нової ветеранської політики – політики Героїв. У рамках системної роботи зараз у місті реалізується 70 таких заходів, що є одним із найбільших показників в Україні. Також були обговорені питання з ветеранської тематики, які потребують вирішення на рівні Кабміну.

«На початку повномасштабного вторгнення Кривий Ріг об’єднався задля допомоги та підтримки наших військових та цивільного населення. Кривий Ріг вже має такий досвід з 2014 року. За цей час на соціальну підтримку учасників АТО/ООС, захисників та захисниць України, членів родин загиблих воїнів з міського бюджету спрямовано 1,3 млрд. грн. та ще на суму майже 2,3 млрд грн. Рада оборони міста надала допомогу близько 200 військовим частинам.
Зараз у Кривому Розі реалізується нова ветеранська політика – політика Героїв. Ця Комплексна Програма підтримки захисників і захисниць України та членів їх сімей об’єднала ключові напрямки за різними міськими програмами. Це 70 заходів, спрямованих на підтримку ветеранів. На реалізацію заходів Програми у цьому році передбачено понад 500 млн грн. Це підтримка з міського бюджету ветеранів та сімей загиблих військовослужбовців, щомісячні виплати членам сімей військовослужбовців, які загинули або зникли безвісти та інші види допомоги. Особлива увага до дітей Героїв. Улітку організований безкоштовний відпочинок дітей військовослужбовців та ветеранів у комунальному закладі позашкільної освіти «Сонячний». Також, діти з сімей загиблих військовослужбовців безоплатно навчаються в музичних, художніх та школах мистецтв. Адже турбота про захисників та захисниць, ветеранів і членів їх сімей - найважливіший пріоритет міської влади Кривого Рогу та Ради оборони міста. Робота з ветеранами проводиться у місті щодня та буде продовжуватися і надалі», - сказав О. Вілкул.

Після презентації та обговорення нової ветеранської політики, яка комплексно реалізується у Кривому Розі, віцепрем’єр-міністр-Міністр України Ірина Верещук, зазначила:

«Ми сьогодні провели комплексну нараду по ветеранській політиці. Власне, як побудована екосистема у Кривому Розі і я хочу сказати про вражаючі результати. Це - багаторічна робота усіх гілок влади. Тут є розуміння співпраці. Ми побачили ветеранський Центр, який будується. Це -  комунальне некомерційне підприємство, яке чекає  фахівців із супроводу ветерана. Ми почули завдання для Уряду, а саме: прийняття Постанови, яка уможливить цей масштабний проєкт, власне, поширення програми фахівців із супроводу ветеранів та членів їх сімей. Також, ми обговорили  фінансування проєктів і програм, які спрямовані на реабілітацію.

Мене надзвичайно порадував той величезний перелік  програм, які є  - від танців до спорту,  від різних способів залучити  свої громади в мінікомюніті дружин наших ветеранів, членів їх родин. Це показує величезний  результат, є попит і є пропозиція. Я почула те, що ми можемо масштабувати на всю Україну. Я  побачила, спілкуючись із ветеранами,  наскільки це їм важливо і наскільки охоче вони беруть участь, якщо бачать, що це дійсно допомагає. Якщо бачать, що це потрібно і владі, і це потрібно їм самим.

Дуже  важливо поширювати ті практики, які є у Кривому Розі. Це – сформована екосистема, яка дасть можливість відпілотувати і нові проєкти, бо тут є хороший ґрунт де можна посіяти зерно нових проєктів і вони  дадуть надзвичайно важливий результат, дадуть ефект для наших ветеранів».
Для того, щоб максимально зручно та швидко отримати різні послуги, у Кривому Розі для військовослужбовців та їх родин створили один із перших в Україні сучасний, багатофункціональний офіс «Я Ветеран». Він працює за принципом «єдиного вікна», що надає ветеранам та членам їхніх сімей 622 безкоштовні послуги. З моменту створення офісу обслужено більше 14 тисяч ветеранів та членів їх родин.
 
У Кривому Розі у вересні 2023 року створене комунальне некомерційне підприємство «Сервісний офіс «Ветеран» - це буде хаб для ветеранів, де вони зможуть спілкуватися, їм будуть надавати допомогу в переході від військової служби до цивільного життя, супроводжувати в процесі вирішення проблемних питань та надавати психологічну підтримку. Наразі тривають ремонтні роботи в приміщенні.
Також, з квітня 2023 року для захисників та захисниць України та їх родин у місті запроваджено соціальний проєкт «Я-ВЕТЕРАН». Були розроблені та видані ветеранам спеціальні картки «Я-ВЕТЕРАН» за якою надаються знижки від 5 до 45% у 236 об’єктах господарювання. Вже видано понад 5200 карток. Цей проєкт набуває все більше популярності серед військових.

Кривий Ріг є госпітальною базою для всього південного напрямку. Усі лікувальні заклади міста залучено для надання кваліфікованої медичної допомоги військовослужбовцям. Багато бійців отримують на полі бою поранення різного ступеня важкості. Після лікування у військових шпиталях та спеціалізованих медичних закладах дуже важлива реабілітація для відновлення та можливості повноцінно працювати й жити в суспільстві. У Кривому Розі проводиться робота з розширення відділення реабілітації військових міської лікарні №5, а на базі міської лікарні №3 працює кабінет лікувально-фізичної реабілітації військовослужбовців. І ще у цьому році планується відкриття у 4-х лікарнях відділень реабілітації.
Також, у Кривому Розі створена потужна система підтримки ветеранського спорту. До цих занять залучаються не лише військові та ветерани, а й члени їх родин. У минулому році були започатковані місцеві спортивні ігри «Veterans family games». Міська влада надає можливість безкоштовно тренуватися з різних видів спорту у комунальних закладах. Місто підтримує збірну команду «Нескорені» Кривий Ріг у міжнародних та Всеукраїнських змаганнях.

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых