--.-° --% 0мм

Вплив культур на дизайн ювелірних прикрас: від Африки до Азії

14:06, 22 июл 2024 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Ювелірні вироби були та залишаються невід’ємною складовою культур різних народів світу. Дизайн коштовностей може відображати історію розвитку, соціальні тенденції, традиції та вірування, а також естетичні уподобання кожної культури. Навіть сучасні ювелірні вироби від stolychnashop.com.ua/ua/ здатні багато розповісти про свою епоху, що повною мірою розкрилася у нових конструкціях та нестандартних поєднаннях матеріалів. Тому кожна культура має особливий вплив як на локальні прикраси, так і на індустрію у цілому.

Африканські традиції: вплив африканських культур на сучасний дизайн прикрас

Африканський континент відомий унікальною культурною спадщиною, що знайшла відображення зокрема в ювелірному мистецтві. Відомі дизайнери сучасності використовують африканські мотиви та символіку при створенні нових колекцій, щоб додати їм ексклюзивності та особливого екзотичного шарму.

Ключовою особливістю цієї культури є глибокий символізм, який передбачає, що кожен декоративний елемент є носієм певної енергетики:

  1. Наприклад, маски символізують зв’язок з предками та духовним світом.
  2. Тварини є уособленням сили та мудрості.
  3. Навіть геометричні фігури є віддзеркаленням світової гармонії та порядку.

Сучасні дизайнери часто використовують яскраві кольори та візерунки, натхненні африканськими тканинами, розписами та традиційним одягом. До речі, цікавий ювелірний факт: вважається, що сережки-кільця виникли саме на території Африки, а звідти вже поширилися світом. Саме тому друга назва прикраси – "конго".

Азійське мистецтво: традиційні азійські мотиви та їх сучасне втілення

Азія – ще один континент, що традиційно асоціюється з неповторною культурою, яка знайшла відображення у світі коштовностей. Популярними ювелірними мотивами є дракони, лотоси, сакура, символ гармонії та рівноваги протилежностей – Інь та Ян. Часто азійські ювелірні вироби оздоблюються коштовним камінням, наприклад, рубінами та сапфірами, а ще перлами. Кожен камінь та колір має своє символічне значення, а зображення можуть пов’язуватися з філософськими та релігійними вченнями: буддизмом, даосизмом, індуїзмом.

Для традиційного азійського ювелірного мистецтва характерне використання кольорової емалі в оформленні коштовностей. Також китайські майстри дивують дивовижними техніками різьблення по каменю й філігранню (плетінням з проволоки). Усі представлені способи декорування є старовинними, тому володіють колосальною історичною цінністю. Ці знання та навички передаються ювелірними майстрами з покоління в покоління.

Синтез культур: як сучасні дизайнери використовують елементи різних культур у своїх роботах

Найбільшого поширення в Україні набула європейська ювелірна мода, що була також адаптована під ексклюзивні місцеві традиції. Наприклад, для прикрас, що користуються високим попитом, характерні елегантні та вишукані форми, втілені у благородних металах та коштовному камінні. Популярними є й складні конструкції з високим ступенем деталізації. Більш того, майстри направляють свою увагу на пошук нових матеріалів та способів реалізації унікальних творчих задумів.

Хоча сучасні дизайнери можуть черпати натхнення і з традиційних мотивів різних народів, різним чином поєднуючи та переосмислюючи їх. Так одним з трендів є поєднання сучасних форм та матеріалів з національною символікою, такою як візерунки вишивки, що відображають багату культурну спадщину українців. Тобто за основу взяті знайомі символи, але вони втілюються у нестандартних композиціях. Тому на користь використання культурного надбання інших народів в ювелірній сфері можна сказати, що це не тільки розширює світогляд, але й демонструє особливий загальнолюдський зв'язок між світовими культурами.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых