--.-° --% 0мм

Пенсії, соцвиплати, мінімальну зарплату заморозять на кілька років: Уряд хоче запобігти дефолту в Україні

11:20, 9 июл 2024 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Кабмін України опублікував Бюджетну декларацію, якою пропонується заморозити підвищення мінімальної зарплати, пенсій та соціальних виплат. Попри це тарифи на комунальні послуги та ціни на продукти зростатимуть, а курс гривні буде слабшати.

У найближчі декілька років для економії коштів в Уряді не планують підвищувати мінімальну зарплату, пенсії та соціальні виплати. Це випливає з оновленого меморандуму з МВФ та Бюджетної декларації на 2025-2027 роки. Такі заходи мають допомогти економіці подолати наслідки нестачі коштів у бюджеті, зменшити наслідки можливого дефолту по зовнішнім боргам України.

У меморандумі Україні з МВФ та намірах до нього, які підписані у т.ч. прем'єрміністром Денисом Шмигалем та міністром фінансів Сергія Марченка, зазначається, що уряд збирається "реформувати та зміцнювати пенсійну систему та систему соцзахисту". Також там зазначено, що у 2024 році проведена індексація пенсій на 7,96%. Зміни щодо пенсійної системи України називаються в меморандумі "комплексним концептуальним базисом для покращення пенсійного забезпечення" і включають перегляд впровадження другого рівня пенсійного забезпечення. У меморандумі зазначено, що зростання видатків на пенсійне забезпечення та соціальний захист має відбуватися лише за умови збалансування ресурсів пенсійного фонду, зокрема через середньостроковий аналіз фіскальної стійкості та аналіз боргового навантаження.  

При цьому ВВП України у 2025 році за прогнозами Мінфіну має зрости на 2,7% порівняно з 2024 році. У 2026 році - зрости на 7,5%, у 2027 роках - на 6,2%. 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых