--.-° --% 0мм

Губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул підвів підсумки 2010 року

14:07, 23 дек 2010 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул підвів підсумки 2010 рокуГолова облдержадміністрації Олександр Вілкул провів підсумкову колегію облдержадміністрації. Вперше за багато років на колегію було запрошено не тільки керівництво облдержадміністрації та обласної ради, голів міст і районів, керівників всіх територіальних громад, а й представників депутатського корпусу, партійних, профспілкових, культурних, ветеранських, громадських та релігійних організацій, бізнес-структур.  

Губернатор Дніпропетровщини підвів підсумки роботи обласної влади у 2010 році і визначив основні напрямки діяльності на наступний рік.

Звертаючись до присутніх, Олександр Вілкул наголосив: «Всі разом ми складаємо єдину монолітну команду, яка взяла на себе зобов'язання розвивати Дніпропетровщину. І сьогодні ми з упевненістю можемо стверджувати: 2010-й рік став роком підйому і відродження нашого регіону!»

Ще в березні губернатор на основі детального аналізу проблем, що гальмують регіональний розвиток, окреслив ряд найактуальніших питань. Було визначено шляхи їх вирішення та сформовано пріоритетні напрямки діяльності регіональної влади. Передусім, мова йшла про підвищення ефективності базових галузей економіки регіону, про ліквідацію накопиченої за попередні роки заборгованості по зарплаті, про погашення боргів житлово-комунального сектору області за енергоносії, а також активізацію інвестиційної діяльності та розвиток інфраструктури області.

І вже за півроку такий підхід увінчався першими очевидними успіхами – Дніпропетровська область стала лідером за динамікою соціально-економічних показників серед регіонів України. Темпи зростання виробництва, як в цілому по промисловості, так і в металургійному комплексі, машинобудуванні та видобувній промисловості перевищують середні по Україні.

Дніпропетровщина є національним лідером з подолання економічної кризи, зі зростання економіки, залучення інвестицій, а також за рівнем доходів місцевих бюджетів у розрахунку на одного жителя регіону. Лідерство регіону підтверджується не тільки оцінками Уряду, а й численними перемогами нашої області в різних незалежних рейтингах.

Сьогодні Дніпропетровська область – одна з лідерів у сфері зовнішньої торгівлі. За обсягом інвестицій в основний капітал область посідає перше місце серед областей України. У 2010 році спостерігається позитивна динаміка вливання прямих іноземних інвестицій в економіку області. На Дніпропетровщину припадає 17% залучених усіма областями України інвестицій.

Область є лідером за обсягами скорочення заборгованості з виплати заробітної плати. Вперше за останні 5 років протягом квітня-листопада зменшена заборгованість з виплати заробітної плати майже на 66 млн. грн. (з 89 млн. грн. до 23 млн. грн.), у тому числі працівникам економічно активних підприємств – на понад 42 млн. грн.

За ініціативи Президента в Україні дано старт «Національним проектам». Ці проекти почали реалізовуватись і на Дніпропетровщині.

У напрямку «Нова якість життя» - це, перш за все, забезпечення жителів області доступним житлом. У цьому році, вперше за багато років за ініціативи губернатора було виділено безкоштовно 169 квартир працівникам бюджетної сфери. Для подальшого розвитку цього напряму буде проведено інвентаризацію незавершеного житлового будівництва. Олександр Вілкул дав доручення в містах і районах області виділити безкоштовні ділянки землі для будівництва соціального і доступного житла. «Ми будемо і надалі будувати житло для лікарів, вчителів та інших працівників бюджетних установ за кошти обласного бюджету», - наголосив Олександр Вілкул. Цей блок питань – один з головних пріоритетів діяльності обласної влади.

В рамках напрямку «Чисте місто» на замовлення облдержадміністрації розробляється проектні пропозиції будівництва сучасних сміттєпереробних заводів. Це дозволить зняти навантаження на навколишнє середовище та забезпечити якісну санітарну очистку населених пунктів. Крім усього іншого, це дасть близько чотирьох тисяч нових робочих місць і додаткові надходження до місцевих бюджетів.

Окремо Олександр Вілкул зупинився на питанні покращення якості доріг. Для проведення ремонту доріг лише в Дніпропетровську цього року були акумульовані кошти міського та обласного бюджетів (понад 200 млн. грн.), що в кілька разів більше, ніж виділялося в минулі роки. Зокрема, в обласному центрі створені багатокілометрові маршрути якісних, капітально відремонтованих доріг.

Особливу увагу обласна влада приділила вирішенню питань житлово-комунального господарства. Опалювальний сезон-2010 був розпочатий завчасно. З 6 жовтня розпочато опалення об'єктів соціальної сфери, а з 15 жовтня – всіх без винятку категорій споживачів. В області було здійснено ремонт або заміну близько 3,5 тисяч кілометрів теплових і 269 км водопровідних мереж.

За словами губернатора, сфера ЖКГ як система життєзабезпечення вимагає серйозних реформ. Одним з її елементів є створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Цього року в області створено 148 нових об'єднань і на грудень їх налічується майже 700. Олександр Вілкул звернув увагу керівників влади на місцях на обов'язкову інтенсифікацію цього процесу наступного року.

За підсумками 2010 року в регіоні вже є суттєві якісні покращення в соціально-гуманітарній сфері.

Дніпропетровщина є пілотним майданчиком із впровадження реформи охорони здоров'я. Цього року фінансування медичних установ області у порівнянні з 2009 роком було збільшено на чверть і становить майже 2,6 млрд. грн. У тому числі з обласного бюджету фінансування охорони здоров'я зросло на 27% і становить 822 млн. грн.

Обласні медичні установи оснащені високотехнологічним обладнанням на суму понад 50 млн грн.

Також особлива увага приділяється підвищенню якості первинної медико-санітарної допомоги, розвитку сімейної медицини, поліпшення якості медичної допомоги сільському населенню.

Олександр Вілкул неодноразово наголошував, що розвинуте, високоосвічене суспільство – основа розвитку Дніпропетровщини та України.

На утримання і розвиток освіти в області в цьому році виділено 3,2 млрд. грн., що майже на півмільярда гривень більше, ніж у 2009 році.

Велика увага з боку обласної влади приділялася соціальному захисту дітей пільгових категорій. На утримання установ обласного підпорядкування виділено 370 млн. грн., що майже на 59 млн. грн. більше, ніж у минулому році. Для оздоровлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які знаходяться в обласних інтернатах, з обласного бюджету витрачено 4 млн. грн.

Пріоритетом обласної влади на 2011 рік є реалізація регіонального проекту «Дніпропетровський стандарт освіти». Також у планах – подальша робота з реконструкції шкіл, дитячих садочків, санаторіїв, шкіл-інтернатів. Наступного року буде повністю вирішене питання підвезення дітей і вчителів у кожну сільську школу області. Крім того, буде продовжено виконання програми з енергозбереження в закладах обласного підпорядкування, зокрема, буде здійснюватися ремонт дахів, систем опалення та реконструкція котелень.

«Ми вступаємо в 2011 рік з високого старту. Я вдячний вам за виконану роботу. Але хочу особливо підкреслити - це не привід для зменшення набраних темпів нашої з вами роботи. Наше головне завдання – стабільний економічний розвиток Дніпропетровщини. Але це не самоціль, а єдиний спосіб підвищення стандартів життя кожного з наших співгромадян. Адже без подальшого підвищення ефективності роботи регіональних органів державної влади та місцевого самоврядування в досягненні поставлених цілей і завдань не обійтися», - підкреслив губернатор.

Він закликав присутніх керівників районів, міст, сіл і селищ до постійного активного відкритого і чесного діалогу з суспільством і бізнесом: «Найголовніше – не сидіти в кабінеті, не проводити затяжних нарад, а більше спілкуватися з людьми на підприємствах, в установах і організаціях».

Олександр Вілкул наголосив, що програма реформ буде успішна лише тоді, коли до її виконання приєднається кожен громадянин – від студента до пенсіонера, від робітника до керівника великого підприємства, від селянина до вчителя і лікаря.

«Наше завдання – створити збалансовану систему управління для розвитку існуючого потенціалу та реалізації нових можливостей. Ми будуємо систему цивілізованого державного менеджменту. Ми йдемо від адміністрування і переходимо до системи створення умов для економічного зростання. А це дасть нові робочі місця, зростання рівня оплати праці, збільшення відрахувань до бюджету та в пенсійний фонд, а також кошти для модернізації інфраструктури та житлово-комунального господарства регіону», - підсумував Олександр Вілкул.  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0