--.-° --% 0мм

Темп російського наступу на півночі Харківщини сповільнився: в ISW оцінили ситуацію і назвали головну мету ворога

12:33, 15 май 2024 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

За останні 24 години темпи російських наступальних операцій на півночі Харківської області, схоже, сповільнилися. Ціль окупантів у цьому районі – не проникнути вглиб регіону, а створити "буферну зону" в вздовж міжнародного кордону.

Про це йдеться в аналітиці американського Інституту вивчення війни (ISW). Зазначається, що кілька українських військових чиновників повідомили 14 травня, що, на їхню думку, ситуація в Харківській області повільно стабілізується.

Також речник Генштабу України та Української хортицької групи військ підполковник Назар Волошин зазначив, що українські сили почали "зачистку" Вовчанська, завдаючи ударів по видимих російських штурмових групах у населеному пункті. Ще кілька російських і українських джерел також повідомили, що окупанти використовують нову тактику на цьому напрямку – невеликі штурмові групи чисельністю до п'яти осіб проникають на українські позиції, а потім об'єднуються з іншими невеликими штурмовими групами в більшу ударну.

Аналітики додали, що кадри з безпілотника, зняті нібито у Вовчанську, свідчать, що російська піхота діє в межах населеного пункту невеликими штурмовими групами, що узгоджується з українськими повідомленнями.

Водночас в ISW вважають, що використання невеликих штурмових груп може сприяти збільшенню російських втрат живої сили і техніки та сповільненню загального темпу російського наступу на цьому напрямку. Зокрема, начальник Генштабу ЗСУ генерал-майор Анатолій Баргилевич припустив, що окупанти втратили до 1 740 солдатів на цьому напрямку лише за останню добу, що є дуже високим показником.

"Якщо темпи російських операцій залишаться відносно нижчими, російські війська, ймовірно, зосередяться на закріпленні нових позицій і створенні бокового виступу в Харківській області шляхом об'єднання зусиль на Липцях і Вовчанську та створення "буферної зони" в прикордонній зоні, замість того, щоб просуватися далі вглиб області", – вважають аналітики.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 25 липня

20:00, 24 июл 2024

0