--.-° --% 0мм

На Північному комбінаті впроваджується автоматизована система управління технологічними процесами

12:05, 17 дек 2010 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

На Північному комбінаті триває впровадження автоматизованої системи управління технологічними процесамиВона представляє собою комплекс програмних і технічних засобів, призначений для автоматизації управління технологічним устаткуванням на підприємстві. Такі інновації, на думку генерального директора ПівнГЗК Андрія Шпильки, є стимулом прогресу та чинником конкурентних переваг підприємства. Згодом АСУТП забезпечить автоматизацію всіх основних технологічних операцій, окрім тих, над якими необхідно зберігати контроль працівників.

Продовжується введення АСУТП у технологію збагачення руди. Проект «Комплексна автоматизація РЗФ-1» передбачає автоматизоване управління процесом збагачення руди: кульове подрібнення; автоматичне керування завантаження млинів; керування подачею води у млини, класифікатори і зумпфи; використання математичної моделі процесу для вибору оптимальних режимів роботи агрегатів; моніторинг стану агрегатів.

Проект стартував у 2007 році. Цьому передували випробовування на технологічних секціях для визначення типу автоматизованої системи. Попередньо експериментально встановили автоматичні комплекси на секціях 9-10, 11-12, 20,27, 26. Потім інвествідділ проробив проект автоматизації РЗФ-1. Було зроблено розрахунки його ефективності спільно із спеціалістами комбінату і фабрики. Порівняльні випробовування секцій у ручному і автоматичному режимах підтвердили, що впровадження АСУТП дозволить збільшити виробництво концентрату на півтора відсотки при збереженні вмісту заліза у концентраті 66,0%. Більше того, автоматизація забезпечує енергозберігання технологічного устаткування.

Нині проект реалізовано на 80%. Одинадцять секцій працюють в автоматичному режимі. Складовими частинами АСУТП є окремі системи автоматичного управління і автоматизовані пристрої, зв'язані в єдиний комплекс. Незабаром загальнофабрична АСУТП матиме єдину систему операторського управління технологічним процесом з пультів управління, засіб обробки і архівації інформації про хід процесу, типові елементи автоматики: датчики, контролери, виконавчі пристрої.
Переваги автоматизації секцій у поліпшенні умов праці робітників та усування негативного людського фактору, та головне, на збільшення обсягу виробляємого концентрату на 1,5% при збереженні високої якості концентрату.

По завершенні проекту будуть автоматизовані 19 технологічних секцій, а також створено диспетчерський центр, з якого буде здійснюватися керування усіма секціями на відстані. Таким чином збільшиться обсяг виробляємого концентрату на 220 тис. тонн за рік.
Наталя Величко


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0