--.-° --% 0мм

О. Вілкул: «Молоді вчені мають повернути Дніпропетровську славу інтелектуального центру України»

12:38, 16 дек 2010 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

О. Вілкул: «Молоді вчені мають повернути Дніпропетровську славу інтелектуального центру України»Голова облдержадміністрації Олександр Вілкул провів зустріч з переможцями обласних конкурсів «Кращий молодий вчений», «Краща рада молодих вчених» та «Молоді вчені – Дніпропетровщині».

Переможцям конкурсу проектів «Молоді вчені – Дніпропетровщині» Олександр Вілкул вручив матеріальні заохочення, кращі молоді вчені отримали від губернатора потужні ноутбуки, а кращі Ради молодих вчених – мультимедійні проектори. Загалом було нагороджено 25 чоловік: 10 переможців конкурсів проектів, 12 кращих молодих вчених та 3 кращі Ради молодих вчених.

«В області створюються умови для ефективної реалізації проектів молодих учених. Завдяки обласним конкурсам новаторські пропозиції талановитої молоді підтримуються і в подальшому ефективно реалізуються на практиці. Ці конкурси мають прагматичну і стратегічну ціль: ми формуємо важливу складову успішного розвитку нашого регіону – її науковий потенціал», - наголосив Олександр Вілкул.
Дніпропетровщина – єдина область в Україні, яка проводить конкурси серед молодих вчених. «Підтримка владою молодих вчених є запорукою подальшого розвитку регіону. Молоді вчені мають повернути Дніпропетровську славу інтелектуального центру України», - підкреслив губернатор.

У 2010 році з обласного бюджету на підтримку талановитої молоді було виділено майже 2 мільйони гривень. В тому числі на обласні конкурси «Краща рада молодих вчених», «Кращий молодий вчений» та «Молоді вчені – Дніпропетровщині» було виділено понад 800 тисяч гривень, на фінансування майже 180 обласних іменних стипендій та стипендій імені Макарова – 570 тисяч гривень., на підтримку студентських та наукових заходів – майже 420 тисяч гривень.

Фінансування конкурсу «Молоді вчені – Дніпропетровщині» цього року було збільшено в чотири рази і склало понад 600 тисяч гривень. Суми матеріальних заохочень стали суттєвими (від 51 до 68 тисяч гривень для одного науковця), і наблизилися до європейських стандартів.

Кількість бажаючих виставити свої проекти на розсуд журі в цьому році зросла. Так, в конкурсі «Кращий молодий вчений» цього року взяло учать 174 учасники з 9 вищих навчальних закладів та 5 наукових установ, що в півтора рази більше, ніж у 2009 році.

Цього року на розгляд експертної ради, до складу якої входять представники облдержадміністрації та провідні науковці шести вищих навчальних закладів області, було подано 16 робіт з п’яти вищих навчальних закладів та однієї наукової установи регіону. Роботи надійшли від науковців Національного гірничого університету, Дніпропетровського національного університету ім. Гончара, Придніпровської державної академії будівництва та архітектури, Інституту технічної механіки НАН України, Дніпропетровського державного аграрного університету та Українського державного хіміко-технологічного університету.

Кращими було визнано ради молодих вчених Українського державного хіміко-технологічного університету, Дніпропетровського державного аграрного університету та Дніпропетровського національного університету ім. Гончара.

Пріоритетними напрямами для наукових проектів є дослідження в сфері технічних наук, економіки, інновацій, фізики, математики, інформатики, біології, медицини, хімії, екології. Кращих учених визначали за економічним, технічним, гуманітарним та медичним напрямами.

«Талановита молодь займається наукою. Та надзвичайно важливо, щоб теоретичні науки дали поштовх розвитку прикладних дисциплін. А ті, в свою чергу, відображалися в реальних якісних змінах в промисловості, будівництві, сільському господарстві, системі охорони здоров’я та інших важливих сферах життєдіяльності людини», - наголосив Олександр Вілкул.

Довідково:
В обласних конкурсах «Молоді вчені – Дніпропетровщині», «Краща рада молодих вчених» та «Кращий молодий вчений» можуть взяти участь молоді вчені з вищих навчальних закладів та наукових установ області, вік яких на момент подання заявки не перевищує 35 років.  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых