--.-° --% 0мм

Для вирішення проблеми підземних порожнин Кривбасу запропоновано цільову програму до 2015 року

10:48, 13 дек 2010 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Для вирішення проблеми підземних порожнин Кривбасу запропоновано цільову програму до 2015 року10 грудня в Кривому Розі на базі ВАТ «Північний гірничо-збагачувальний комбінат» пройшло розширене засідання Колегії Державного Комітету з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду за участі керівництва Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Зокрема, під час засідання було розглянуте питання про стан порожнин Криворізького залізорудного басейну. Особливу небезпеку складають ділянки гірничих відводів шахт, закритих протягом першої половини минулого століття, оскільки видобуток руди того часу проводився на незначній глибині (20 – 300 метрів). Проте докладної інформації про розташування цих порожнин наразі немає.

«Ми маємо створити цілісну систему моніторингу стану таких порожнин задля створення промислової безпеки. Для цього ми будемо використовувати кращий світовий досвід та розробки вітчизняних вчених», - переконаний голова облдержадміністрації Олександр Вілкул.

Основними причинами виникнення проблем, що можуть призвести до природно-техногенних катастроф, є: утворення порожнин під час підземного видобутку залізних руд; складування значних обсягів твердих і рідких відходів; порушення природного гідрогеологічного режиму регіону внаслідок відпомпування  шахтних і кар’єрних вод з гірничих виробок та експлуатації гідротехнічних споруд гірничими підприємствами; відсутність системи моніторингу стану довкілля, яка б забезпечила отримання інформації про стан геологічного середовища Кривбасу та процеси, що відбуваються внаслідок господарської діяльності гірничих підприємств.

Розглянувши проблемні питання, Колегія вирішила рекомендувати Мінпромполітики затвердити у найкоротші терміни Державну цільову програму комплексного розв’язання проблем Криворізького басейну на період до 2015 року. В тому числі і визначитися з підприємством, на баланс якого буде взято колишні гірничі відводи закритих шахт.
З моменту отримання на баланс відводів це підприємство має впровадити заходи, які виключать випадкове потрапляння людей в зону можливого воронкоутворення від порожнин, залишених від гірничодобувних робіт колишніх шахт в Центрально-Міському районі м. Кривого Рогу та до 1 грудня 2011 року провести свердловинну розвідку порожнин по вулиці Урицького (автодорога в районі Центрально-міського ринку).

Крім того, керівники діючих підприємств повинні негайно виключити можливість потрапляння людей та механізмів в небезпечні зони, утворені від гірничих робіт.

Також рішенням Колегії передбачено, що Науково-дослідний гірничорудний інститут, Державний проектний інститут «Кривбаспроект» разом з Науково-виробничим підприємством «Кривбасакадемінвест» розроблятимуть програми по створенню геоінформаційної системи спостереження шахтних виробок та порожнин Кривбасу для прогнозування техногенних явищ.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых