--.-° --% 0мм

О. Вілкул: Співпраця з USAID є важливою для нашого міста

08:27, 19 мар 2024 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Кривий Ріг активно співпрацює з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Проєкти реалізуються в галузі підтримки та відновлення інфраструктури, медичній, культурній та освітній сферах. Зокрема, завдяки співпраці з USAID в освітній сфері, Кривий Ріг отримав для шкіл дві «Лабораторії цифрового розвитку» та 20 дизельних генераторів.

На зустрічі з представниками USAID Олександр Вілкул, голова Ради оборони Кривого Рогу, сказав: «Кривий Ріг – це перше місто, яке дало відсіч кримському угрупуванню російських військ в 2022 році. Бої були щонайменше в 200 метрах від знаку «Кривий Ріг». Ракети, «Шахеди», «Ланцети», «Торнадо-С», «Смерч» до нас також добиває. Безпекова ситуація зараз покращилась значно, порівнюючи з двадцять другим роком, але залишається складною. Ми зробили укриття в 108 школах і це дозволяє проводити якісний навчальний процес».

Олена Яременко, виконуюча обов’язки директора Криворізької спеціалізованої школи №70, зазначила: «На початку повномасштабного вторгнення, підвал в нашій школі не підлягав функціонуванню як тимчасове укриття. Коли місто побачило наше прагнення до того, щоб відкрити школу як навчальний заклад, нам надали фінансову допомогу. Зараз у нас тимчасове укриття на 400 осіб, де сідає 12 класів. В укритті навчання проходить повноцінно. Є парти, стільці, дошки, мультимедійні проектори. Все, що необхідно для повноцінного навчання. Після повномасштабного вторгнення в рази зросла необхідність в емоційній підтримці дітей. Тому в школі працює практичний психолог. І в укриття облаштовані куточки психологічної допомоги».

Дарʼя Роса, практична психологиня Криворізької спеціалізованої школи №70, сказала: «Ми пояснюємо дітям, що є речі, які ми можемо коригувати, якими ми можемо керувати, але є речі, які нам непідвласні. Тому тут, в укритті, зокрема, в ресурсній кімнаті, ми намагаємось створювати такий позитивний емоційний стан дитини, для того, щоб вона не відчувала себе тут тривожно і не відчувала оці приступи паніки, агресії, переживання за своїх близьких».

Олександр Вілкул, голова Ради оборони Кривого Рогу, сказав: «В Кривому Розі було більш ніж 80 ракетних та дронових атак з початку війни. При вражені енергетичної інфраструктури були, безумовно, проблеми з електрикою. Було по різному. Було таке, що світла й не було і добу».

Олена Яременко, виконуюча обов’язки директора Криворізької спеціалізованої школи №70, сказала: «Без світла неможливе функціонування школи як такої. Тому що одразу вимикається і теплопостачання, і неможливе гаряче харчування дітей, неможливе проведення навіть дистанційних уроків в кабінетах, тому що буде відсутній інтернет зв’язок».

Олександр Вілкул, голова Ради оборони Кривого Рогу подякував USAID за допомогу: «Безумовно, було одне лише рішення – це переводити усе, що можна  на генератори. Тому двадцять 12 кВт генераторів, що тоді надав USAID, були дуже важливими. І ці генератори пішли саме на освіту».

Олена Яременко, виконуюча обов’язки директора Криворізької спеціалізованої школи №70, продемонструвала представникам USAID отриманий генератор: «Ось наш потужний генератор, який ми отримали від USAID, який забезпечує повністю потребу школи в енергопостачанні. А це і опалення, і насоси для постачання води в укритті, і харчування, і безперебійний інтернет звʼязок».

Довідково. В рамках співпраці Ради оборони та міської влади Кривого Рогу з USAID Комунальне підприємство теплових мереж «Криворіжтепломережа» отримали екскаватор JBC. Також Кривий Ріг підписав меморандум про співпрацю з проєктом USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні".

Центр первинної медико-санітарної допомоги №4 отримав грантові кошти на технічну допомогу з боку проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я на розвиток центрів передового досвіду». Крім того, у рамках проєкту USAID «Посилення контролю за туберкульозом в Україні» для Кривого Рогу закуплене сучасне обладнання для швидкої діагностики туберкульозу GeneXpert IV (чотиримодульна система для ПЛР у реальному часі GeneXpert IV зі стаціонарним комп’ютером) та діагностичні реагенти до нього.

Дякуючи співпраці з Агентством США з міжнародного розвитку USAID в рамках проєкту «Зміцнення громадської довіри» (USBI III) у березні 2023 р.  на базі Криворізького Покровського ліцею та Криворізької гімназії №109 «ТЕМП» обладнано «Лабораторії цифрового розвитку». Кожному з закладів передано комплект обладнання, а саме по: 20 ноутбуків, роутери, інтерактивна панель, документ-камера, мікроскоп, багатофункціональний пристрій тощо.

В рамках програми USAID «Демократичне врядування у Східній Україні» місто також отримало допомогу у вигляді 20 дизельних генераторів. Отримувачі допомоги: Криворізькі гімназії №109, 98, 103, 33, 34, 46, 86, 27, 48, 45, 60, 124, Криворізькі ліцеї №127, 77, 123, 107, Криворізька спеціалізована школа №70, Криворізька загальноосвітня школа №19, Комунальні заклади дошкільної освіти (ясла-садок) №13, 136.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых