--.-° --% 0мм

Олександр Вілкул: «Співпраця гірничорудних підприємств підвищить рівень промислової безпеки»

13:51, 10 дек 2010 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Олександр Вілкул: «Співпраця гірничорудних підприємств підвищить рівень промислової безпеки»На базі ВАТ «Північний гірничо-збагачувальний комбінат» пройшло розширене засідання Колегії Державного Комітету з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду за участі керівництва Дніпропетровської обласної державної адміністрації. За підсумками колегії було підписано Угоду між Держгірпромнаглядом і Дніпропетровською облдержадміністрацією «Про співпрацю у сфері промислової безпеки та охорони праці».

Місцем проведення Колегії невипадково обрано ВАТ «Північний гірничо-збагачувальний Комбінат». Адже за оцінкою Криворізького гірничопромислового теруправління Держгірпромнагляду Північний ГЗК, як і в минулі роки, демонструє високі показники у дотриманні норм промислової безпеки та охорони праці і виступає прикладом для підконтрольних теруправлінню підприємств за обсягами інвестицій у технічне переозброєння і капітальні ремонти, а також витрат на охорону праці.
Третина базових підприємств гірничо-металургійного комплексу Дніпропетровщини зосереджена в Кривому Розі. «Активна співпраця гірничорудних підприємств у сфері охорони праці підвищить рівень промислової і виробничої безпеки та охорони праці по галузі і в Україні в цілому», - переконаний голова обласної державної адміністрації Олександр Вілкул.
Генеральний директор ВАТ «Північний гірничо-збагачувальний Комбінат» Андрій Шпилька представив присутнім проект з удосконалення системи управління безпекою на комбінаті. Мета проекту – досягти нульового рівня травматизму на постійній основі.
«Тільки за десять місяців цього року витрати з охорони праці на одного працівника становлять 6274 грн», - зазначив керівник комбінату, додавши, що за підсумками року цей показник ще зросте. Він наголосив, що цьогоріч спеціальні навчання з питань охорони праці пройшли майже три тисячі тих робітників підприємства, які працюють в умовах підвищеної небезпеки.
Також керівництво комбінату провело для учасників Колегії спеціальну екскурсію по підприємству, під час якої було продемонстровано умови праці робітників, нове обладнання та хід виробничого процесу.
      
     
Інформаційна довідка
     
ВАТ „Північний гірничозбагачувальний комбінат” — одне з найбільших гірничодобувних підприємств Європи із закінченим циклом підготовки сировини для металургійної промисловості: залізорудного концентрату й окатишів.

Сировинною базою підприємства є великі родовища залізистих кварцитів, які розробляють Первомайський і Аннівський кар'єри, промислові запаси яких у проектних контурах становлять близько 630 млн. тонн і більш як 450 млн. тонн відповідно. Видобування руди в кар'єрах здійснюється відкритим способом із використанням буропідривних робіт і вивезенням розкривних порід у зовнішні відвали.

До складу комбінату, крім двох кар'єрів, входять збагачувальна фабрика РОФ-1, три фабрики з виробництва окатишів, три дробильних фабрики, а також допоміжні цехи, що обслуговують основне виробництво.

З осені 2006 року, з моменту уведення в експлуатацію дробильної фабрики № 3, видобування руди в Первомайському кар'єрі здійснюється із застосуванням циклічно-потокової технології. Це наймасштабніший проект у гірничорудній галузі незалежної України. 

Північний ГЗК протягом останніх трьох років досяг найвищих показників більш як за 10-літню історію і має найкращу динаміку зростання виробництва у гірничорудній галузі не тільки України, а й СНД.

Наразі ВАТ „Північний ГЗК” входить до складу ТОВ „Метінвест холдінг” – міжнародної вертикально інтегрованої групи підприємств – лідерів вугільної, гірничодобувної та металургійної промисловості України.

В структурі «Метінвесту» – три дивізіони: сталі та прокату, вугілля та коксу, та гірничорудний дивізіон.    

Гірничорудний дивізіон у цей час поєднує три провідних гірничозбагачувальних комбінати України, які по праву є лідерами гірничорудної галузі України. Це Північний, Центральний і Інгулецький гірничозбагачувальні комбінати.

Завдяки реалізації системної й масштабної інвестиційної програми, на підприємствах гірничорудного дивізіону досягнуте істотне збільшення виробничих потужностей. Зокрема, Північний ГЗК вже зараз робить понад 14,2 млн. тонн концентрату й більше 11 млн. тонн окатишів (бізнес-план 2010 року передбачає виробництво 9,9 млн. тонн окатиша).

З розвитком підприємства вдосконалюється його система екологічного керування. На комбінаті впроваджується унікальніша технологія газоочистки шведської фірми „Альтом”. До 2016 року передбачене встаткування електрофільтрами всіх випалювальних машин, що дозволить знизити викиди твердих часток в атмосферу до величини не більше 50 мг/м3.

На Північному ГЗК розроблена масштабна інвестиційна програма. Комбінат успішно працює в тісному контакті з машинобудівними підприємствами СНД, з Білоруссю в контексті придбання й обслуговування великовантажних автомобілів. З російськими підприємствами ПівнГЗК зв'язує багаторічна піввікова історія дружніх взаємин і взаємної роботи.

Сумарний бюджет проектів інвестиційної програми Північного ГЗК в 2010 році становить більше 1,5 мільярдів гривень. Поряд з модернізаціями добувного комплексу гірничорудного дивізіону й закупівлею нового обладнання - автосамоскидів, екскаваторів, бульдозерів - ведеться реконструкція дробильного переділу з установкою нових дробарок КМД-2200 Т6Д, що виготовляються на російському заводі „Уралмаш”.

На Північному ГЗК реалізується масштабний проект, що без сумніву відкриє нову віху в історії комбінату. Це будівництво циклічно-потокової технології скельного розкриву в Первомайському кар'єрі. Без цього проекту немислимий подальший розвиток гірських робіт у цьому кар'єрі. Його бюджет становить близько 400 мільйонів доларів. Будівництво передбачене в три  етапи. Загальна потужність 3-х трактів ЦПТ Первомайського кар'єру складе 60 млн. тонн гірської маси на рік.

Значні інвестиції вкладаються й у переробний комплекс. Реалізується проект „Комплексна автоматизація РОФ-1”. Устаткування технологічних секцій збагачувальної фабрики комплексами АСУТП дозволить збільшити продуктивність фабрики на 2% (близько 300 тис. тонн концентрату в рік).

Широка інвестиційна програма комбінату передбачає і значні кошти на заходи з підвищення безпеки праці та промислової безпеки. Крім того, нове сучасне обладнання суттєво знижує рівень травматизму на підприємстві.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 5 травня

20:00, 4 май 2024

0

Погода на 6 травня

20:00, 5 май 2024

0