--.-° --% 0мм

У Кривому Розі пройшов показ документальної стрічки «20 днів у Маріуполі». Фільм номінований на «Оскар» в категорії «Найкращий повнометражний документальний фільм»

13:22, 27 фев 2024 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

У Кривому Розі, одразу на декількох локаціях,  відбувся ексклюзивний показ фільму  українського військового кореспондента та письменника, відеографа Associated Press Мстислава Чернова про події у Маріуполі в лютому-березні 2022 року під час повномасштабного російського вторгнення. На презентації стрічки «20 днів у Маріуполі» у  палаці культури «Мистецький» побував  голова Ради оборони міста Олександр Вілкул.  

«У ці дні вся Україна згадує як два роки тому розпочалась повномасштабна війна. Одним із героїчних символів супротиву українського народу став Маріуполь.Тоді ворог рвався і до нашого міста - ворожі колони намагалися прорватися в центральну Україну. Окупанти були зупинені буквально в 200-та метрах від Кривого Рогу. А потім ворога було відкинуто на правий берег Дніпра, завдяки героїчним зусиллям наших військових. Всі ми тоді з хвилюванням стежили за героїчною обороною Маріуполя, участь у якій брали і наші криворізькі нацгвардійці і танкісти. На жаль, тоді ворогу вдалося захопити місто. Але, ми безумовно, віримо, що і Маріуполь, і інші українські міста будуть обов’язково звільнені.

Все наше місто зараз працює на Перемогу. Ми продовжуємо допомагати військовим - ця допомога одна із найбільших в Україні - вже майже 1 млрд. 800 млн. грн. Допомагаємо біженцям, серед яких багато й маріупольців, а загалом у нашому місті їх 80 тисяч. Робимо все для того, щоб ворога було вигнано із нашої рідної землі.

У цій великій роботі дуже важливо завжди пам’ятати, якою ціною кується Перемога. І такі фільми, як «20 днів у Маріуполі», надихають всіх українців на подальшу боротьбу, показують всьому світу героїчний супротив українського народу – те, що наш народ неможливо зламати, неможливо перемогти»,  - сказав Олександр Вілкул.

Фільм презентують безпосередні учасники тих подій Микола Осиченко (президент «Маріупольського телебачення» з 2019 по 2023 роки, волонтер та громадський діяч) та Вадим Пікуз (в.о. голови та депутат Маріупольської районної ради).
Документальна стрічка зроблена у співпраці Associated Press та Frontline. Прем'єра відбулася 21 січня 2023 року на найбільшому в США фестивалі незалежного кіно Sundance, де він потрапив до конкурсної програми «Світове документальне кіно» (Sundance Film Festival Grand Jury Prize for Best Documentary) і отримав Приз глядачів (Sundance World Cinema Audience Award: Documentary).

Фільм номінований на «Оскар» в категорії «Найкращий повнометражний документальний фільм».] Отримав премію BAFTA (щорічна нагорода, яка присуджується Британською академією телебачення та кіномистецтва. Це британський аналог Оскара у категорії «Найкращий документальний фільм» та номінацію в категорії «Найкращий фільм іноземною мовою», виграв премію Гільдії режисерів Америки в категорії «Видатні режисерські досягнення в документалістиці». Загалом, на січень 2024 року отримав більше 20 нагород і 40 номінацій. Фільм показали перед засіданням Генеральної асамблеї ООН у вересні 2023 року. Стрічка стала найбільш касовим українським документальним фільмом в історії.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых