--.-° --% 0мм

У Кривому Розі відкрилася фотовиставка «Вписані в історію. Зруйновані війною». Мета експозиції - показати усій Україні зруйновану росіянами культурну спадщину Маріуполя

10:40, 22 фев 2024 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Протягом двох тижнів у фойє Палацу культури «Центральний» будуть демонструватися світлини маріупольського фотографа Євгена Сосновського. На фото представлені історичні та культурні об’єкти Маріуполя, які за час повномасштабного вторгнення рф були зруйновані або пошкоджені. Виставка «мандрує» містами України.

У Кривому Розі фотовиставка працюватиме щодня до 4 березня з 11.00 до 18.00 у фойє другого поверху ПК «Центральний.
 
Відкрив виставку голова Ради оборони міста Олександр Вілкул.
 
«Наближається вже друга річниця з початку повномасштабної війни росії проти України. Ворог підступно руйнує цілі міста й села, вбиває мирних людей. З початку війни Кривий Ріг став другою домівкою для понад 80 тисяч вимушених переселенців, в тому числі, й маріупольців. Маріуполь – місто, яке з найперших днів було охоплено вогнем. Одним із найжахливіших моментів війни стало криваве бомбардування Маріупольського театру, в якому ховалися від обстрілу мирні жителі.
Сьогоднішня виставка це - символ незламності Маріуполя та його мешканців. Такі виставки потрібні для того, щоб не забувати нашу історію та культурну спадщину. Тим паче, що багатьох будівель вже немає, їх знесли. Запрошую всіх маріупольців та криворіжців відвідати цю виставку, щоб побачити, якими були визначні пам’ятки Маріуполя та те, що з ними зробили російські окупанти. Як би не було зараз важко, але ми всі віримо - Маріуполь, як і всі інші міста нашої країни буде звільнений від окупантів. Разом – обов'язково переможемо!» - сказав Олександр Вілкул.
 
На фотовиставці представлені 34 полотна. Це - об’єкти історії, архітектури, монументального мистецтва, які були зроблені у мирні часи, до початку війни. Фотографії й картини відтворюють вражаючі образи війни й непереможний дух українців.
 
Також, до другої річниці повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну, в 9 Палацах культури міста відкрито патріотичну Арт–інсталяцію - «Пам’ятаємо! Вистоїмо! Переможемо!», яка об’єднана однією темою «Кривий Ріг – Місто-фортеця». Головна мета Арт-інсталяції - виховання патріотизму та національної свідомості, підтримка морально-психологічного стану мешканців, увічнення пам’яті подій, через які пройшов Кривий Ріг.
 
Довідково: У серпні 2022 року у приміщенні художньої школи №1 відкрився Центр переселенців «ЯМаріуполь – Кривий Ріг». З першого дня його відкриття усі заклади культури Кривого Рогу активно долучилися до організації дозвілля маріупольців. Працівники закладів культури постійно проводять ігрові, розвиваючі програми, лекторії, книжкові виставки та інші культурні заходи. Міські бібліотеки передали до Центру цікаві книги українських авторів. Організовано майданчик для обміну книг буккросинг та розмовний клуб «Спілкуймося українською!». Крім того, Палаци культури постійно проводять для маріупольців цікаві майстер-класи з різних видів мистецтва та концертні програми.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых