--.-° --% 0мм

Олександр Вілкул: «Для громадян має бути створено єдине електронне вікно доступу до інформації»

14:41, 7 дек 2010 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Олександр Вілкул: «Для громадян має бути створено єдине електронне вікно доступу до інформації»Запропоновані Дніпропетровщиною електронні сервіси стали переможцями у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Про це оголосив Віце-прем’єр-міністр України Віктор Тихонов на засіданні ради конкурсу.  

У 2010 році на конкурсний відбір надійшло 489 проектів та програм зі всіх регіонів України. Дніпропетровська область стала найактивнішим його учасником - наші 13 проектів перемогли у різних номінаціях.

У тому числі переможцями Всеукраїнського конкурсу стали Дніпропетровська обласна рада з проектом «Електронне урядування на службі громад. Створення районних інформаційно-ресурсних центрів надання електронних адміністративних послуг» та Криворізька міська рада з проектом «Створення інтерактивної мультимедійної електронної енциклопедії інфраструктури міста з відображенням на карті її об’єктів та в кольорах картини розподілу найбільш важливих загальних показників життєдіяльності, а також організація єдиної загальноміської довідково-інформаційної служби за допомогою терміналів самообслуговування».

Загальний бюджет проекту обласної ради – 1,3 мільйони гривень, Криворізької міськради – 500 тисяч гривень. За умовами конкурсу, для реалізації проектів, що визнані переможцями, надається часткове фінансування з державного бюджету. Так, для реалізації цих проектів-переможців буде виділено 638 тисяч гривень (на проект облради) та 330 тисяч гривень (на проект Криворізької міськради).

"Розроблені проекти спрямовані насамперед на інтереси людей, на створення для них нових можливостей. Головним споживачем цієї послуги має бути пересічний громадянин ", - сказав голова облдержадміністрації Олександр Вілкул.
За його словами, впровадження таких електронних сервісів дозволить поліпшити якість послуг, що надають органи влади і спростить спілкування громадян з чиновниками.

«Ми будемо розповсюджувати у всіх органах влади Дніпропетровської області кращі електронні комунікативні рішення в сфері освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, зайнятості населення, безпеки громадян, малого підприємництва, житлової політики та комунального господарства, транспорту, будівництва, економіки, - зазначив Олександр Вілкул. - У результаті ми маємо отримати цілісну та ефективну систему, що буде об’єднана в єдиний портал «Відкрита влада».

«Важливо те, що електронні сервіси, які ми розробляємо та впроваджуємо мають бути простими, доступними і корисними для громадян», - підкреслив Олександр Вілкул. У Європі, наприклад, електронна система комунікації реалізована у великій мірі: через комп'ютер можна спілкуватися з місцевими органами влади, отримувати документи та відкривати бізнес. При цьому більшість країн Євросоюзу фактично розділили портали держпослуг на дві частини - для громадян і для бізнес-спільноти.

Наприклад, у Великобританії що після того, як був запущений портал органів влади для громадян почали з'являтися електронні сервіси для бізнесу і по послугах в галузі охорони здоров'я. При цьому кількість послуг, що надаються в електронному вигляді, в різних країнах варіюється. Наприклад, у Франції ще в минулому році налічувалося близько 600 електронних послуг, що складає приблизно 66% всіх послуг, що надаються державою (всього близько 900). В Іспанії в електронний вигляд переведено 1225 послуг від центральної, регіональної та місцевої влади. У деяких країнах з'явилися додаткові портали "електронної влади" по спеціальних питаннях.

Зокрема, в Мережі можна знайти спеціалізовані портали, що офіційно представляють регіони в Інтернеті з інформацією з історії, географії, офіційними публікаціями, і портали для держслужбовців, як у Франції, і портали з питань законодавства, а також портали "зворотного зв'язку". Портал "Citizenlink" в Голландії, наприклад, повинен стимулювати громадян для більш активної участі в діяльності громади.
"Проаналізувавши міжнародний досвід, ми переконуємося, що сучасне суспільство - це інтелектуальний соціум, побудований на знаннях та готовий постійно впроваджувати інновації ", - підкреслив Олександр Вілкул.

За словами керівника регіону, ключова тенденція в усьому світі - перехід до сервісно-орієнтованої інфраструктури. Це розвиток мереж доступу до інформації та формування цифрового контента і конкретних сервісів для громадян.
В побудові інформаційного суспільства важлива роль місцевої влади, адже саме до неї жителі міст та сіл йдуть зі своїми нагальними проблемами.

«Саме тому ми приділяємо таку велику увагу в рамках Стратегії розвитку Дніпропетровської області регіональному проекту "Відкрита влада". Її головна мета - переклад послуг, що надають органи влади в електронний вигляд. А це, відповідно - підвищить ефективність державного управління на регіональному рівні», - сказав Олександр Вілкул.

"У ній будуть зведені воєдино наші проекти, по використанню можливостей Інтернету в соціальній сфері, в економіці, в тому числі в сфері підтримки малого і середнього бізнесу, в інших галузях", - зазначив губернатор. Але головне, на думку керманича області, те, що "програма буде працювати на модернізацію економіки, створювати додаткові горизонти для бізнесу, в тому числі – підвищувати інвестиційну привабливість регіону, адже частина інформації буде надаватись англійською мовою".

"Для громадян має бути створено єдине електронне вікно доступу до необхідної інформації. Ми створюємо ефективну комунікацію між громадою, громадянами, бізнесом та владою», - зазначив голова облдержадміністрації Олександр Вілкул.
Губернатор також наголосив, що зі свого боку облдержадміністрація докладає максимум зусиль, аби сприяти місцевим радам в реалізації рішень задля розвитку регіону та добробуту жителів Дніпропетровщини.

Довідково:
Всеукраїнський конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування проводиться в Україні з 2003 року.

Всеукраїнський конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування дозволяє проявляти ініціативи, презентувати нові проекти та застосовувати інноваційні підходи, завдяки яким місцеве самоврядування буде ефективно розвиватися.

Цьогорічні проекти, представлені на конкурсі, охопили фактично весь спектр напрямів діяльності місцевого самоврядування, серед яких – організація ефективної системи надання послуг населенню, удосконалення процедури прийняття рішень органами місцевого самоврядування, розробка та реалізація інвестиційної політики, реформування системи ЖКГ, удосконалення системи планування, забудови та благоустрою населених пунктів та багато іншого.

Проект обласної ради «Електронне урядування на службі громад. Створення районних інформаційно-ресурсних центрів надання електронних адміністративних послуг» спрямований на вирішення основних актуальних економічних і соціальних завдань держави, а саме: спрощення процедур надання адміністративних послуг, особливо соціально незахищеним верствам населення; створення умов для поетапного переведення частини адміністративних послуг, що мають вартісне виявлення, у систему адміністративних електронних послуг; об’єднання інформаційних ресурсів і послуг органів влади з метою зміцнення загальнорегіонального інформаційного простору.

Цільовими групами проекту визначено 22 районні ради, 22 райдержадміністрації, 7 міських рад міст районного значення, 39 селищних рад, 288 сільських рад, а також їхні громади з загальною чисельністю населення 864,2 тисяч осіб.  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых