--.-° --% 0мм

У Кривому Розі перейменували 268 об’єктів топоніміки

14:57, 26 янв 2024 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

На виконання Закону України щодо деколонізації топонімії та на основі відкритого голосування мешканців міста у Кривому Розі депутати перейменували вулиці на честь воїнів-криворіжців, які загинули під час російсько-української війни, на честь військових частин та формувань, відомих криворіжців та видатних постатей української історії, культури, науки – всього 268 топонімів.

На виконання Закону України щодо деколонізації топонімії та на основі відкритого голосування мешканців міста у Кривому Розі депутати перейменували вулиці на честь воїнів-криворіжців, які загинули під час російсько-української війни, на честь військових частин та формувань, відомих криворіжців та видатних постатей української історії, культури, науки – всього 268 топонімів
Під час відкритого он-лайн голосування, що відбувалося наприкінці 2023 року, саме мешканці міста стали авторами пропозицій щодо нових назв вулиць міста.

На виконання прийнятих парламентом законів про заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімів (вулиць, площ, скверів, парків тощо) усі міста, в тому числі й Кривий Ріг, мають перейменувати топоніми, назви яких підпадають під дію законодавства. На забезпечення виконання вимог цих законів 29 червня 2023 року було видане розпорядження голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації «Про подолання наслідків російської імперської та радянської тоталітарної політики у Дніпропетровській області».

Задля проведення організаційних заходів з метою захисту національних інтересів, подолання впливу російських міфів, імперської та радянської спадщини; в Кривому Розі для проведення фахового процесу перейменування виконкомом Криворізької міської ради прийнято рішення від 18.10.2023 №1286 «Про створення міської комісії з питань найменування (перейменування) об’єктів топоніміки, присвоєння юридичним особам та об’єктам комунальної власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій на території Криворізької міської територіальної громади».

До складу комісії ввійшли посадові особи органів місцевого самоврядування, науковці, педагоги, представники громадських організацій міста, краєзнавці, історики, філологи.
Підготовлений комісією перелік об’єктів для перейменування був розміщений на офіційному вебсайті Криворізької міської ради та її виконавчого комітету згідно з розпорядженням міського голови від 17.11.2023 №301-р. Відповідальними особами за проведення громадського обговорення з питань перейменування було визначено виконкоми районних у місті рад.

У період з 20.11.2023 до 19.12.2023 включно виконкомами районних у місті рад були опрацьовані пропозиції щодо нових назв, що надходили від мешканців міста та проведено громадські обговорення. Важливо зазначити, що саме мешканці міста стали авторами пропозицій щодо перейменування.
За підсумками голосування жителями міста, виконкоми районних у місті рад підготували звіти з результатами голосування й узагальнений аналіз пропозицій, що були передані до міської комісії.
На засіданнях міської комісії  з питань найменування (перейменування) об’єктів топоніміки що відбулися 11.01.2024, 18.01.2024, 25.01.2024 було розглянуто й затверджено перелік об’єктів топоніміки м. Кривого Рогу, що підлягають перейменуванню відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», складений за результатами громадського обговорення, з урахуванням наданих виконкомами районних у місті рад пропозицій (зауважень) та матеріалів.

Віддаючи глибоку шану воїнам-криворіжцям, які загинули під час російсько-української війни, за результатами громадського обговорення 20 вулиць Кривого Рогу будуть перейменовані на їх честь.  Їх імена:  Андрій Грудницький,  Вадим Сотніков,  Магомет Ганієв,  Владислав Погорілий, Михайло Жолобов, Микола Ніконов, Денис Комар, Віталій Власов, Єгор Біркун, Роман Краковецький, Роман Рибалка, Микола Ткачов, Павло Ліхман, Олександр Недзеленко, Сергій Колесник, Микола Бондаренко, Олег Основа, Андрій Аксамитний,  Геннадій Головков, Богдан Печенюк.

Як і минулого року, в нових назвах вулиць увічнюються назви військових частин та формувань, які героїчно боронять нашу країну від російського агресора. Зокрема, це вулиці на честь 77-ї окремої аеромобільної бригади та Айдарівська.

Цілий ряд пропонованих назв увічнює пам’ять видатних постатей української історії, культури, науки, літератури, мистецтва різних часів (вулиці Володимира Мономаха, Великого Кобзаря, Василя Стуса, Богдана Ступки, Павла Скоропадського, Романа Шухевича та інш.).
Результати голосування засвідчили патріотизм містян, що підтверджують пропоновані нові назви вулиць – Патріотична, Звитяги, Гідності і Свободи, Героїнь, Геройська, Гідності та інш.
Є в новому переліку також назви, пов’язані з географією з різних регіонів України, великих та маленьких міст України. Наприклад, вулиці Кременецька, Хотинська, Яготинська, Чорнобаївська, Ясинуватська та інші.

Також перейменування вулиць дозволить повернути велику кількість історичних назв територіям міста (Нижня Антонівка, балка Крутий Яр, Балка Федорівка, Верабівська, Галковка, Чорногорка та інші.).
У нових назвах вулиць будуть відображені імена відомих криворіжців (художник Григорій Синиця, фотожурналіст Борис Косигін), а також професій та назв, знакових для Криворіжжя як центру гірничодобувної та металургійної промисловості (вулиця Гірничих інженерів, Агломератна, Буровугільна, Базальтова).

Велика кількість пропозицій від криворіжців надійшла з назвами, які відображають традиції та природу України. Наприклад, в переліку є вулиці Хліборобів, Гончарна, Житня, Жовтих ірисів, Жасминова, Нарцисів, Горицвітна, Польових квітів та інші.

Згідно із законодавством після перейменування людям не треба буде йти одразу змінювати документи, окрім випадків, коли людина хоче продати чи подарувати майно, отримати спадщину тощо.
Починаючи з 2016 року в місті вже перейменовано 436 топонімів (2016 рік – 252, 2022 рік – 184). У новому переліку – 268 топонімів.

Зі списком перейменованих вулиць можна ознайомитися за посиланням

 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых