--.-° --% 0мм

Олександр Вілкул: «В нашому регіоні кожна людина має відчувати себе соціально захищеною»

10:49, 3 дек 2010 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Олександр Вілкул: «В нашому регіоні кожна людина має відчувати себе соціально захищеною»Голова облдержадміністрації Олександр Вілкул вручив ключі від 10 спецавтомобілів «Славута» інвалідам війни І групи, а також відзначив кращих активістів громадських організацій інвалідів почесними грамотами та цінними подарунками.  

Соціальний захист людей із обмеженими можливостями є одним із пріоритетів діяльності обласної влади. Цього року в обласному бюджеті на заходи з підтримки інвалідів було передбачено біля 4,5 млн. гривен. «В нашому регіоні кожна людина має відчувати себе соціально захищеною, особливо це стосується людей з обмеженими можливостями. Це моя принципова позиція. Для цього в області розроблена і активно реалізується ціла низка спеціальних програм», - зазначив Олександр Вілкул під час зустрічі з представниками громадських організацій інвалідів з нагоди відзначення Міжнародного дня інвалідів.

У Дніпропетровській області здійснюється комплекс дій, спрямованих на вирішення проблем медичної, соціально-трудової реабілітації, надання інвалідам протезно-ортопедичних виробів, забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, створення робочих місць для працевлаштування, умов для одержання освіти, зайняття спортом, безперешкодного доступу.

За ініціативи губернатора в області щомісячно виплачуються стипендії людям, яким виповнилось 100 і більше років, фінансуються громадські організації інвалідів та проводяться всеукраїнські фестивалі для людей з особливими потребами. Щороку з обласного бюджету на заходи з підтримки інвалідів виділяється близько 4,5 млн. грн.

Цього року з ініціативи голови облдержадміністрації Олександра Вілкула до Міжнародного дня інвалідів 200 родинам, в яких виховуються діти-інваліди, надано матеріальну допомогу в розмірі 500 гривень.

Окреме питання, яке перебуває на постійному контролі губернатора – це професійне навчання та працевлаштування інвалідів області.

«Надзвичайно важливо, щоб ланцюжок «ПТУ/ВУЗ – Перше робоче місце» був дієвим і для молоді з обмеженими фізичними можливостями. І влада створює для цього необхідні умови - молодь з проблемами зору та слуху здобуває освіту в вузах та профтехучилищах регіону.», - зазначив губернатор.

Зокрема, спеціальні групи для інвалідів є в Дніпропетровському національному університеті ім. Гончара, Національній металургійній академії, Криворізькому технічному університеті та Дніпропетровському навчально-виробничому центрі №2.

У Регіональному центрі освіти інвалідів при Національній металургійній академії України 110 студентів-інвалідів з вадами слуху та зору отримують освіту за спеціальностями «Економічна кібернетика», «Технологія машинобудування», «Економіка підприємства», «Інформаційні технології та системи». У професійно-технічних навчальних закладах області загалом навчаються понад 200 осіб з обмеженими фізичними можливостями, з яких 168 мають інвалідність.

У Всеукраїнському центрі професійної реабілітації (Київська область, м. Лютіж) та Кримському республіканському закладі «Міжрегіональний центр трудової, медико-соціальної і професійної реабілітації інвалідів» у місті Євпаторія щорічно проходять соціальну реабілітацію і навчаються новим професіям близько 50 інвалідів.

Також у системі органів праці та соціального захисту населення працює відділення професійної та медико-соціальної реабілітації інвалідів у складі Дніпропетровського міського центру соціальної допомоги, де щорічно проходять перепрофілювання за спеціальностями «Оператор комп’ютерного набору», «Перукар», «Чоботар» та «Швацька справа» понад 30 інвалідів.

Загалом протягом 2010 року перенавчання пройшли 112 інвалідів. Крім того, обласний Центр зайнятості постійно проводить ярмарки вакансій, залучаючи інвалідів до роботи на підприємствах області. Загалом в регіоні функціонує 12 підприємств громадських організацій інвалідів. На цих підприємствах створені робочі місця для понад 1,5 тис. працюючих інвалідів, в тому числі – для майже 1 тисячі працюючих інвалідів з проблемами зору і слуху. Всього ж  на підприємствах області працює 30,6 тисяч інвалідів.

Обласна влада знаходить можливості для всебічної підтримки людей з особливими потребами. Саме Дніпропетровщина була ініціатором впровадження в Україні важливих соціальних програм, серед яких – забезпечення інвалідів за рахунок коштів обласного бюджету спеціальним автотранспортом та мобільним зв’язком.
Довідково:

На Дніпропетровщині проживає майже 178 тисяч інвалідів, з них дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства понад 20 тисяч.

Впродовж 2010 року міськими та районними управліннями праці та соціального захисту населення інвалідам області було видано 10,8 тисяч одиниць засобів реабілітації, в тому числі - візків, палиць, милиць, спеціальних меблів тощо. У тому числі для інвалідів з вадами зору та слуху видано 1 тисячу спеціальних засобів для орієнтування, спілкування та обміну інформацією (тифломагнітоли, мобільні телефони, диктофони, озвучені наручні годинники). Це повністю перекриває потребу інвалідів області в засобах реабілітації.

У системі праці та соціального захисту населення функціонує 18 інтернатних закладів та 51 територіальний центр соціального обслуговування, які надають послуги найбільш вразливим верствам населення, в тому числі – інвалідам.

За індивідуальними програмами реабілітації дітей-інвалідів працюють медико-педагогічні колективи 7 дитячих відділень територіальних центрів у Дніпропетровську, Дніпродзержинську, Кривому Розі, Новомосковську та Тернівці, в яких проходять реабілітацію понад 220 дітей-інвалідів.

Спектр діяльності відділень ранньої реабілітації широкий і включає лікувально-оздоровчі та адаптаційні технології. Спеціалісти відділень передусім допомагають дітям-інвалідам оволодівати побутовими навичками. Заняття там проводять логопеди, психологи та психотерапевти, також діє інформаційно-консультативна служба для батьків.  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0