--.-° --% 0мм

НБУ ввів в обіг пам’ятну монету «Рік Дракона»

15:55, 24 ноя 2023 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Національний банк України презентував традиційну пам’ятну монету у стилі 12-річного східного календаря із символом наступного року – Драконом. Однак дещо незвичну – з присвятою Збройним Силам України.

«Для нас 2024-й – це передусім рік продовження боротьби, героїзму та мужності наших воїнів, які зустрінуть його на фронті, захищаючи Україну. Тому нова пам’ятна монета «Рік Дракона» міститиме також шеврон Збройних Сил України як символ відваги та сили наших захисників», – зазначили у НБУ.

На реверсі пам’ятної монети в центрі зображено стилізований символ східного календаря 2024 року – дракона, закомпонованого в трикутник, що є символом чоловічого начала та стихії вогню; праворуч на драконі – шеврон Збройних Сил України як символ мужності та сили українських захисників. Дракона оточують по колу стилізовані символи, притаманні кожній порі року: сніжинки, квітки, плоди, гілки.

На аверсі на дзеркальному тлі по колу зображені 12 символів східного календаря, в центрі кола – стилізований годинник зі стрілкою, що вказує на дракона – символ року. На матовому тлі зображені стилізовані під українську витинанку символи кожної пори року: сніжинка, квітка, ягода, листок.

Дизайн монети створила художниця Марина Куц, скульптор – Володимир Дем’яненко.

Пам’ятна монета «Рік Дракона» введена в обіг 24 листопада 2023 року. Її номінал 5 гривень. Наклад – 80 тисяч штук у сувенірній упаковці.

Придбати пам’ятну монету можна вже відсьогодні в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку. Загалом через інтернет-магазин буде реалізовано 40 тисяч монет, перші 15 тисяч будуть доступні для купівлі в день її введення в обіг. Крім того, поступово монета реалізовуватиметься і банками-дистриб’юторами.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых