--.-° --% 0мм

В Україні зафіксовано випадок нового варіанту коронавірусу

15:14, 8 ноя 2023 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Вірус COVID-19 продовжує мутувати і ширитись світом. В Україні днями зафіксували лабораторно підтверджений випадок нового субваріанту коронавірусу варіанту Омікрон під назвою "Pirola". Про це повідомляє Дніпропетровський обласний ЦКПХ.

Захворів 20-річний чоловік на Рівненщині. Виокремити випадок "Піроли" вдалося завдяки секвенуванню — лабораторному дослідженню, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус, виявити, які мутації відбулися у геномі вірусу. 

Вперше цей субваріант вірусу було виявлено влітку в Ізраїлі, потім в США, Данії, Великій Британії.

"У кожній області спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб відбирають зразки, щоб досліджувати штами та вивчати мутації, які виникають. Секвенування дозволяє відстежувати наявні штами та характер мутацій — для вживання оперативних заходів в разі збільшення випадків захворюваності та формування подальшого підходу до лікування... - зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. - Наразі за симптомами та клінічним проявом захворювання субваріанту "Пірола" не виявлено особливих відмінностей від попередніх штамів COVID-19. Однак через велику кількість мутацій "Пірола" швидше вражає ослаблений імунітет. Захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак вакцина знижує ризики ускладнень".

Симптоми субваріанту "Піроли" такі ж, як і за інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, втрата нюху або смаку, можливе подразнення очей та висипи.

Для безоплатних щеплень в Україні є понад 3 млн доз вакцини: вакцина Janssen від Johnson&Johnson, вакцина Comirnaty від Pfizer. Також доступна вакцина проти COVID-19 для дітей з 5-річного віку (виробник Pfizer – вакцина Comirnaty для дітей).

Рекомендована вакцинація залишається безоплатною у сімейного лікаря та пунктах щеплень. Зробити щеплення рекомендовано людям, які мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання; старшим за 60 років; які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых