--.-° --% 0мм

Нацбанк України випустив нову монету, присвячену Дню писемності та мови

12:13, 28 окт 2023 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

До Дня української писемності та мови, який цьогоріч відсвяткували 27 жовтня, в Нацбанку презентували срібну пам’ятну монету "Українська мова". 

"Ми — українці, наша мова — українська! Мова – це частина нашого генетичного коду. У ній надбання поколінь, сучасність та послання для українців, які житимуть після нас. Нація живе, доки вона об’єднана мовою. Поки жива мова в устах народу, доти живий і сам народ, – наголосив заступник Голови Національного банку Олексій Шабан. – Срібна пам’ятна монета, яку ми вводимо сьогодні в обіг, відображає унікальність та феноменальність української мови".

Про дизайн пам’ятної монети

Пам’ятна  монета "Українська мова" виготовлена зі срібла, має номінал 10 гривень. Її тираж – до 5 тисяч штук. Вона продовжує серію “Духовні скарби України”. Дизайн монети створили художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. 

На її аверсі розміщено стилізовану літеру “Їˮ із соловейком, що символізує мелодійність та співучість української мови, в центрі літери – малий Державний Герб України; на дзеркальному тлі монети розміщено текстуру з контурів літер української абетки, що асоціативно нагадує гніздо (як символ дому та оберіг родини). 

На реверсі монети – стилізована композиція, що складається з літер української абетки, зокрема в композиції локальною позолотою виділені літери Ґ, Ї, Є, І, що вирізняють українську мову фонетично і графічно серед інших культур, що послуговуються кирилицею. Серед фактурних літер композиції вирізняються також літери У, К, Р, А, Ї, Н, И, що в поєднанні зі словами НАША МОВА утворюють вислів “наша мова України”. Елементи композиції реверсу підкреслюють інтеграцію мови в сучасні гаджети, цифрові пристрої, інформаційні мережі. 

Про реалізацію пам’ятної монети

Придбати срібну пам’ятну монету “Українська мова” можна вже з 27 жовтня 2023 року в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку. Загалом через інтернет-магазин буде реалізовано 2 500 тисяч монет, перша тисяча монет буде доступна з першого дня продажу. Крім того, з листопада ця срібна пам’ятна монета буде поступово реалізовуватися і банками-дистриб’юторами (АТ АБ "УКРГАЗБАНК", АТ "АБ "РАДАБАНК", АТ "ТАСКОМБАНК", АТ КБ "ПриватБанк") у міру їх відвантаження Банкнотно-монетним двором НБУ. Детальнішу інформацію про початок реалізації та точки продажу можна дізнатися на їхніх офіційних сайтах. 

Також у листопаді цього року планується введення в обіг пам’ятної монети "Українська мова" номіналом 5 гривень з нейзильберу. Очікуваний тираж – до 75 тисяч штук (у сувенірному пакованні).

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых