--.-° --% 0мм

Криворіжцям на замітку! Поки не буде обстрілів енергосистеми - Укренерго не бачить підстав для запровадження графіків відключень 

18:11, 24 окт 2023 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Білий шум, брехня і правда про графіки відключень електроенергії – розʼяснення Укренерго з наелектризованої теми.

Мисливці за кліками та учасники гонки «налякай українців блекаутом» минулого тижня вдалися до брудного фейку. Взяли старе відео телемарафону “Єдині новини”, озвучили інформацією про «багатогодинні відключення від завтра» з посиланням на “Укренерго”.

Давайте розберемося, чи можна захиститися від цієї брехні, не піддаючись на маніпуляції і відверте російське ІПСО з вічним бажанням поширити серед українців паніку.

Що таке графіки відключень електроенергії? І чому про них з вересня всюди говорять, а відключень немає?

Щороку в Україні затверджуються графіки планових (погодинних) та аварійних відключень електроенергії на випадок надзвичайних ситуацій. Так було і до війни. Надзвичайні ситуації можуть бути різні, тому енергетикам потрібен план, як діяти, якщо в енергосистемі виникла аварія, дефіцит електроенергії чи інший форс-мажор.

Графік відключень – це порядок відключень ліній електропередачі обленерго, якими заживлені споживачі, по черзі. Графік застосовується лише в разі виникнення необхідності. Це як розклад чергування на випадок надзвичайної ситуації в організації чи, наприклад, план евакуації при пожежі. Вони мають бути в кожному офісі, але їх наявність не означає, що надзвичайна ситуація чи пожежа вже настали.

На етапі рутинного затвердження графіків напередодні зими зʼявилася і перша медійна маніпуляція. Факт ЗАТВЕРДЖЕННЯ оновлених графіків телеграм канали і медіа подали як факт ЗАПРОВАДЖЕННЯ графіків, що було і є неправдою. “Укренерго” поки не запроваджувало графіки аварійних відключень, бо не було підстав.

Так що ті графіки регулюють?

Нормальна робота енергосистеми передбачає, що електростанції (генерація) виробляють стільки електроенергії, скільки в цей момент потрібно споживачам. Система передачі (високовольтні мережі Укренерго) цю електроенергію передає (великі обсяги електроенергії на великі відстані), а система розподілу (мережі обленерго) – розподіляє до конкретного будинку чи офісу. Надзвичайна ситуація означає, що в системі стався збій. Більшість українців дізналися про існування графіків аварійних чи планових відключень минулого року. Причина - масовані ракетні та дронові обстріли росією української енергосистеми. Тоді через значні руйнування в різні періоди виникали спочатку мережеві обмеження – через руйнування обʼєктів системи передачі не було можливості передати електроенергію від електростанцій в певні регіони. Згодом після масованого пошкодження обʼєктів генерації (пошкоджені були всі великі ТЕС та ГЕС України) в системі виник значний дефіцит електроенергії. І це все на тлі окупації і зупинки роботи Запорізької АЕС, яка забезпечувала покриття до чверті енергоспоживання всієї України.

Щоб розподіляти доступну кількість електроенергії з урахуванням здатності мережі її передати між всіма регіонами, “Укренерго” як оператор енергосистеми визначало ліміти споживання для кожної області. Ці ліміти визначаються в мегаватах – одиниці виміру потужності електроенергії. І базуються вони на замірах споживання в областях влітку та взимку. До всіх областей Укренерго доводила ліміт в мегаватах пропорційно їхньому споживанню, а вже місцеве обленерго застосовувало графік відключень, щоб дотримуватися визначеного ліміту. Чим менший ліміт (менше доступної електроенергії) – тим триваліші відключення і навпаки.

От ви кажете, що графік складає і впроваджує обленерго, а минулої зими наше обленерго писало «За командою Укренерго застосовано графік аварійних відключень», де правда?

Правда як завжди в деталях. Енергосистема - складний технологічний організм, нею не керує одна людина. Все відбувається, як ми описали в попередньому питанні – Укренерго бачить споживання області в мегаватах, якщо є дефіцит електроенергії – доводить до області ліміт споживання. Фактично, диспетчер Укренерго встановлює для області обсяг споживання, якій обленерго немає перевищувати. Це і є наша команда.

А яку вулицю чи який будинок відключить обленерго, щоб виконати команду диспетчера – Укренерго не знає і не може на це вплинути. Кого в якому порядку, і на який період відключати - вирішує обленерго. Наша задача – зберегти цілісність і баланс обʼєднаної енергосистеми.

Інше питання, якщо команда диспетчера Укренерго не виконується, і область значно перевищує доступний для неї ліміт енергоспоживання. Тоді диспетчер Укренерго щоб уникнути більш серйозних наслідків, вимушений застосувати спеціальний графік аварійних відключень. Але при цьому він також не бачить, які будинки або квартири відключені від електропостачання. Він бачить зміну навантаження в мегаватах.

Важливо зрозуміти – масовані ракетно-дронові атаки росіян були спрямовані на те, що позбавити українську енергосистему керованості. Щоб українські диспетчери не могли ані відключити, ані включити, ані жодним іншим чином керувати енергосистемою. І ми свідомі того, що держава-терорист намагатиметься повторити свої спроби і цієї зими.

Так коли чекати графіків відключень?

Ось на цьому питанні найбільше грають недоброчесні журналісти та автори телеграм-каналів. Ніхто не знає розкладу російських ракетних чи дронових атак. Наголошуємо ще раз – наразі українська енергосистема має достатньо електроенергії, щоб забезпечити потреби всіх споживачів. Якщо не буде обстрілів – Укренерго зараз не бачить передумов для дефіциту та відключень.

Тому будь ласка, не ведіться на заголовки та твердження, що наче хтось знає точний план ворога. Це спроби з одного боку розхитати українське суспільство, з іншого – заробити тридцять срібняків на ваших заходах на той чи інший телеграм-канал. Порахуйте, будь ласка, скільки разів ці медіа чи канали обманули вас за останній місяць, прогнозуючи відключення, яких не було. Відпишіться від них і підпишіться на офіційні канали – вашого обленерго і Укренерго – посилання будуть в перших коментарях.

Немає сенсу чекати сигналу Повітряна тривога. Але якщо вона зазвучить – треба йти в укриття. Так само немає сенсу чекати відключень – але треба мати план, що ви робитимете, якщо вони стануться.

Якщо є ще питання, які потребують розʼяснень – пишіть в коментарях.

 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых