--.-° --% 0мм

Олександр Вілкул: «Держава розпочала підтримку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків»

08:48, 20 ноя 2010 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Олександр Вілкул: «Держава розпочала підтримку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків»В Стабілізаційному фонді Державного бюджету України передбачені кошти на ремонт ліфтів та будинків, що перебувають у власності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Наразі в 2010 році на ці цілі Дніпропетровщина вже отримала 1 млн 740 тис грн.

З метою контролю за використанням бюджетних коштів заступник голови облдержадміністрації Геннадій Темник за дорученням голови облдержадміністрації Олександра Вілкула провів виїзну робочу нараду в Павлограді з керівництвом цього міста та оглянув об’єкти ремонту.

«Держава розпочала реальну підтримку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Наше завдання – провести комплексну реформу ЖКГ, результатом якої стане підвищення якості комунальних послуг та комфортності проживання наших громадян», - наголошує Олександр Вілкул.

В Дніпропетровській області діє Регіональна програма розвитку та реформування житлово-комунального господарства регіону на 2010-2014 роки. Відповідно до неї в області планується створити 11 тис ОСББ. А це - 70% від загальної кількості багатоквартирних будинків.

«ОСББ надає мешканцям багатоповерхівок широкі можливості для ефективного управління своїм будинком. Зокрема, розпоряджатися допоміжними приміщеннями, прибудинковою територією, ретельно контролювати якість комунальних послуг. Городяни бачать переваги цієї системи, в області іде активний процес створення нових ОСББ», - сказав під час наради Геннадій Темник.

В 2010 році кількість ОСББ в області зросла на чверть і на 18 листопада складає 682 об’єднання. Найбільша активність спостерігається у містах Павлоград і Нікополь. Так, у Павлограді функціонують 84 об’єднання (цьогоріч створено 44 з них), у Нікополі – 212 об’єднань (цьогоріч створено 53).

Влада веде активну інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо питань, пов’язаних зі створенням ОСББ. Необхідну інформацію щодо створення ОСББ можна отримати у відділі з питань реформування житлово-комунального господарства та експлуатації житлового фонду та роботи зі зверненнями громадян управління ЖКГ Дніпропетровської облдержадміністрації за номером +38(056) 742 89 35.

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) – порівняно нова організаційна форма суб’єктів господарювання в Україні. Її виникнення пов’язане перш за все з правом власності на житло, його управлінням та обслуговуванням.

В Україні статус ОСББ визначається Законом України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", згідно зі статтею 1 цього Закону ОСББ – це юридична особа, створена власниками приміщень для сприяння використання їхнього власного майна та управління, утримання i використання неподільного та загального майна. Тобто об'єднання має печатку, банківській рахунок, укладає цивільно-правові договори, за своїми зобов'язаннями відповідає своїм майном (але не особистим і не спільним майном своїх членів), є неприбутковою організацією.

Об'єднання створюються для забезпечення і захисту прав його членів та дотримання їхніх обов'язків, належного утримання та використання неподільного і загального майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Основна діяльність об'єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об'єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об'єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання.

Управління преси та інформації облдержадміністрації  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0