--.-° --% 0мм

У криворізькому Центрі творчості інвалідів відкрилася виставка живопису та графiки

11:30, 18 ноя 2010 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

У криворізькому Центрі творчості інвалідів відкрилася виставка живопису та графiкиУ криворізькому Центрі творчості інвалідів громадської організації «Разом» відкрилася виставка творчих робіт Андрія Мастюхи, з Цюрупинського інтернату для дітей інвалідів. Родом він з Полтавщини, з села Машівці. Хлопець родився з патологією верхніх кінцівок (ампутація передпліччя). В пологовому будинку медсестри назвали хлопчика Андрієм.

Після Будинку маляти в Кременчуці, Андрій 16 років живе в Цюрупинському інтернаті для дітей інвалідів. Це єдиний в Україні заклад, де навчаються та лікуються діти з надзвичайно складними формами інвалідності. Проте не зважаючи на фізичні вади, вони не втрачають життєвої сили, надії і віри в краще. Вони змагаються з хворобою, з людською байдужістю, самотністю, змагаються з надзвичайною наполегливістю і досягають вершин.

Коли Світлана Комарова, як представник Фонду Л. Кучми, вперше побачила малюнки Андрія, вона була просто вражена. Вона вирішила будь-що допомогти хлопчині.
«Свою виставку Андрій Мастюха, - розповідає Світлана Михайлівна, - готував півроку. Цей хлопчик з такими красивими та розумними очима. Він дуже ерудований.
Про свою матір він не знає нічого, навіть імені, але сподівається, що колись на порозі з’явиться та, котра подарувала йому життя.

Він сам навчився вмиватися, чистити зуби, вдягатися, тримати ложку, писати і все це за допомогою ніг, передпліччя і підборіддя. Творчість його різнопланова. Він дуже любить графіку. Потім спробував себе в пастельному живопису, далі були акварелі, масло.

Олівець з рук не випускає. Ви розумієте - з рук? - він так говорить.
Андрій своєю "ручкою -культяшечкою" утримує об щоку олівець і малює. В експозиції нашого Центру, представлено біля 60  графічних та живописних робіт серед яких: акварелі, натюрморти, пейзажні куточки рідної природи, портрети друзі, тварини».

Як зауважив криворізький художник Микола Рябоконь, - роботи Андрія просто зворушливі, вони бентежать і викликають захоплення особистістю автором. Це велике справа, якщо інвалід займається творчістю, - це  така для творчої людини. Творчість надає, ще й духовної снаги, впевнений Микола Петрович. Він взагалі побажав автору наполегливою працею, стирати ту умовну межу що розділяє його з високим мистецтвом.

Відбірний тур Фонду – Андрій пройшов з успіхом. Після Кривого Рогу, роботи Андрія Матюхи, 4 грудня будуть виставлені в Києві. У Фонді «Україна» Леоніда Кучми, де Андрій отримає Грант від Фонду.

Є у Світлани Михайлівни  мрія привезти Андрія і познайомити з керівництвом факультету мистецтв КДПУ, щоб фахівці оцінили його творчість і дали змогу навчатися на факультеті.

Андрій сподівається, що відбудеться як творча особистість, і знайдуться добрі люди, які допоможуть адаптуватися в житті після випуску з дитячого будинку через два роки.

Роботи 16-річного художника багато, про що можуть розповісти фізично здоровим людям про них самих. Картини Андрія Мастюхи - це як своєрідне причастя, високим, прекрасним, вічним.

Влад Ольжин

 

 

 

kr2012.com  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых