--.-° --% 0мм

Дружба та братство - найбільше багатство: Україна і Польща випустили пам'ятні монети

14:14, 25 авг 2023 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Спільний україно-польський набір пам’ятних монет «Дружба та братство – найбільше багатство» у НБУ створили разом із Narodowy Bank Polski. 

У  День Незалежності України Голова НБУ Андрій Пишний презентував його під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Польща в Україні Бартошем Ціхоцьким.

«Цими символічними та унікальними пам’ятними монетами ми хочемо засвідчити міцну дружбу між Україною та Польщею, – зазначив Голова Національного банку Андрій Пишний. – Монети за формою – це дві абсолютно рівні половини, які в результаті поєднуються в одну - у формі серця. Вони мають спільні номінали – 10 гривень та 10 злотих. Зображають двох господарів, які сидять за одним столом. Їх звела спільна доля. Вони ділять хліб і п’ють вино з одного келиха. Кажуть, що ділити хліб – це розділити долю. Так і є. І українці безмежно вдячні польському народу за щиросердність та неоціненну допомогу».

Пам’ятні монети виготовлених зі срібла 999 проби, масою 31,1 г кожна. 

На аверсі монети номіналом 10 гривень на тлі синьо-жовтого прапора розміщено тризуб та графічний символ гривні на фоні композиції, що відтворює жахи війни. 

На аверсі монети номіналом 10 злотих на тлі біло-червоного прапора зображено орла (герб Польщі), та графічний символ польського злотого на тлі композиції, що символізує допомогу та підтримку.

На реверсах монет зображено постаті українця і поляка, які сидять за одним столом і діляться хлібом та вином. Якщо дві монети скласти разом, орнамент у нижній частині реверсу утворює квітку – символ надії, життя та розвитку. 

Також на монетах є написи (обома мовами): ДРУЖБА ТА БРАТСТВО – НАЙБІЛЬШЕ БАГАТСТВО.
Тираж набору – до 10 000 шт. (до 5 000 шт. для кожної країни).

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых