--.-° --% 0мм

Для підживлення ставка- охолоджувача ЗАЕС пропонують мобільні насосні установки або підземні свердловини питної води

20:33, 9 июн 2023 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Енергоатом.

Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін розповів в ефірі «Радіо свобода» про можливі альтернативні варіанти підживлення ставка - охолоджувача ЗАЕС.

«Незважаючи на досягнення проєктної відмітки так званого «мертвого» рівня в Каховському водосховищі, – 13,3 м, коли теоретично вже неможливо підживлювати його від насосів підживлення, наразі підтверджено, що реальні умови менш консервативні, ніж передбачено проєктом», – наголосив Петро Котін, коментуючи нинішню ситуацію після підриву Каховської ГЕС.

Він пояснив, що зараз, як і раніше, робота цих насосів у разі необхідності є цілком можливою і «дасть можливість забезпечити підживлення навіть за найнижчих рівнів Каховського водосховища. Нині ситуація контрольована: окрім Каховського водосховища є ще кілька джерел підживлення ставка-охолоджувача. Це мобільні насосні установки, які можуть бути розгорнуті за необхідності, й останній рубіж – використання підземних свердловин питної води.

За словами керівника НАЕК, на сьогодні безпосередньої загрози для ЗАЕС через прорив греблі Каховської ГЕС не існує. Основна загроза полягає в тому, що рашисти і далі перебувають на станції та можуть своїми діями вчинити будь-який черговий злочин, аби значно погіршити ситуацію».

Єдиним шляхом досягнення повної безпеки Запорізької АЕС є деокупація, демілітаризація та повернення її під контроль легітимного оператора – Енергоатома.

 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых