--.-° --% 0мм

Підрив Каховської ГЕС вдарить по овочівництву

14:41, 9 июн 2023 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Через підрив росіянами дамби Каховської ГЕС найбільшої шкоди зазнає овочівництво та вирощування технічних культур. Залишиться можливість вирощувати культури, які не потребують багато вологи – пшеницю, ячмінь, озимі, горох.

Про це повідомляють в Національній академії аграрних наук.

Директор Інституту сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України Ігор Семеняка заявив, що знищений унікальний сільськогосподарський регіон, який функціонував завдяки зрошенню. Це дуже негативно вплине на сільське господарство, особливо овочівництво, яке до повномасштабної війни інтенсивно розвивалося саме на Херсонщині.

Знищення Каховського водосховища суттєво ускладнює ситуацію з відновленням зрошувальної системи на півдні України, про яке заговорили в останні роки.

Окрім того, за словами науковця, затоплення призведе до замулювання ґрунтів, посівів. Це означає екологічну катастрофу і додаткові витрати – адже ґрунти, які були придатні до вирощування культур, без зрошення постраждають від замулювання.

«Десь будуть змиви ґрунтів, десь навпаки намиви, і вони можуть бути кислими. І те, і те погано – доведеться робити рекультивацію землі, це додаткові витрати», – підсумував Ігор Семеняка.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0