--.-° --% 0мм

В Кривому Розi впроваджується програма «Дніпропетровський стандарт охорони здоров’я»

10:44, 5 ноя 2010 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

В Кривому Розi впроваджується програма «Дніпропетровський стандарт охорони здоров’я»За ініціативи губернатора Дніпропетровщини Олександра Вілкула в усіх навчальних закладах області, в тому числі і в школах-інтернатах, впроваджується програма «Дніпропетровський стандарт охорони здоров’я».

Програма передусім передбачає впровадження просвітницького формату у системі профілактики найбільш поширених серед школярів захворювань – сколіозу, гастритів, зниження зору.

«Ми розробляємо конкретну програму дій органів влади на найближчі 5 років, згідно якої в містах і районах Дніпропетровщини діти отримуватимуть освіту, що відповідатиме всім вимогам сучасного світу. Це стосується і забезпечення школярів належною медичною допомогою. В області працюватиме системна програма покращення здоров’я дітей. Зокрема, мова йде про впровадження в загальноосвітніх школах та інтернатах спеціальних просвітницьких уроків та лекцій щодо збереження здоров’я», - наголосив Олександр Вілкул.

Сьогодні в школах щорічно школярі проходять профілактичні медичні огляди. Однак, залишається актуальним питання збереження здоров`я дітей. Приміром, якщо порівнювати показники захворюваності на сколіоз дошкільнят та школярів, то протягом навчання ці показники погіршуються у 5-10 разів. У структурі захворювань школярів перше місце посідає сколіоз – 26%, на другому місці – порушення гостроти зору -16%, далі йдуть гастропатології, надмірна вага тощо.

«Необхідно активніше залучати медиків для проведення в школах просвітницьких лекцій та уроків. Щоб школярі стежили за правильною осанкою, правильно та вчасно харчувалися та не перевантажували зір, їм потрібно у цікавій формі доносити корисні знання. Поєднуючи досвід вчителів та медиків, уроки з охорони здоров’я та безпеки життєдіяльності стануть більш ефективними», - переконаний Олександр Вілкул.
Голова облдержадміністрації Олександр Вілкул наголошує також на підвищенні ефективності лікування дітей, що навчаються у спеціалізованих школах-інтернатах санаторного типу. Губернатор приділяє величезну увагу забезпеченню ефективного функціонування таких спеціалізованих закладів.

«Цього року було модернізовано десятки спеціалізованих інтернатів та шкіл по всій Дніпропетровщині. При цьому ми забезпечили у цих закладах максимально комфортні умови і для навчання, і для лікування. Обласна влада створює новий стандарт якості в сфері охорони здоров’я – Дніпропетровський Стандарт якісної медицини. Ми не просто збільшуємо фінансування, не просто модернізуємо або ремонтуємо заклади, ми створюємо центри високого європейського рівня з лікування та навчання дітей», - наголосив Олександр Вілкул.

Голова облдержадміністрації особисто ознайомився з реалізацією Програми «Дніпропетровський стандарт охорони здоров’я» в Кривому Розі. Олександр Вілкул відвідав два обласні інтернати – санаторну школу-інтернат №7 для дітей, хворих на сколіоз, та санаторну школу-інтернат №5 для дітей з хронічними неспецифічними захворюваннями органів травлення.

У 2010 році обласна влада виділила на проведення капітальних і поточних ремонтів та придбання обладнання для цих закладів 853 тисячі гривень.
За рівнем розвитку охорони здоров'я та за рівнем оснащення спеціалізованих інтернатних закладів Дніпропетровська область є лідером в Україні. «Криворізькі інтернати санаторного типу №5 та №7 – це унікальні заклади. Інтернатів для дітей з хронічними неспецифічними захворюваннями органів травлення взагалі лише два в Україні. В спеціалізованих інтернатах області впроваджуються новітні методики, які дозволяють поєднати щоденний медичний нагляд та процедури з якісним навчальним процесом.

Криворізька загальноосвітня санаторна школа-інтернат №7 для дітей, хворих на сколіоз.
В школі-інтернаті навчається 380 дітей з усієї області. Для вихованців забезпечено спеціальний ортопедичний режим, що допомагає суттєво зменшити навантаження на хребет. У школі створено цілісну лікувально-виховну систему, адаптовану до потреб хворих дітей.
Оздоровчий процес забезпечують 4 кабінети лікувальної фізкультури, 4 масажних кімнати, кабінети рефлексотерапії, фізіопроцедур та озокеритотерапії. У лікуванні використовуються методи рефлексотерапії, електропунктури, магніто- і лазеротерапії та прогрівання. Ці заходи запобігають прогресуванню деформації хребта.
Загалом за 30 років існування школи вилікувано близько 6,5 тисяч дітей, хворих на сколіоз.

Криворізька загальноосвітня санаторна школа-інтернат №5 для дітей з хронічними неспецифічними захворюваннями органів травлення.
В інтернаті навчаються та лікуються 223 дитини з усієї Дніпропетровщини, в яких є хронічні захворювання органів травлення. Троє з них – діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.
В школі-інтернаті створена сучасна лікувально-діагностична база. Там працюють клінічні лабораторії, гастроентерологічне відділення, кабінети дуоденального зондування, стоматологічний, масажний та процедурний кабінети, кімнати електросну та озокеритолікування. Крім того, в школі створено ефективний оздоровчо-спортивний комплекс: сучасний тренажерний зал, хореографічна кімната та зали лікувальної фізкультури.

У цьому закладі створена найбільша лікувально-практична база серед санаторних шкіл області, також вона вважається однією з найкращих в Україні. З 1992 року за час існування закладу функціонування закладу понад 2 тисячі дітей значно покращили своє здоров’я.

Оскільки в інтернаті проходять лікування діти шкільного віку, в закладі повністю забезпечено навчальний процес в рамках програми загальноосвітньої школи. Навчальні класи обладнано спеціальними мультимедійними проекторами, підручниками, комп’ютерними комплексами. В інтернаті є бібліотека, кімнати відпочинку та ігор, в кабінетах встановлено підключення до мережі Інтернет. В школі санаторного типу працюють висококваліфіковані вчителі, медики та психологи. За результатами зовнішнього незалежного оцінювання 2009-2010 навчального року заклад посів перше місце у рейтингу серед загальноосвітніх навчальних закладів Інгулецького району міста Кривого Рогу. Із 20 випускників школи-інтернату 18 поступили у вищі навчальні заклади, 9 обрали професію педагога.  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0