--.-° --% 0мм

Україна святкуватиме День Перемоги 8 травня – як у Європі. А 9 травня стане "Днем Європи"

12:48, 8 май 2023 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг
Україна святкуватиме День Перемоги 8 травня – як у Європі. А 9 травня стане "Днем Європи"

Президент України Володимир Зеленський заявив сьогодні, що подав до парламенту законопроект, який офіційно оголошує 8 травня Днем Пам'яті та Перемоги, а 9 травня стане Днем Європи.

Західні країни святкують перемогу над нацистською Німеччиною у Другій світовій війні 8 травня: беззастережна капітуляція Німеччини набула чинності о 23.01 8 травня 1945 року, в москві формально було вже 9 травня.

За словами Зеленського, "старе зло" повернулося, цього разу його розв'язала сучасна Росія, яка має ту саму мету, що й нацисти - поневолення та знищення. Але це їм не вдасться, запевнив президент.

"Ми повертаємо нашій державі чесну історію без ідеологічних впливів. Саме 8 травня більшість народів світу згадують велич перемоги над фашистами. Сьогодні я підписав відповідний указ, і щороку із завтрашнього дня, 9 травня, ми відзначатимемо нашу історичну єдність - єдність усіх євро які знищили нацизм та переможуть рашизм," - сказав український президент.

Як заявив голова парламентської фракції правлячої партії "Слуга народу" Давид Арахамія, Верховна рада у прискореному режимі ухвалить законопроект.

"Ми у Верховній Раді попрацюємо над тим, щоб у прискореному режимі ухвалити внесений президентом законопроект та юридично закріпити цей історичний момент", - написав він у своєму телеграм-каналі.

Перший віце-спікер парламенту Олександр Корнієнко в телеефірі заявив: "До кінця травня, я сподіваюся, Верховна Рада за основу і в цілому прийме без особливих обговорень та поправок цю ініціативу президента. І ми законодавчо закріпимо нову систему: 8 травня - День пам'яті загиблих у Другої світової війни, 9 травня - День Європи".

Законопроект про День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років опублікований на сайті Верховної Ради та вже передано на розгляд профільного комітету.

На сайті парламенту є позначка, що його визначено Зеленським як невідкладний.

Згідно з текстом документа, будуть внесені зміни до статті Трудового кодексу України щодо святкових та неробочих днів. Тепер святковим днем замість 9 травня стане 8 травня – День пам'яті та перемоги над нацизмом.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых