--.-° --% 0мм

Допомога для півмільйона українців: «Рятуємо життя» продовжує гуманітарну місію

19:03, 28 апр 2023 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

За понад рік повномасштабної війни гуманітарний проєкт «Рятуємо життя», заснований Групою Метінвест у координації з Фондом Ріната Ахметова, перетворився на одну з найбільших благодійних ініціатив в Україні. Наразі він допоміг майже 500 тисячам українців у 70 територіальних громадах.

Робота «Рятуємо життя» не припиняється ні на мить. З перших днів повномасштабного вторгнення й донині проєкт опікується постраждалими українцями. Для цього впроваджено декілька напрямів діяльності – від забезпечення базових потреб людей до комплексної довготривалої підтримки.

Шанс розпочати нове життя

Активно набирає обертів програма протезування українців, які через війну перенесли ампутацію кінцівок. Завдяки співпраці «Рятуємо життя» та ProtezHub станом на квітень допомога охоплює 68 людей, здебільшого ветеранів ЗСУ. 13 із них уже отримали протези вартістю до 30 тисяч євро.

Також партнери запустили першу в Україні освітню онлайн-платформу, яка буде корисною і медфахівцям, і постраждалим. Це своєрідна база знань, де можна знайти покрокову інформацію про всі етапи протезування та відновлення людей з ампутаціями. Портал повністю україномовний, а доступ до всіх матеріалів – безплатний. На його створення Метінвест спрямував понад 2,5 млн грн.

Знову стати на ноги

За мирних часів 38-річний Андрій Жужельський керував екскаватором на Запоріжсталі. Щойно розпочалася війна, він став до лав ЗСУ й «пересів» на фронтову техніку. Чоловіка відправили на гарячий Авдіївський напрямок служити водієм у механізованій бригаді.

Влітку минулого року під час бойового завдання Андрій підірвався на протитанковій міні. Військовий дістав серйозні травми: поранення живота й рук, множинні переломи правої ноги, а частину лівої ноги довелося ампутувати. Зараз Андрій проходить лікування, з протезуванням допоможуть «Рятуємо життя» та Protez Hub.

Ще одна реабілітаційна програма «Рятуємо життя» – «Незламна мама», яка реалізується спільно з «Фондом Маша». Наразі її учасниками стали 194 людини. Це співробітниці Метінвесту, дружини працівників компанії та їхні діти, яких торкнулася війна. Багато з них втратили близьких чи домівку, вимушені були покинути рідні міста через небезпеку. Три тижні мами та діти працювали з психологами, завдяки чому їм вдалося суттєво поліпшити самопочуття, знайти свою «валізу» практичних вправ, що допомагають долати стрес.

ФАКТ

«Рятуємо життя» профінансував виготовлення 120 собак-хібукі для дітлахів Покровська й Мирнограда. Терапія із використанням спеціальних м’яких іграшок є одним із інструментів подолання травматичного та посттравматичного синдрому в дітей

 

Окрім того, дбаючи про ментальне здоров’я українців, «Рятуємо життя» та Глобальний договір ООН в Україні оголосили про створення Центрів психологічної реабілітації та підтримки для постраждалих мирних жителів. Перший планують відкрити у Запоріжжі вже у липні. Гуманітарний проєкт Метінвесту допоможе з облаштуванням приміщення центру, а також залучатиме психологів і персонал.

Допомагаємо з найнеобхіднішим

Продовжує свою роботу й найбільш масштабний напрям роботи «Рятуємо життя» – забезпечення вразливих категорій українців продуктами, засобами особистої гігієни й речами першої потреби. Власне, саме з цього розпочалася діяльність гуманітарного проєкту.

Від початку повномасштабної війни з польських хабів до розподільчих центрів в Україні доставлено 4 155 тонн вантажів із найнеобхіднішим.

МАСШТАБ ДОПОМОГИ

Майже 500 000 осіб отримали різнопланову допомогу в межах проєкту «Рятуємо життя»

Вантажі від «Рятуємо життя» доставляють у майже 70 територіальних громад, зокрема, у прифронтову Авдіївку, де зараз найнебезпечніше. Попри обов’язкову евакуацію, у місті ще залишаються приблизно 1800 мешканців. Вони змушені виживати в надскладних умовах – в укриттях, без світла, води, газу та повноцінного доступу до продуктів. Щоб підтримати людей, співробітники АКХЗ за власною ініціативою розвозять по укриттях продуктові набори, які надає гуманітарний проєкт. Усього з початку активної фази війни авдіївці отримали понад 20 тисяч пакунків з харчами.

Окрім міст присутності, допомога дістається також маленьких селищ, де її потребують найбільше. У квітні зі складів Інгулецького та Центрального ГЗК шести громадам Дніпропетровщини й Кіровоградщини відвантажили 6 тисяч пакунків із товарами особистої гігієни. Їх передадуть малозабезпеченим, неповним родинам та сім’ям, в котрих є люди з інвалідністю. Раніше в села також привезли чергову партію продуктових наборів. Допомога такими необхідними речами значно зменшить витрати селянам та збереже кошти для найважливішого.

Не залишаються без підтримки й співробітники Метінвесту, родини мобілізованих працівників, ветерани підприємств. Набори отримують і працівники критичної інфраструктури, які ліквідовують наслідки ворожих обстрілів у постраждалих містах.

«Я понад 40 років працювала на комбінаті. І дуже приємно, що про нас турбуються навіть на заслуженому відпочинку. Вже вкотре Метінвест надає нам гуманітарну допомогу, яка сьогодні дуже важлива для кожного з нас. Щиро дякуємо за підтримку»— Лідія ЯРОШ, ветеран праці Каметсталі.

Також «Рятуємо життя» допомагає облаштовувати шелтери, закуповуючи туди меблі, техніку й побутове приладдя для житлових кімнат, іграшки й книги для дитячих куточків. А щоб організувати повноцінне харчування для переселенців, завозять різноманітні продукти, зокрема й смаколики. Наприклад, серед двох тонн харчів, які нещодавно доставили у п’ять запорізьких прихистків, були страви за рецептом відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка.

Окремий напрямок діяльності «Рятуємо життя» – підтримка українських лікарень, які під час війни відчувають подвійне навантаження. За рік повномасштабного вторгнення до медзакладів у Запоріжжі, Кривому Розі, Кам’янському та Авдіївці доставили медичні засоби загальною вартістю 250 тисяч євро. Серед них – ліки, витратні матеріали та сучасне обладнання, яке поліпшить якість надання медичних послуг. Завдяки гуманітарному проєкту лікарі зможуть допомогти більш як 70 тисячам пацієнтів.

У дружби немає кордонів

Звісно, така масштабна допомога була б неможлива без потужної підтримки партнерів, які поділяють цінності «Рятуємо життя» та донейтять до благодійного фонду Do it together. Наразі донорами проєкту є понад 200 бізнесів та організацій з Польщі, Німеччини, Нідерландів, Італії, Іспанії, США, Великобританії, Швейцарії, Греції, ОАЕ й інших країн. До ініціативи долучилося 400 волонтерів та 10 фондів і громадських організацій.

Нещодавно допомога надійшла від закордонних підприємств Метінвесту. Працівники компанії з Італії, Великої Британії та США зібрали кошти й направили їх у фонд Do it together. За надані донати Метінвест придбав сертифікати від мережі «Епіцентр» і передав їх 84 родинам співробітників з України. Це люди, які втратили житло або помешкання яких зазнало серйозних пошкоджень через ворожі обстріли. Кожна сім’я, де виховується двоє або більше неповнолітніх дітей, отримала по чотири таких сертифікати загальною вартістю 8 тисяч грн.

– Дуже пишаюся тим, що долучилася до цієї ініціативи, ще більше відчуваю себе частиною дружньої родини Метінвесту. Помешкання багатьох українських колег пошкоджені, чимало з них взагалі втратили житло, тож, сподіваюся, що наші донати допоможуть їм вирішити нагальні побутові проблеми, – розповіла Анна ВІСЕНТІН з Ferriera Valsider.

ЦИФРА

За понад рік існування «Рятуємо життя» партнери-донори передали дарунків і донейтів на 2,7 млн євро. Загалом сума допомоги від проєкту склала понад 8 млн євро.

Ще понад 300 тисяч євро на підтримку постраждалих на війні українців вдалося зібрати під час благодійного вечора, який відбувся на початку березня в Мілані. Головним акцентом заходу став аукціон, на якому були представлені рідкісні артефакти воєнного та мирного життя українців від Метінвесту й зірок української культури та спорту.

«Друзі – головна сила, яку має Україна. Ви вже допомогли половині мільйона українців повернутися до нормального життя. Через лікування, психологічну реабілітацію, через щоденні потреби. Вони завжди пам'ятатимуть, що ви для них зробили. І я щиро дякую вам за це», — Юрій РИЖЕНКОВ, генеральний директор Групи Метінвест.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых