--.-° --% 0мм

НБУ ввів в обіг нову пам'ятну монету з євразійською риссю

13:38, 26 апр 2023 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Національний банк України 26 квітня 2023 року увів в обіг нову пам’ятну монету "Чорнобиль. Відродження. Рись євразійська".

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Монету номіналом 5 грн випустили до Дня пам'яті про Чорнобильську катастрофу. На аверсі монети розмістили малий Державний Герб України, під ним зобразили напис "Україна".

У центральній частині — символічне "колесо життя", що, як пояснюють в НБУ, знаменує відродження природи. Воно зображене у вигляді стилізованого міжнародного знака "Радіаційна загроза", який оточений листям, навколо якого тварини, популяції яких розвиваються у 30-кілометровій зоні відчуження.

На дзеркальному тлі написи: "ЧОРНОБИЛЬСЬКИЙ РАДІАЦІЙНО-ЕКОЛОГІЧНИЙ БІОСФЕРНИЙ ЗАПОВІДНИК", CHORNOBYL RADIATION AND ECOLOGICAL BIOSPHERE RESERVE.

На реверсі монети на тлі пейзажу зобразили рись, над якою ліворуч на дзеркальному тлі написи: РИСЬ/ЄВРАЗІЙСЬКА/EURASIAN LYNX. Угорі – рись та рисенята. Малюнки для монети створила художниця Фандікова Наталія. Тираж монети — 20 000.

"Пам`ятна монета присвячена Рисі євразійській. 30-кілометрова зона відчуження та зона безумовного відселення, на якій з 26 квітня 2016 року діє Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник, перетворились у своєрідний резерват для розмноження не тільки типових, а й рідкісних червонокнижних представників тваринного світу. Серед таких представників вид, який не так просто зустріти в дикій природі, – рись", — прокоментували в НБУ.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0