--.-° --% 0мм

Кіберполіція України спільно з іноземними колегами викрили міжнародну шахрайську групу

19:53, 30 мар 2023 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Понад 160 млн у гривневому еквіваленті були привласнені міжнародним угрупуванням зловмисників, до складу якого входили і українці. Для отримання доступу до банківських рахунків людей було створено понад 100 фішингових сайтів, а для заманювання клієнтів використовувались call-центри, розташовані у Львові та Вінниці.

Учасників міжнародного злочинного угруповання викрили співробітники Департаменту кіберполіції спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції та у співпраці з правоохоронцями Чеської Республіки. 

Вебсайти були створені з розрахунком на іноземних клієнтів. Оператори двох call-центрів телефонували людям, переконуючи їх купувати товари, ціни на які були нижче ринкових. Дані банківських карт, які клієнти вказували на фішингових ресурсах для оплати замовлень, автоматично ставали відомі зловмисникам. Після цього залишалось лише перевести гроші на підконтрольні шахраям рахунки.

Вже відомо про понад 1000 потерпілих з Чехії, Польщі, Франції, Іспанії, Португалії та інших країн Європи. Пошуки ошуканих ще ведуться.

Правоохоронці провели понад  30 обшуків у оселях фігурантів, у їхніх автомобілях та за місцями розташування call-центрів. За результатами вилучено мобільні телефони, SIM-картки та комп’ютерну техніку, які використовувалися у протиправній діяльності.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство), ч. 1 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній) Кримінального кодексу України. Зловмисникам може загрожувати до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Двом організаторам оголошено про підозру та обрано запобіжний захід – тримання під вартою. Також на території Євросоюзу затримано ще 10 учасників злочинної групи.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых