--.-° --% 0мм

О. Вілкул: Продовжуємо комплексну послідовну роботу щодо забезпечення автономності об’єктів критичної інфраструктури у разі блекаутів - джерелами резервного живлення обладнано вже 156 важливих об’єктів

10:41, 6 фев 2023 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Під керівництвом Ради оборони міста у Кривому Розі продовжується велика комплексна робота із зміцнення та підвищення автономності об’єктів критичної інфраструктури в умовах часткових або повних блекаутів. Джерелами резервного живлення обладнано 156 критично важливих об’єктів тепло- та водопостачання, медицини, соціальної сфери та інших. А якщо рахувати з «Пунктами незламності», іншими об’єктами медичної та соціальної сфери, то кількість об’єктів доходить вже до тисячі.

Важливе питання – це забезпечення роботи котелень, подача тепла в житлові будинки та заклади бюджетної сфери у випадку відключення електроенергії. Голова Ради оборони міста Олександр Вілкул провів виїзну нараду щодо організації роботи теплогенеруючих підприємств міста у випадку відключення електрики. 

Наразі, комунальному підприємству «Криворіжтепломережа» вже передано 49 генераторів, які встановлено на об’єктах теплопостачання. З них 47 – підключені та працюють, а два генератори підключать найближчим часом, роботи на стадії завершення. Зокрема, вдалося забезпечити генератором потужністю 400 кВт котельню по вулиці Свято-Миколаївській у Центрально-Міському районі, яка часто потрапляла під відключення енергетиків. Завдяки встановленому генератору вже цього четверга теплопостачання будинків криворіжців, які отримують тепло від цієї котельні, було стабілізовано. 

Олександр Вілкул зазначив: «У надзвичайно складних умовах продовжуємо забезпечення критичної інфраструктури для функціонування під час обмеженого електропостачання. Завдяки заздалегідь проведеній роботі нам вдалося сформувати модель роботи квартальних котелень в умовах, коли щоденно застосовуються графіки аварійних та погодинних відключень. Такі невеликі котельні, які опалюють від 5 до 20 будинків, підпадають разом з будинками під графіки аварійних відключень. За рахунок такого періодичного відключення вода в мережах холодіє й за той проміжок часу, на який включається котельня, вона не встигає дійти до нормальної температури. Тому,, на цих котельнях ми встановлюємо генератори, щоб вони мали можливість забезпечити й рециркуляцію води, й підтримку нормального температурного режиму для опалення будинків криворіжців. Завдяки генераторам котельні продовжують працювати й під час повних блекаутів. 

Наприклад, 26 січня, коли енергетиками було повністю знеструмлено Центрально-Міський район та частину Саксаганського району, 24 котельні, де не було енергопостачання, були запущені від генераторів. Це дозволило після подачі електроенергії майже одразу вийти на штатний режим роботи. А якщо б не були встановлені генератори, то система б залишилася без води й на відновлення роботи потрібно було б як мінімум тиждень. При цьому підкреслю – так можна зробити, на жаль, не на всіх котельнях. Для великих котелень, які підключені до високовольтних ліній просто немає генераторів необхідної потужності». 

Також, продовжуються роботи не лише на котельнях, але й встановлюються генератори на насосних станціях КП «Водоканал». На сьогодні їх 18, вони використовуються під час знеструмлення насосних станцій. Вже проведена робота дозволила зберегти у робочому стані всю інфраструктуру міста під час попередніх блекаутів.

Головний інженер КП «Криворіжтепломережа» Олександр Єрін сказав: «Таких викликів як у цьому опалювальному сезоні, наше підприємство ніколи не мало. Й без оперативної допомоги Ради оборони міста нам було б дуже важко забезпечити стабільну роботу. Але завдяки тому, що команда Олександра Вілкула ще декілька місяців тому розпочала закуповувати генератори, паливо для них та інше обладнання, дозволило нам зараз працювати, практично, у штатному режимі та максимально, наскільки це можливо в умовах постійного відключення електроенергії, забезпечувати криворіжців теплом. Вже придбано 49 генераторів, які встановлено на об’єктах теплопостачання. З них 47 – підключені та працюють, а два генератори підключимо найближчим часом, роботи на стадії завершення».

Нагадаємо, що на січневому засіданні виконкому міськради прийнято рішення про створення міського штабу з підготовки до осінньо-зимового періоду 2023-2024 рр. Підприємства планують замінити 13 км та зробити ізоляцію 58 км мереж теплопостачання, виконати капітальний ремонт, реконструкцію та заміну 8 котлів. Задля подальшого зміцнення міської інфраструктури та підготовки до нового опалювального сезону місто закупить генератори та спецтехніку. Додатково планується придбати ще 47 генераторів (23 - для «Водоканала»; 24 - для «Тепломережі» із них 17 – доукомплектують котельні) та 35 одиниць спецтехніки.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых