--.-° --% 0мм

Олександр Вілкул: Розвиток сімейної медицини в області підвищує доступність і якість медичних послуг

14:30, 11 окт 2010 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Олександр Вілкул: Розвиток сімейної медицини в області підвищує доступність і якість медичних послугГолова облдержадміністрації Олександр Вілкул привітав та нагородив переможців ІІІ обласних змагань на кращого сімейного лікаря Дніпропетровської області 2010 року.

Програмою економічних реформ Президента України Віктора Януковича «Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава» у реформуванні медичного обслуговування саме розвиток інституту сімейної медицини визнано необхідним кроком для підвищення доступності та якості медичних послуг.

Голова облдержадміністрації Олександр Вілкул розглядає розвиток первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини як основний стратегічний напрямок і одне з головних завдань системи охорони здоров’я області.

«У травні цього року я підписав розпорядження та доручення, які регламентують проведення заходів з реформування галузі охорони здоров’я області. В першу чергу це стосується сімейної медицини. Інтенсивний розвиток сімейної медицини в області підвищує доступність та якість медичних послуг. Впевнений, що подібні змагання та реальна допомога з боку влади, яку відчувають сьогодні медики, стануть для сімейних лікарів гідною мотивацією для роботи в державній медицині», - наголосив Олександр Вілкул.

«Сімейний лікар є ключовою фігурою в реалізації завдань первинної медико-санітарної допомоги. Він повинен бути не лише вправним діагностом, забезпечити профілактику та лікування хвороб, а бути порадником, консультантом, майже членом родини, посередником між іншими лікарями-спеціалістами та пацієнтом», - зазначила начальник головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Валентина Гінзбург.

З кожним роком в області зростає кількість практикуючих сімейних лікарів. Так, з 2005 року їх кількість збільшилася у 5 разів. Наразі на Дніпропетровщині працює 270 сімейних лікарів. Всього в області функціонує понад 200 закладів сімейної медицини, 165 з них – розташовані в сільській місцевості.

З метою надання жителям сільської місцевості доступної та якісної медичної допомоги за розпорядженням губернатора організовано виїзди фахівців обласних лікувальних закладів у села регіону.

Обласна влада робить все необхідне для залучення молодих фахівців до роботи на селі. Передусім для них будується житло. Так, завершено будівництво 12-квартирного житлового будинку для медиків у Царичанці. Завершується реконструкція житлових будинків у Межівському та Софіївському районах де також буде виділено службові квартири для працівників медичних установ. Загалом працівники бютжетної сфери отримають цього року 169 квартир.

Олександр Вілкул також зазначив, що цього року було вручено 260 одиниць медичного обладнання лікувально-профілактичним закладам сільських районів на загальну суму 11 млн грн. Загалом область цього року отримала за допомоги Міністерства охорони здоровя медичну апаратуру на суму 54 млн. грн. Ще 23 млн. грн передбачено на ці цілі в обласному бюджеті. Заклади сімейної медицини також отримали 43 одиниці спеціалізованого автотранспорту.

 

 

Довідка:

Світовий досвід, узагальнений ВООЗ, свідчить, що розвиток первинної допомоги на засадах сімейної медицини, є одним з найефективніших механізмів підвищення результативності роботи закладів охорони здоров’я, справедливого розвитку і раціонального використання ними коштів.
Темпи приросту закладів загальної практики-сімейної медицини в 2010 році в області складають 87,3% проти 17,6% в Україні.
Функціонує 207 закладів сімейної медицини. В сільській місцевості 165 закладів, в тому числі самостійних амбулаторій – 132.
Практикують 270 лікарів загальної практики-сімейних лікарів.
Утворено у 2010 році: 27 закладів загальної практики-сімейної медицини.
Стовідсотково переведено на засади сімейної медицини лікарські амбулаторії у 8 районах: Апостолівському (8), Верхньодніпровському (7), Межівському (5), Новомосковському (19), Петриківському (5), Покровському (9), Синельниківському (11), Солонянському (5). У м. Дніпропетровську відкрито 5 амбулаторій у віддалених районах міста, які оснащено відповідним обладнанням.
вирішено питання стосовно збільшення кількості лікарів у 2010 році на циклі спеціалізації з сімейної медицини (20), передатестаційному циклі (40) та стажування (10);

отримують безкоштовно спеціалізацію з сімейної медицини 23 лікаря, в т. ч. - 18 лікарів з сільської місцевості;

телефонізовано 511 (98,4%) ФП та ФАП, залишились не телефонізованими 8, які не укомплектовані медичними працівниками;

спеціалістами обласних лікувально-профілактичних закладів протягом 9 міс. 2010 року здійснено 344 консультативні виїзди та проведено 18548 консультацій сільських мешканців, 35358 флюорографічних обстеження;

фахівцями центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф здійснено 778 виїздів, консультовано 843 хворих, прооперовано 177 та транспортовано до обласних лікувально-профілактичних закладів 550 пацієнтів.

У сімейних лікарів області обслуговується 17,4% населення області, (у тому числі - 64,3% населення сільської місцевості та 8,6% міського населення).
Загалом в обласному бюджеті на 2010 рік видатки на галузь охорони здоров’я у порівнянні з минулим роком збільшено на 26%.

Управління преси та інформації облдержадміністрації  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых