--.-° --% 0мм

Криворожан призывают позаботится о защите своих прав перед отправкой на отдых

08:20, 16 июн 2010 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Криворожан призывают позаботится о защите своих прав перед отправкой на отдых«Выезжая на отдых, позаботьтесь о защите своих прав», - таким был лейтмотив пресс-конференции начальника отдела по вопросам защиты прав потребителей исполкома Криворожского городского совета Александра Катриченко.

Александр Катриченко сообщил представителям СМИ, что в начале июня состоялась совместная встреча руководства Главтрансинспекции и ГАИ с владельцами микроавтобусов, которые в летний период будут заниматься рейсовыми перевозками криворожан на юг. Одним из итогов данной встречи стало обязательство перевозчика заключать письменно оформленные договора на предоставление транспортных услуг. Вот только одна проблема – Министерство транспорта и связи Украины должно было к началу июня разработать и утвердить официальный документ – типовой договор перевозки пассажира, в котором бы четко прописывались права и обязанности всех сторон. Увы, Министерство все еще так и не разработало и не утвердило данный документ.

В свою очередь, отдел по защите прав потребителей исполкома Криворожского городского совета разработал рекомендованный «Договор перевозки», который, отметим, имеет рекомендательный характер (см. Дополнение). Однако, его заключение, прежде всего, обезопасит права пассажира, в частности на качественное получение услуги, время доставки в пункт прибытия, стоимость перевозки и т.д. Немаловажно и то, что в случае возникновения страхового случая, именно с письменно заключенным договором пассажир может требовать выплату денежной компенсации. Причина – большинство летних перевозок на юг – нерегулярные, а потому наличие только чека в данном случае, недостаточно.

Также Александр Катриченко отметил, что абсолютное большинство перевозчиков не имеет права предоставлять услуги по расселению. Из 50 перевозчиков, присутствующих на вышеупомянутой встрече, лишь 1 имел лицензию туроператора. А потому обещания перевозчиков о том, что всех пассажиров расселят и доставят по месту назначения, могут так и остаться обещаниями. Поэтому Александр Владимирович посоветовал обращаться за получением этих услуг к турфирмам, причем письменно заверять все договоренности по поводу типа жилья, места расселения, условий и стоимости перевозки, регулярности питания, наличии горячей и холодной воды, дальность от моря. Конечно, если турфирма нарушит данные ей обещания, и между потребителем и исполнителем услуг не было заключено письменного договора, отстоять свои права будет возможно при наличии 2 свидетелей. Но сделать это будет неимоверно сложно.

Также Александр Катриченко акцентировал внимание заказчиков на различия турфирм. Так, именно туроператоры как раз и формируют стоимость услуг, могут организовывать группы туристов, их перевозку, оказывать услуги по расселению и тому подобное. А вот турагенты (турагенства) могут заниматься лишь по факту посреднической деятельностью, продавая или перепродавая услуги туроператоров.





                                                                        ДОГОВІР ПЕРЕВЕЗЕННЯ

            м. Кривий Ріг                                                                                                       «        »  2010


Я, ........ .........................., (ПІБ замовника) .........................(надалі - Замовник) з однієї сторони, та приватний підприємець ...................(ПІБ, ідентифікаційний номер)......................................., діючий   на   підставі Свідоцтва про   державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності-фізичної особи, зареєстрованого ............... року за № .................    )(надалі - Перевізник), з другої сторони, попередньо ознайомлені з вимогами цивільного законодавства, діючи добровільно, розуміючи значення своїх дій та правові наслідки укладеного договору, домовились про наступне:

                                                                        1. Предмет Договору

1. За умовами цього договору Замовник замовляє послугу на пасажирське перевезення, а Перевізник бере на себе зобов'язання за плату надати послугу по перевезенню Замовника, в пункт призначення ...........

                                                                        2. Права та обов’язки сторін

2.1. Перевізник зобов’язується:

2.1.1. Забезпечити своєчасне подання автотранспорту для перевезення пасажирів згідно заявки Замовника. Заявки приймаються в усній формі. Перевізник гарантує виконання прийнятої заявки.

2.1.2. Надавати технічно справний, відповідний санітарним вимогам і пристосований для перевезення пасажирів та багажу, заправлений пальним у кількості, необхідній для виконання послуг, автомобіль марки ..................... (марка, модель, тип кузова, номер).

2.1.3. Не відхилятись від визначеного маршруту руху, крім випадків, коли зміна маршруту обумовлена об'єктивними причинами (тимчасова заборона руху на окремих ділянках з причин загрози безпеці, проведення ремонтних робіт тощо).

2.1.4. Забезпечити обов'язкове страхування пасажирів.

2.2. Перевізник мас право:

2.2.1. Відмовляти в виконанні послуги з підстав, визначених Постановою Кабінету МіністрівУкраїни від 18 лютого 1997 р. N 176 «Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту» (перебувають у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, порушують громадський порядок, мають при собі небезпечні вантажі, зокрема легкозаймисті, вибухонебезпечні і такі, що можуть забруднити транспортний засіб чи одяг пасажирів) та/або у разі невиконання Замовником пункту 3.1.

2.2.2. Замінювати марку автомобіля, наданого для перевезень, (або згідно з домовленістю з Замовником), якщо при цьому не знижується якість обслуговування Замовника.

2.3. Замовник зобов’язується:

2.3.1. Своєчасно представляти перевізнику необхідну для виконання послуги інформацію (маршрут пересування, кількість пасажирів, кількість багажу тощо).

2.3.2. Своєчасно сплачувати перевізнику вартість послуг.

2.3.3. Під час руху не відволікати увагу водія від керування транспортним засобом.

2.3.4. Відчиняти двері транспортного засобу після повної його зупинки.

2.3.5. Не порушувати громадський порядок.

2.3.6. Не курити, не споживати алкогольні, слабоалкогольні напої, пиво і не відкривати вікон у салоні без погодження з водієм та іншими пасажирами.

2.4. Замовник має право:

2.4.1. Відмовитися від автомобіля, наданого Перевізником, якщо його технічний стан чи санітарний стан або обладнання не відповідають умовам перевезення пасажирів, про що повинен бути складений відповідний акт, та підписаний не менше ніж двома особами.
         
                                                                        3. Порядок розрахунків

3.1. За перевезення пасажирів та інші операції й послуги, пов'язані з перевезенням, Замовник сплачує разово Перевізнику і готівкою ....грн.

3.2. Інші види платежів, не узгоджені в даному договорі, Замовником не оплачуються.

3.3. Розрахунки між перевізником та Замовником здійснюються під час посадки у транспортний засіб або в рахунок попередньої оплати.

                                                                        4. Відповідальність сторін

4.1. У разі затримки або ненаданні транспорту для перевезення перевізник сплачує Замовнику штраф в розмірі 3% від суми договору.

4.2. Перевізник та Замовник звільняються від відповідальності, якщо Перевізник не надав транспорт, а Замовник не скористався ним за призначенням внаслідок дії непереборної сили, інших явищ стихійного характеру, воєнних дій, припинення або обмеження руху транспорту у певних напрямках, встановлених у випадку і порядку, що передбачені транспортними Статутами.

4.3. За шкоду заподіяну життю і здоров'ю пасажирів, а також знищення, втрату чи пошкодження багажу, Перевізник несе відповідальність у відповідності з чинним законодавством.

                                                                        5. Порядок вирішення спорів

5.1. Всі спори, які можуть виникнути між сторонами у зв'язку з виконанням цього договору, вирішуються відповідно до чинного законодавства.

                                                                        6. Термін дії договору та інші умови.

6.1. Цей Договір набирає сили з дати його підписання Сторонами і діє до моменту його виконання.

6.2. Закінчення строку цього Договору не звільняє Сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії цього Договору.

                                                                        7. Прикінцеві положення

7.1. Додаткові угоди та додатки до цього Договору є його невід'ємною частиною і мають юридичну силу у разі, якщо вони викладені у письмовій формі, підписані Сторонами та скріплені їх печатками.

7.2. Цей Договір складений при повному розумінні Сторонами його умов та термінології українською мовою у двох автентичних примірниках, які мають однакову юридичну силу, - по одному для кожної із Сторін.




                         Місцезнаходження, реквізити і підписи Сторін

ФОП                       Перевізник:                                     ПІБ                                          Замовник :

Ін.код
               
№ свідоцтва       про державну реєстрацію           

   
           
№ ліцензії та    назва органу, який її видав                          Паспорт:    серія    №

   
                  (підпис)                                                                                            (підпис)
       
   
   
ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0