--.-° --% 0мм

Анатолій Буряк: «Об’єднавши ліги, ми тим самим об’єднали всіх любителів баскетболу в Україні»

09:11, 29 июл 2009 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Анатолій Буряк: «Об’єднавши ліги, ми тим самим об’єднали всіх любителів баскетболу в Україні»Президент БК «Кривбасбаскет» Анатолій Буряк поділився з офіційним сайтом Суперліги своїми враженнями від об’єднання двох ліг, а також розповів про стан справ у команді.  

Хотілося б дізнатися, якою була Ваша перша реакція, коли розпочався переговорний процес щодо об’єднання двох ліг, і що Ви відчули, коли офіційно оголосили про створення єдиного чемпіонату?
 
В принципі, ми протягом усього чемпіонату УБЛ лише про об’єднання й думали, тому що відсутність таких суперників як «Азовмаш», «Київ», «Хімік», «Миколаїв» та інших команд із традиціями значно збіднювало змагання. Головною причиною розриву стала проблема кількості українських гравців, але тепер клуби прийшли до спільного знаменника, сівши за стіл переговорів, і вирішили, що будемо грати за тими правилами, які ми пропонували минулого сезону – це, насамперед, обов’язкова присутність на майданчику одного українського баскетболіста. Головною метою подібного рішення є розвиток національної збірної. Ну і звісно, суттєвими факторами на користь об’єднаного чемпіонату виступають як кількість команд, так і обмеження зарплатного фонду, що значно збільшить видовищність наших ігор. Об’єднавши ліги, ми тим самим об’єднали всіх любителів баскетболу в Україні. Тобто ми виробили спільну точку зору стосовно ключових моментів, а майбутня полеміка може бути пов’язана лише з якістю гри та іншими нюансами.
 
Багато розмов минулого сезону точилося щодо того, клуби якої ліги сильніші або слабші. Як гадаєте, ця заочна суперечка, яка з нового сезону стане реальністю, додасть інтересу змаганням?
 
Звісно, додасть. Зокрема, завдяки обмеженню зарплатного фонду клубів, про що я вже казав. Там, де його різниця складає 6-7 мільйонів, інтересу не буде жодного, а розрив, скажімо, в один мільйон можна нівелювати багатьма факторами: селекцією, компонуванням складу тощо. За класом гравці різних клубів будуть практично однакові. Тому тут помітна насамперед робота не грошей, а самого клубу. Як він може, скажімо, провести підготовчий збір, зібрати склад, вписати іноземців у гру команди, розкрити молоді таланти. За рахунок цього чемпіонат стане більш видовищним. Приміром, минулого року в УБЛ наш бюджет, якщо говорити про зарплати, був сьомим, але ми виграли й регулярну першість, і чемпіонат, тому що і тренер, і керівництво, і селекціонери чітко спрацювали.
 
Постає інше питання – як проконтролювати бюджети учасників чемпіонату? Ви готові відкритися перед лігою і зробити зарплатну відомість клубу прозорою?
 
Звичайно, готові. Подібне було в УБЛ. Треба, щоб, приміром, будь-який керівник клубу ліги мав доступ до папки з написом «Кривбасбаскет», у якій знаходилися відомості про контракти всіх наших гравців, а ми мали доступ до подібної інформації, пов’язаною з іншими клубами. Крім того, суттєвим моментом, як на мене, виступає те, що учасники круглого столу один одного знають не один рік, тому довіра також присутня.
 
Повернімося до Вашої команди. Кажуть, що підкорити вершину набагато складніше, ніж утримати висоту…
 
Так і є. Величезну роль тут відіграє фінансування клубу. Приміром, ми виграли УБЛ, що, звісно ж, чудово, але гравці, ставши чемпіонами, ледве не вдвічі збільшили свої фінансові апетити. А наш клуб аж ніяк не титан у фінансовому плані, хоча в нас було кілька меценатів і підприємств, які чим могли, тим нам допомагали. Тому ми одразу втратили тих іноземців, котрі виступали за «Кривбасбаскет». Не секрет, якщо клуб не росте фінансово разом зі спортивними успіхами, то він не зможе утримати чемпіонський склад, щоб повторити результат. З іншого боку, далася взнаки криза, яка, на жаль, ще навіть не сягнула свого екватора, а професійний спорт є невід’ємною складовою фінансового життя.
 
Жоден з легіонерів, котрі захищали кольори клубу минулого сезону, у Кривому Розі не залишився?
 
Так, вони всі покинули команду. Крім нашого тренера Звєздана Мітровича!
 
Чи ведуться переговори з гравцями, які можуть посилити команду наступного сезону?
 
Так, ми вже підписали контракти з Йованом Копрівіцей, який грав минулого сезону в «Політехніці», та Аленом Джерелом із «ДніпроАЗОТу». 8 серпня команда вирушить до Сербії на збір, куди на перегляд також приїде кілька американських гравців, з приводу підписання яких рішення прийматиме Звєздан Мітрович.
 
Скількох легіонерів плануєте запросити, враховуючи домовленість про обмеження їх кількості?
 
Не більше п’ятьох. Адже минулого сезону себе добре виявили наші молоді хлопці Дмитро Глєбов, якого було запрошено до складу національної команди на Універсіаду, та Ігор Зайцев, гравець молодіжної збірної, який, до речі, наприкінці чемпіонату виходив у стартовій п’ятірці. Крім того, у нас є талановиті двадцятирічні Ілля Коротков і Віталій Мальчевський. Будемо спиратися на досвід легіонерів, а також виховувати молодих гравців.
 
Враховуючи все перелічене, чи буде «Кривбасбаскет» ставити перед собою завдання здобути чемпіонство в новій лізі?
 
Важко сказати. Поки нам невідоме наповнення інших команд, поспішати не варто. Лише після других зборів ми знатимемо склади суперників, тоді й будемо говорити про конкретні задачі на сезон.
 
Олексій Наумов

ukrbasket.net

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0