--.-° --% 0мм

Олександр Вілкул привітав працівників соціальної сфери з професійним святом

11:11, 4 ноя 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Олександр Вілкул привітав працівників соціальної сфери з професійним святомГолова облдержадміністрації Олександр Вілкул привітав усіх працівників соціальної сфери області з професійним святом та відзначив обласними нагородами кращих працівників галузі.

Участь в урочистостях узяли працівники управлінь праці та соціального захисту населення, Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області, обласного центру зайнятості, обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, Центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Дніпропетровській області, Виконавчої дирекції Дніпропетровського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Державної інспекція праці в Україні.

«За офіційним словосполученням «соціальний працівник» стоять, насамперед, такі високі людські якості як милосердя і співчуття, чуйність і терпіння. Ви – люди, які готові і здатні зрозуміти труднощі інших людей і надати необхідну підтримку. Дієвість і ефективність державної соціальної політики та соціальних програм регіону визначається, в першу чергу, вашим професіоналізмом, відповідальністю, активною життєвою позицією. Завдяки цьому Дніпропетровська область є одним з лідерів у реалізації соціальних програм, які забезпечують підвищення рівня та якості життя наших громадян», – сказав Олександр Вілкул.

Губернатор наголосив, що за останні 2 роки більше ніж на 82% скорочено накопичену заборгованість із виплати заробітної плати. Загальна заборгованість із виплати заробітної плати в області скорочена в 5,5 рази – більше 70 млн грн несплаченої вчасно зарплати повернуті людям.

Ще одне важливе питання, підкреслив Олександр Вілкул, – це легалізація заробітної плати та зайнятості населення.
За півроку роботи обласної та місцевих робочих груп з питань легалізації виплат:
 - більш ніж учетверо скоротилася кількість роботодавців, які нараховують заробітну плату нижче або в межах мінімальної: (з 18 100 по станом на 1 квітня до 4 тисяч на 1 жовтня);
 - зменшилося в п'ять разів кількість працівників, які отримують заробітну плату нижче або в межах мінімальної (з 77 тис за станом на 1 квітня до 15 200 на 1 жовтня);
 - Легалізовано більше 7 тисяч (7 284) робочих місць;
 - 630 роботодавців підвищили рівень оплати праці.

У рейтингу серед областей України Дніпропетровщина - серед лідерів за рівнем середньомісячної заробітної плати. Середньомісячна заробітна плата в області у січні-вересні 2011 року зросла на 18,5% і дорівнювала 2740 грн, – це майже в 3 рази перевищує встановлений прожитковий мінімум для працездатної особи.

Цього року створено вже майже 50 тисяч (48,9) нових робочих місць, працевлаштовані майже 40 тисяч осіб.
Виплата пенсій жителям області профінансована в повному обсязі відповідно до графіків виплат.

«Соціальна робота – це не тільки виплати та забезпечення пільгами. Це і професійна психологічна підтримка, юридична допомога. Це набуває особливого сенсу, коли ми говоримо про сім'ю, про дітей. Майже 2 тисячі сімей сьогодні перебувають під опікою Центрів соціальних служб для сім'ї та молоді. Це дуже важлива робота. Зберегти нормальну сім'ю для дитини - це свята справа. І не менш важливо допомогти дитині знайти сім'ю, якщо вона втратила батьків. Хоча далеко не всі діти, які виховуються в інтернатах, позбавлені батьків. Соціальне сирітство – при живих батьках - це величезна соціальна загроза», - зазначив Олександр Вілкул.

У рамках спільної програми з Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» «Родина для дитини» впродовж п'яти років щорічно близько 20% вихованців інтернатів на рік - а це близько 400 дітей – планується влаштовувати в сімейні форми виховання та усиновлення. Мова йде про прийомні сім'ї та про створення дитячих будинків сімейного типу. Цього року майже 200 дітей вже знайшли маму й тата. До кінця року – ще 252 дитини будуть взяті на виховання в сім'ї або усиновлені. Тільки цього року створено 11 ДБСТ та 34 прийомних сімей.

Для стимулювання створення ДБСТ в цьому році набувається 4 будинки для створення дитячого будинку сімейного типу. У наступному році планується придбати ще 10 будинків.
За допомогою центрів соціальних служб для сім'ї та молоді цього року проведено навчання 124 кандидатів в опікуни та піклувальники, 92 кандидатів у прийомні батьки на створення 54 прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

«Я дякую кожному, хто допоміг маленькому громадянину нашої країни реалізувати своє право на виховання в сім'ї, де є мама і тато», – сказав Олександр Вілкул.
Близько 40 тисяч жителів регіону цього року оформили субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Це в три рази більше ніж в аналогічному періоді попереднього року. Важливим фактором проведення такої швидкої і об'ємної роботи стала адресна робота з людьми, «мобільні групи», які приїжджають навіть у найвіддаленіші села, а також оформлення субсидій у форматі «Єдиного вікна».

Довідково:
У системі органів праці та соціального захисту населення Дніпропетровської області працює 9543 осіб. З них: 68 працівників головного управління та 2456 – міськ (рай) управлінь праці та соціального захисту населення області; 2444 працівників будинків – інтернатів та 4575 – територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Звання “Заслужений працівник соціальної сфери” мають 7 осіб.

В області соціальними послугами охоплено майже 1,5 млн громадян, з них: більше 1 млн – пенсіонери (у тому числі 117 тис. ветеранів війни), 250 тис. сімей з дітьми, 125 тис. сімей отримувачів житлової субсидії, більше 60 тис. громадян, які обслуговуються в установах соціального забезпечення.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых