--.-° --% 0мм

О.Вілкул: «Завдання адмінреформи - підвищення якості роботи державних службовців»

13:21, 8 окт 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

О.Вілкул: «Завдання адмінреформи - підвищення якості роботи державних службовців»Голова облдержадміністрації Олександр Вілкул, голова Національного агентства України з питань державної служби В’ячеслав Толкованов та голова обласної ради Євген Удод провели нараду та підписали рамкову Угоду про співробітництво Дніпропетровської області з Національним агентством України з питань державної служби.  

В рамках підписаної Угоди сторони співпрацюватимуть з питання модернізації державного управління та місцевого самоврядування на регіональному рівні, розроблятимуть та реалізуватимуть спеціальні програми, розроблятимуть та розповсюджуватимуть методичні рекомендації для підвищення рівня державних службовців та представників місцевого самоврядування.  

«Угода про співробітництво з Національним агентством України з питань державної служби стане ще одним важливим елементом для створення нової генерації державних менеджерів на Дніпропетровщині. А це – запорука підвищення ефективності роботи державної служби», - сказав губернатор.

Під час наради було розглянуте питання адміністративної реформи.
«Суть адмінреформи полягає не у зменшенні кількості працівників адміністрації. Головне в цій реформі - підвищення якості роботи та відповідальності державних службовців, впровадження нових ефективних механізмів державного управління та підвищення якості адміністративних послуг. А за рахунок цього - і поліпшення якості роботи влади. В Дніпропетровській області це реалізується за рахунок впровадження проектного підходу в роботу органів влади та цифрових технологій», - сказав Олександр Вілкул. Зокрема, в облдержадміністрації на початок 2010 року працювало понад 900 осіб, сьогодні працює близько 750. «У процесі адмінреформи скорочення складе до 30% всього апарату держслужбовців. В деяких підрозділах скоротимо більше, в інших - менше, буде реорганізація структури. Ще раз підкреслю - при скороченні чисельності необхідно покращувати якість складу державних службовців», - додав він.

«Я поставив чітке завдання перед державними службовцями – перехід від «забезпечення процесу» до «роботи на результат – покращення життя людей, створення сприятливих умов для розвитку бізнесу, створення стратегічних планів розвитку територій та галузей». На Дніпропетровщині при розробці такого підходу враховується, в тому числі досвід корпоративного управління, методики якого у всьому світі випереджають державний сектор. Важливим елементом, за рахунок якого підвищується ефективність роботи державної служби в Дніпропетровській області, є залучення іноземних консультантів», - сказав Олександр Вілкул .

Так, за ініціативи Олександра Вілкула для розробки Комплексної стратегії розвитку регіону були залучені міжнародні експертні компанії «Фонд ефективне управління» та «Monitor Group», для реалізації проекту «Модернізація системи охорони здоров’я» - «Deloitte» та інше. «В цілому впровадження електронних систем контролю та управління, нових підходів у роботу державних органів, підвищення відповідальності службовців дозволило забезпечити стовідсоткове дотримання строків на надання запитів наших громадян та підвищило ефективність роботи органів влади в Дніпропетровській області», - сказав губернатор.   

В’ячеслав Толкованов відзначив високий рівень організації роботи органів державної влади в Дніпропетровській області. Він зазначив, що Угода спрямована на подальше навчання та підвищення кваліфікації державних службовців Дніпропетровщини та представників місцевого самоврядування. Це освоєння нових інформаційних технологій в управлінні, вивчення іноземних мов, передового досвіду зарубіжного державного управління. За його словами, тільки високопрофесійні фахівці здатні вивести державну службу на новий рівень.

Цьому сприятиме підписаний обласною владою Меморандум про партнерство зі світовим лідером в сфер ІТ-технологій корпорацією «Майкрософт». У рамках цього партнерства упродовж 5 років на Дніпропетровщині буде реалізовано масштабний проект щодо запровадження електронного врядування в усіх сферах життєдіяльності. Загалом це понад 50 проектів в сфері освіти, охорони здоров'я, будівництва, агропромислового сектора, екології і житлово-комунального господарства. Також при облдержадміністрації створено інформаційно-ресурсний центр адміністративних послуг «Відкрита влада», діяльність якого спрямована на дебюрократизацію адміністративних та дозвільних послуг для громадян і бізнесу.

У результаті реалізації цих проектів органи регіональної та місцевої влади отримають ефективні інструменти управління, а бізнес і громадяни області – прозорі і зрозумілі процеси взаємодії з владою.

Для стимулювання підвищення кваліфікації державних службовців щорічно в області проводяться місцеві та обласні тури Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець». Дніпропетровська облдержадміністрація щорічно бере участь у Всеукраїнському конкурсі «Приязна адміністрація».  

«Президент України Віктор Янукович зазначив, що кінцевою метою адміністративної реформи має стати значне підвищення ефективності державного управління та зниження рівня корупції в органах державної влади на всіх рівнях. Глава держави, наголошує, що проведення адміністративної реформи є обов’язковим елементом розвитку держави», - сказав В’ячеслав Толкованов.

Буде проводитися комплекс спільних заходів щодо запобігання корупції, з розвитку лідерства на державній службі.

Також дніпропетровські держслужбовці та представники місцевого самоврядування вивчатимуть іноземний досвід управління. Водночас досвід Дніпропетровської області в реалізації управлінських проектів буде презентований іншим регіонам України.

Крім цього, Національне агентство України з питань державної служби залучатиме працівників облдержадміністрації, обласної ради до підготовки та обговорення проектів нормативно-правових актів з питань проходження державної служби та служби в органах місцевого самоврядування. Облдержадміністрація та обласна рада проводитимуть для своїх фахівців тренінги, семінари, круглі столи.

Довідково:
В обласній, районних державних адміністраціях та їх структурних підрозділах працюють близько 2,5 тис осіб, кількість представників місцевого самоврядування,які працюють в області, становить близько 7 тис осіб.   

В Україні розпочата Адміністративна реформа органів влади. Керівники та провідні спеціалісти на державній службі сьогодні мають відігрівати провідну роль під час реформи державної служби, бути її провідниками, лідерами. Виявленням, підтримкою та підготовкою лідерів повинна займатися не лише кадрові служби органів влади, а і вся система професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування (далі - Система), яка існує з початку створення незалежної України. На Дніпропетровщині до Системи сьогодні входять 4 вищі навчальні заклади, а саме: Дніпропетровський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України. Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара, Академія митної служби України та Дніпропетровська державна фінансова академія.

Разом з тим, незважаючи на тривалий досвід підготовки фахівців, Система потребує модернізації, обумовленої вимогами часу та проголошеним Президентом України планом дій.

Одним з актуальних напрямків удосконалення Системи є впровадження в програму підготовка керівників-лідерів для державної служби принципів та методів визначення необхідних  необхідних компетенцій лідерства.
Керівники потребують знань, вмінь та навичок, які б допомогли їм бути лідерами у нових умовах, що постійно змінюються. Саме компетенції лідерства визначають ці навички та повинні стати основою для професійного навчання як в рамках Системи, так і самостійно розвитку керівників-лідерів.
Серед компетенцій лідерства основними є:
- дотримання принципів державної служби;
- управління діяльністю з орієнтацією на результати;
- аналітичне мислення та стратегічне планування;
- відповідальність за управління людськими ресурсами;
- ефективна комунікація;
- знання.

Особливо ця тема є актуальною вважаючи на нові підходи до реформування інституту державної служби в Україні. Проектом Закону України «Про державну службу», який сьогодні знаходиться на розгляді у Верховній Раді України, передбачено запровадження профілів посад державних службовців, в основі яких лежать компетенції.

Нацдержслужба, її територіальний підрозділ разом з Дніпропетровською обласною державною адміністрацією продовжують роботу щодо постійного моніторингу якості роботи вищих навчальних закладів, що готують кадри для органів влади та місцевого самоврядування. Інформацію з цих та інших питань можна знайти на офіційному сайті: www.guds.gov.ua.

Додаткову інформацію в Дніпропетровську можна отримати за тел.: (056) 742-89-88 або звернувшись на e-mail: dpuds@dp.guds.gov.ua.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых