--.-° --% 0мм

У Дніпропетровській області зменшилась смертність від інфаркту серед людей працездатного віку

16:35, 3 окт 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

У Дніпропетровській області зменшилась смертність від інфаркту серед людей працездатного вікуЦього вдалося досягти завдяки реалізації обласної та державної програми «Запобігання та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань у Дніпропетровській області на 2008-2010 роки». Програма, зокрема, передбачала вдосконалення роботи кардіологічної служби.  

У 2010 року за сприяння голови облдержадміністрації Олександра Вілкула в Дніпропетровському обласному центрі кардіології і кардіохірургії було проведено реконструкцію відділення інтервенційної кардіології з блоком інтенсивної терапії. У центрі забезпечена цілодобова робота ангіографічної установки для лікування хворих на інфаркт міокарда, яка дозволяє поставити діагноз на етапі амбулаторного обстеження.

За підсумками І півріччя 2011 року у цьому відділенні знизилась летальність від інфаркту майже у 6 разів у порівнянні з іншими подібними лікувальними закладами області.

У рамках програми на території Дніпропетровщини працюють 19 спеціалізованих центрів, що займаються лікуванням серцево-судинних захворювань, в тому числі із застосуванням тромболітиків – препаратів, які розчинюють тромби у серцевих судинах. Також створена база даних хворих на гострий інфаркт міокарда, що дозволяє об’єктивно оцінити потребу у тромболітиках та інших спеціалізованих препаратах та обладнанні.

Завдяки такому комплексному підходу до вдосконалення роботи кардіологічної служби регіону на Дніпропетровщині зареєстровано зменшення смертності від серцево-судинних захворювань. Зокрема, смертність від інфаркту міокарда людей працездатного віку зменшилась на 10,3% (з 7,8 на 100 тис. дорослого населення у 2007 році до 7 – у 2010 році); зменшився рівень первинної інвалідності від ішемічної хвороби серця на 41,1% (з 5,2 на 10 тис. дорослого населення у 2005 році до 3 – у 2010 році); а також зменшилась поширеність інсульту на 15,4% (з 30,5 на 10 тис. дорослого населення у 2005 році до 25,8 – у 2010 році). Поліпшилось надання допомоги  хворим на інфаркт міокарда, що обумовило зменшення летальності від цієї тяжкої хвороби на 14,1% (з 14,2 в 2007 році до 12,2 – у 2010 році).

За словами начальника головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Валентини Гінзбург, у разі виникнення болі за грудиною дуже важливо своєчасно звернутися до лікаря: «За потреби це дозволить невідкладно розпочати лікування із застосуванням сучасних європейських технологій і вчасно надати потрібну допомогу», – наголосила Валентина Гінзбург.

Довідково:    
Дніпропетровський обласний клінічний центр кардіології і кардіохірургії – провідний медичний заклад кардіологічного профілю регіону. В центрі активно впроваджуються в практику сучасні методи лікування гострого інфаркту міокарда, зокрема, первинна ангіопластика та стентування коронарних судин. За 8 місяців роботи відділення інтервенційної кардіології була надана допомога 232 пацієнтам з діагнозом гострий коронарний синдром, з них 134-м було проведено стентування коронарних судин.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых