--.-° --% 0мм

О. Вілкул узяв участь в освяченні храму на честь ікони Божої Матері «Віднайдення загиблих»

11:38, 29 сен 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

О. Вілкул узяв участь в освяченні храму на честь ікони Божої Матері «Віднайдення загиблих»У рамках відзначення 15-річчя утворення Криворізької єпархії Української Православної Церкви голова облдержадміністрації Олександр Вілкул узяв участь у освяченні й відкритті храму на честь ікони Божої Матері «Віднайдення загиблих» у Кривому Розі. В урочистостях узяли участь архієпископ Криворізький і Нікопольський Єфрем з архієреями УПЦ, міський голова Кривого Рогу Юрій Вілкул та інші.  

«Цей прекрасний храм є ще одним доказом духовного відродження Кривого Рогу, Дніпропетровщини й України. Він зведений у пам'ять про наших воїнів, які чесно виконали свій обов'язок перед Вітчизною та виявили мужність і героїзм. Храм є частиною духовно-патріотичного комплексу для виховання підростаючих поколінь. Упевнений, що цей храм стане видатною історико-культурною спадщиною. І не тільки для нашого регіону та України, а й усього православного світу. Кожна дорога має вести до Храму – цей відомий постулат ми разом – влада, Церква і віруючі – втілюємо в життя нашими спільними справами», – сказав Олександр Вілкул.

Губернатор привітав з 15-річчям єпископського служіння архієпископа Криворізького та Нікопольського Єфрема та відзначив його вагомий внесок у відродження духовності й утвердження християнських цінностей у регіоні. «Криворізька єпархія за церковними мірками дуже молода. Усього за 15 років на чолі з владикою Єфремом в єпархії зроблено багато: налагоджено духовне просвітництво, відроджені десятки храмів, два монастирі», – зазначив Олександр Вілкул.

Архієпископ Єфрем подякував губернатору за постійну підтримку в розвитку єпархії. Зокрема, і за допомогу в будівництві новоосвяченого храму ікони Богородиці «Віднайдення загиблих», який зводився під патронатом Олександра Вілкула. Він зазначив, що обласна влада сприяє духовному відродженню, і це дає свої плоди, адже все більше жителів Криворіжжя й Дніпропетровщини звертаються до віри.

ДОВІДКА

Храм ікони Божої Матері «Віднайдення загиблих» є частиною унікального духовно-патріотичного комплексу, аналогів якому немає в Україні. На території близько 1 га споруджено пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам, працює музей військово-патріотичної слави. Будівництво храму здійснювалося Криворізьким єпархіальним управлінням та релігійною громадою силами церковних зодчих із залученням фахівців під патронатом і за безпосередньої підтримки голови облдержадміністрації Олександра Вілкула.

У жовтні 2010 року в приміщенні храму відкритий Духовно-патріотичний центр, організований музей бойової Слави, до експозиції якого увійшли зброя, листи до рідних і друзів, предмети побуту та особисті речі земляків, загиблих у локальних війнах на території інших країн.

У програмі роботи центру – проведення військово-патріотичних ігор «Зірниця», виховання молоді в дусі патріотизму, підготовка юнаків до служби в армії. У нижній частині храму розміщені експозиції музею локальних воєн, обладнаний навчальний клас для занять.

9 квітня 2011 року за участю голови облдержадміністрації Олександра Вілкула керуючий Криворізькою єпархією Української Православної Церкви Архієпископ Криворізький і Нікопольський Єфрем здійснив чин освячення 3-х хрестів та купола дзвіниці храму. Хрести та купол дзвіниці виготовлені за спеціальним замовленням на Науково-виробничому підприємстві «Лад» (м. Черкаси). Довжина центрального хреста становить 4 метри, двох інших – 1,5 метри.

Храм трикупольний, на дзвіниці встановлено 12 дзвонів. Довжина храму становить 30 м, ширина – 12 м, висота з центральним хрестом – 30 м.
      
Криворізька єпархія Української Православної Церкви (УПЦ) була утворена відповідно з рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 27 липня 1996 року. На цей час до єпархії за адміністративно-територіальним поділом відносяться міста Кривий Ріг, Нікополь, Марганець, Орджонікідзе, Жовті Води, а також райони – Апостолівський, Криворізький, Нікопольський, П’ятихатський, Софіївський, Томаківський та Широківський.

Кафедрою правлячого архієрея є Спасо-Преображенський кафедральний собор у м. Кривому Розі (вул. Соборна, 1). З вересня 1996 року Криворізьку єпархію з часу її утворення очолює Архієпископ Криворізький і Нікопольський Єфрем. Криворізька єпархія УПЦ налічує 181 зареєстровану релігійну громаду, 160 священнослужителів, 2 періодичних видання, відроджено 2 монастирі: Свято-Володимирський чоловічий монастир та Свято-Покровський жіночий монастир у м. Кривому Розі.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых